ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Ένοχος ο κρεοπώλης στη δίκη για τον Προφήτη Ηλία

Κρήτη: Ένοχος ο κρεοπώλης στη δίκη για τον Προφήτη Ηλία

Ένοχος, ομόφωνα, όπως κατηγορείται, κρίθηκε ο 53χρονος κρεοπώλης για τη δολοφονία του Πρίαμου Ξυδάκη κι ένοχος κατά πλειοψηφία (6-1) για τη δολοφονία του Μανώλη Σταυρουλάκη "με ασυνείδητη αμέλεια". Μειοψήφησε ο πρόεδρος της έδρας, ο οποίος είχε την άποψη ότι έπρεπε να κριθεί ένοχος, όπως κατηγορείται. Επίσης κρίθηκε ένοχος για παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και κατοχή πυρομαχικών.

Ο ένας αδερφός του κρεοπώλη κρίθηκε ένοχος για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πατέρα Ξυδάκη, κατά πλειοψηφία (5-2). Μειοψήφησε μια δικαστής κι ένας ένορκος που είχαν διαφορετική άποψη. Ένοχος, επίσης κατά πλειοψηφία, κρίθηκε για παράνομη οπλοφορία κυνηγετικού όπλου και οπλοχρησία.

Αθώος κρίθηκε ο τρίτος αδερφός, ο οποίος μετέφερε τον τραυματισμένο ανιψιό του στο Βενιζέλειο νοσοκομείο.

Στη συνέχεια και για περίπου δύο ώρες, οι συνήγοροι υπεράσπισης επιχειρηματολόγησαν προκειμένου να αναγνωριστούν στους δύο ελαφρυντικά.

Ειδικότερα, ο συνήγορος του κρεωπόλη ζήτησε από το Δικαστήριο να αναγνωριστεί στον 53χρονο το ελαφρυντικό της "ανάρμοστης συμπεριφοράς λόγω άδικης πράξης από την πλευρά του θύματος", ότι "διετέλεσε υπό την επίδραση σοβαρής απειλής" και ότι "παρασύρθηκε από οργή ή βίαιη θλίψη"

Ο δικηγόρος του αδερφού του ζήτησε να αναγνωριστεί στον πελάτη του το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου αλλά και αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Επ'αυτών η εισαγγελέας επεσήμανε ότι το Δικαστήριο δέχτηκε πως το θύμα δεν πυροβόλησε αλλά κρατούσε λοστό, γεγονός που συνιστά "ανάρμοστη συμπεριφορά" -δέχτηκε δηλαδή αυτό το ελαφρυντικό για τον κρεωπόλη- ενώ ζήτησε να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά στον αδερφό του

Το Δικαστήριο ωστόσο αποφάσισε κατά πλειοψηφία 5-2 (μειοψήφισαν μια Δικαστής και ένας ένορκος) να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό για τον 53χρον και επίσης ομόφωνα να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά ούτε στον αδερφό του

Η Εισαγγελέας πρότεινε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τον κρεωπόλη σε ότι αφορά την κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από πρόθεση του Πρίαμου Ξυδάκη και την ποινή των 5 ετών φυλάκιση για τη δολοφονία του Μ. Σταυρουλάκη. Παράλληλα ζήτησε να του επιβληθούν
3 χρόνια φυλάκιση και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ για την παράνομη οπλοφορία
3 χρόνια φυλάκιση για παράνομη οπλοχρησία και
3 χρόνια φυλάκιση και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ για την οπλοκατοχή

Για τον αδερφό του πρότεινε την επιβολή ποινής 12 χρόνων κάθειρξης για την απόπειρα σε βάρος του πατέρα Ξυδάκη , 4 χρόνια φυλάκιση και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ για παράνομη οπλοφορία και 4 χρόνια φυλάκιση για παράνομη οπλοχρησία

Ένταση και παρ'ολίγον συμπλοκή

Νωρίτερα, επικράτησαν ένταση, φωνές και ... παρ'ολίγο συμπλοκή, στο Δικαστήριο Νεάπολης εν αναμονή της ανακοίνωσης της απόφασης για την πολύκροτη υπόθεση της διπλής δολοφονίας στον Προφήτη Ηλία, με θύματα τον Πρίαμο Ξυδάκη και το Μανώλη Σταυρουλάκη.

Λίγο πριν τις 13.00, αστυνομικοί έφεραν στην αίθουσα τα τρία αδέρφια που κατηγορούνται για την υπόθεση, προκειμένου να ανέβει η έδρα και να ανακοινώσει την απόφαση, όταν μέλη των οικογενειών των θυμάτων (μόνο στενοί συγγενείς, στους οποίους είχε επιτραπεί η είσοδος) κινήθηκαν απειλητικά εναντίον των κατηγορουμένων. Ισχυρός αστυνομικός κλοιός συγκράτησε τους εξοργισμένους συγγενείς, ενώ οι τρεις κατηγορούμενοι φυγαδεύτηκαν ... κακήν κακώς.

Εξακολουθεί να επικρατεί ένταση μέσα στη δικαστική αίθουσα όπου "συνυπάρχουν" περίπου 30 άτομα από την πλευρά των θυμάτων και περίπου 15 από την πλευρά των κατηγορουμένων. Εν τω μεταξύ, και νωρίτερα, πριν ανοίξουν οι πόρτες του Δικαστικού Μεγάρου, επικρατούσε αναβρασμός, με τους χωριανούς να ζητούν "δις ισόβια" για τους κατηγορούμενους.

Πηγή: cretalive.gr