ΕΛΛΑΔΑ

Kρήτη: Σήμερα η ετυμηγορία για το μακελειό στον Προφήτη Ηλία

Kρήτη: Σήμερα η ετυμηγορία για το μακελειό στον Προφήτη Ηλία

Η ώρα της ετυμηγορίας έφθασε για την υπόθεση του διπλού φονικού στον Προφήτη Ηλία με θύματα τον 34χρονο Πρίαμο Ξυδάκη και τον 64χρονο Μανόλη Σταυρουλάκη.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ", μετά από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία από την οποία δεν έλειψαν τα απρόοπτα και οι εντάσεις, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Νεάπολης θα ανακοινώσει σήμερα στις 12.00 την απόφαση του σε σχέση με τους τρεις κατηγορούμενους, τον 53χρονο κρεοπώλη, ο οποίος κατηγορείται για τις δύο ανθρωποκτονίες και τα δύο αδέλφια του που αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του πατέρα Ξυδάκη.

Χθες, η εισαγγελέας έδρας πρότεινε την ενοχή του 53χρονου για ανθρωποκτονία καθ’ υπέρβαση άμυνας για την περίπτωση του αδικοχαμένου Πρίαμου Ξυδάκη ενώ για την περίπτωση του άτυχου Μανόλη Σταυρουλάκη πρότεινε ενοχή για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.

Σε σχέση με άλλους δύο κατηγορούμενους, η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του 37χρονου για απόπειρα ανθρωποκτονίας με κυνηγετική καραμπίνα ενώ για τον αδελφό του πρότεινε απαλλαγή. Σκληρή «μάχη» με τις αγορεύσεις τους έδωσαν οι συνήγοροι των δύο πλευρών.

Πρώτοι ξεκίνησαν τις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής, οι κ. κ. Βασίλης Λαμπρινός, Μιχάλης Σφακιανάκης, Θρασύμβουλος Κονταξής και Γιάννης Καραϊσκάκης, ενώ αμέσως μετά το βήμα δόθηκε στους συνηγόρους της υπεράσπισης και ειδικότερα στους κ.κ. Διονύση Βέρρα, Γιώργο Κοκοσάλη, Παντελή Φουρφουλάκη, Γιώργο Περάκη και Γιώργο Φραντζεσκάκη. Οι αγορεύσεις ολοκληρώθηκαν αργά τη νύχτα.

Πέραν από τις μαρτυρικές καταθέσεις, μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στα εργαστηριακά αποτελέσματα και στις ιατροδικαστικές εκθέσεις, ενώ είναι ενδεικτικό ότι οι πραγματογνώμονες και των δύο πλευρών υποβλήθηκαν σε εξαντλητική εξέταση.

Η πλευρά των θυμάτων επιμένει ότι ο Πρίαμος Ξυδάκης εκτελέστηκε εν ψυχρώ, δεν κρατούσε όπλο και σε καμία περίπτωση δεν πυροβόλησε. Ως προς την περίπτωση του Μανόλη Σταυρουλάκη υποστηρίζεται ότι υπήρξε δόλος και ότι ο βασικός κατηγορούμενος τού έπαιξε «ξεχωριστή τουφεκιά», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στο ακροατήριο.

Από την πλευρά του 53χρονου κρεοπώλη, ο ισχυρισμός που προβάλλεται είναι ότι ο Πρίαμος Ξυδάκης άρχισε να τον πυροβολεί με σκοπό να τον σκοτώσει και έτσι αναγκάστηκε να ανταποδώσει τα πυρά. Για τον Μανόλη Σταυρουλάκη, ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι βρισκόταν υπό καθεστώς σύγχυσης με τους πυροβολισμούς που έπεφταν και δεν αντιλήφθηκε την παρουσία τρίτων.

Παρά την δυσκολία της υπόθεσης - μιλάμε για δύο νεκρούς - το κλίμα εντός δικαστικής αίθουσας κρατήθηκε σε αξιοπρεπές επίπεδο με τον πρόεδρο του δικαστηρίου να διευθύνει άψογα τις συνεδριάσεις. Επίσης όλο αυτό το χρονικό διάστημα, από την έναρξη της δίκης έως και σήμερα που αναμένεται η τελική απόφαση, τα μέτρα ασφαλείας από πλευράς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου ήταν υποδειγματικά παρά τη δυσφορία των εισερχόμενων για τον εξονυχιστικό έλεγχο.

Πηγή: cretalive.gr