ΕΛΛΑΔΑ

Νέο «ψαλίδι» στους υψηλόμισθους του Δημοσίου

Νέο «ψαλίδι» στους υψηλόμισθους του Δημοσίου

Απέτυχε το ενιαίο μισθολόγιο - Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην οριζόντια μείωση των αποδοχών για τα λεγόμενα «ρετιρέ» του δημοσίου.

Από… κόσκινο περνάει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κάθε κωδικό μισθοδοσίας στο στενό αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Στόχος, να διαπιστωθούν οι ακραίες παραβιάσεις του ενιαίου μισθολογίου.

Σύμφωνα κυριακάτικη εφημερίδα, η κυβέρνηση ομολογεί ότι το πείραμα του ενιαίου μισθολογίου απέτυχε παταγωδώς και προσανατολίζεται σε κούρεμα των υψηλότερων μισθών για να πριμοδοτήσει τους πιο χαμηλούς.

Ενδεικτικά των ακραίων αποκλίσεων από τις αρχές του ενιαίου μισθολογίου που δημιουργούν ανισότητες μεταξύ των υπαλλήλων είναι τα παρακάτω παραδείγματα.

1.Απόφοιτος δημοτικού του υπ. Ανάπτυξης έχει υψηλότερο μισθό από υπάλληλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης του υπ. Εσωτερικών

2.Καθαρίστρια σε νοσοκομείο της περιφέρειας παίρνει περισσότερα απο γιατρό του ΕΣΥ με βαθμό επιμελητή Β και τον ίδιο μισθό με αυτόν του επιμελητή Α'

3.Άγαμος υπάλληλος του υπ. Οικονομικών έχει σχεδόν διπλάσιο μισθό από τον υπάλληλο του υπουργείου Παιδείας με το ίδιο μισθολογικό κλιμάκιο και 6 παιδιά

4.Οι αποδοχές συντηρητού σε ΔΕΚΟ του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι υψηλότερες απο τις αποδοχές του υποδιοικητού της

Ανώτατοι αξιωματούχοι ομολογούν ότι κάποιες από τις προσαρμογές δεν θα τελειώσουν ποτέ. Τονίζουν επίσης πως θα έπρεπε να μειωθούν συνολικά όλες οι αποδοχές στο Δημόσιο και στη συνέχεια να θεσπιστεί ένα ειδικό επίδομα ως “κίνητρο για την επίτευξη στόχων” που θα πριμοδοτούσε τους άξιους και αποδοτικούς υπαλλήλους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην οριζόντια μείωση των αποδοχών αλλά μόνο για τα λεγόμενα “ρετιρε” του δημοσίου και κυρίως του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες εβδομάδες θα εξαγγελθεί η μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων αλλά μόνο για τα ανώτατα κλιμάκια. Η μείωση πιθανώς θα κυμαίνεται από 5%-20% για αποδοχές που θα ξεπερνούν τα 2.800 ευρώ με εξαίρεση τις διοικητικές θέσεις ευθύνης και τις θέσεις ειδικών καθηκόντων.

Από τη ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι θα προκύψει ένα κονδύλι 50-100 εκ. ευρώ για την ανακούφιση των ασθενέστερων στρωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων.