ΕΛΛΑΔΑ

Σοκάρουν τα στοιχεία για τα τροχαία δυστυχήματα στην Κρήτη

Σοκάρουν τα στοιχεία για τα τροχαία δυστυχήματα στην Κρήτη

Σοκ και ανατριχίλα στην κοινή γνώμη της Κρήτης προκαλούν τα στοιχεία που παρουσιαστήκαν σε ημερίδα που έγινε για την οδική ασφάλεια στο Ρέθυμνο, καθώς προκύπτει ότι νέοι άνθρωποι και κυρίως δικυκλιστές, είναι αυτοί που αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, ενώ το αλκοόλ, η υπερβολική ταχύτητα και η επιθετική οδήγηση είναι οι κύριες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το μήνα οδικής ασφάλειας, εκατοντάδες νέοι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν τις συνθήκες ενός τροχαίου ατυχήματος στο βιωματικό εξοπλισμό του ινστιτούτου "Πάνος Μυλωνάς" που είχε στηθεί στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη.

Τέσσερις φίλοι που γυρνούν στα σπίτια τους έπειτα από διασκέδαση όταν ξαφνικά το αυτοκίνητό τους αναποδογυρίζει. Η ανατροπή διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα της ώρας και όμως τελικά οι νέοι καταφέρνουν να βγουν ζωντανοί χωρίς γρατζουνιά. Η τύχη ήταν με το μέρος τους και αυτό επειδή οι ίδιοι είχαν φροντίσει νωρίτερα να βάλουν τις ζώνες ασφαλείας τους, που τους έσωσαν τη ζωή.

Και μπορεί οι εικόνες που παρακολουθείτε να προέρχονται από την επίδειξη με προσομοιωτή ανατροπής οχήματος που έγινε το πρωί στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη στο Ρέθυμνο, στην πραγματικότητα όμως, σίγουρα θα είχαμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές εάν τα παιδιά αυτά είχαν αμελήσει να χρησιμοποιήσουν τις ζώνες ασφαλείας.

Οι εκδηλώσεις για το μήνα οδικής ασφάλειας στην Κρήτη ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή στο Ρέθυμνο δίδοντας τη σκυτάλη στα Χανιά. Μάλιστα, φέρνοντας σε επαφή τους κατοίκους του νομού, επιδεικνύοντας τον εξοπλισμό βιωματικής εκπαίδευσης που διαθέτει το ινστιτούτο οδικής ασφάλειας "Πάνος Μυλωνάς" (Ι.Ο.ΑΣ.), προσομοιάζοντας τις αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, προσδοκάται πως θα υπάρξει ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ θα ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες στην καλύτερη εφαρμογή των κανόνων οδικής ασφάλειας στην καθημερινή τους ζωή.

Η Κρήτη δυστυχώς διατηρεί μια θλιβερή πρωτιά, καθώς στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, αναλογικά με τον πληθυσμό του νησιού. Από τον Ιανουάριο του 2010 έως τις 31 Μαΐου 2013, 1.506 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 23.381 τραυματίστηκαν σε κάποιο τροχαίο δυστύχημα στην Κρήτη εκ των οποίων οι 648 ήταν δικυκλιστές. Από την αρχή του 2013, 29 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, εκ των οποίων οι 19 ήταν αναβάτες μηχανών και οι 16 ήταν κάτω των 25 ετών.

Σε ότι αφορά στο Ρέθυμνο, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2010, 16 συνάνθρωποι μας ανασύρθηκαν νεκροί από τροχαία δυστυχήματα, το 2011 ήταν 11, το 2012 ήταν 6 και το 2013 μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου ήταν 5. Ωστόσο, το Ρέθυμνο κατέχει υψηλή θέση σε θανάτους, αλλά κυρίως σε σοβαρούς τραυματισμούς μοτοσικλετιστών σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη.

πηγή: neatv