ΕΛΛΑΔΑ

Συζήτηση για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία στο Δήμο Αθηναίων

Συζήτηση για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία στο Δήμο Αθηναίων

«Η βία γεννά βία. Κι όταν αρχίζει ο φαύλος κύκλος της βίας, ζημιώνεται η Δημοκρατία. Μια ευνομούμενη δημοκρατική χώρα δεν μπορεί να βλέπει τα παιδιά της να δολοφονούνται» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διοργάνωσε σήμερα ο δήμος Αθηναίων με Έλληνες ευρωβουλευτές για τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού στην Ελλάδα και την ΕΕ.

Παρόντες κατά τη συζήτηση ήταν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά, Σπύρος Δανέλης και Μαριλένα Κοππά, ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος της «Δράσης» Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος.


Η έξαρση του εξτρεμισμού και η άνοδος της ακροδεξιάς στην ΕΕ, αλλά και ο βαθμός κατά τον οποίον η οικονομική κρίση έχει πραγματικά επηρεάσει τα παραπάνω, η έλλειψη στρατηγικής στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό στην Ελλάδα και η κρίση αξιών στη χώρα, οι επενέργειες της παγκοσμιοποίησης στην άνοδο της ανεργίας και στην τεράστια διεύρυνση των ανισοτήτων, ήταν τα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη συζήτηση. Στο τέλος, η πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) στον δήμο Αθηναίων και δημοτική σύμβουλος Μαρία Κουβέλη, μίλησε για τον τρόπο που λειτουργεί το ΣΕΜ και στηλίτευσε την απουσία ουσιαστικής και αποτελεσματικής πολιτικής ένταξης μεταναστών και προσφύγων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στην απρόσμενη ανάδυση τμημάτων της ακροδεξιάς στις προτιμήσεις μέρους των Ευρωπαίων ψηφοφόρων και στη συνέχεια μίλησε για το «κενό της Πολιτείας» που ανέδειξε σε λίκνο της Χρυσής Αυγής πρώην μεσο-αστικές γειτονιές του δήμου Αθηναίων. Αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας Κοινού Ευρωπαϊκού Μετώπου Μεταναστευτικής Πολιτικής στις χώρες του Νότου και άσκησε κριτική απέναντι στην Αριστερά. Όπως σημείωσε «η Αριστερά δεν έχει διατυπώσει ξεκάθαρες θέσεις ούτε απέναντι στην παράνομη μετανάστευση, ούτε απέναντι στις δυνάμεις Ασφαλείας».