ΕΛΛΑΔΑ

Δημητριάδος Ιγνάτιος: Ανακυκλώνουμε αμέλεια και απληστία

Δημητριάδος Ιγνάτιος: Ανακυκλώνουμε αμέλεια και απληστία

Σε ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στο περιβάλλον, που διοργάνωσε η Δ/νση Παιδείας και διά Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιώς, μίλησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος τη Δευτέρα 10 Μαρτίου.

Η εκδήλωση, που είχε τίτλο «Φροντίζουμε το περιβάλλον, αγαπάμε την πόλη μας», πραγματοποιήθηκε στην Ιωνίδειο Σχολή στον Πειραιά, παρουσία του Βουλευτού Πειραιώς κ. Αναστασίου Νεράντζη, του Δημάρχου κ. Βασιλείου Μιχαλολιάκου, του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς Αρχιμ. Νήφωνος Καπογιάννη και πολλών παρισταμένων. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε με θέμα: «Υπάρχουν αξίες για ν' ανοίξουμε δρόμους προς το μέλλον;»

Ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Δυστυχώς, εμείς οι άνθρωποι, είμαστε όντα που μαθαίνουν μόνον μέσα από τα παθήματα. Σπάνια εκτιμούμε όσα έχουμε και πολύ σπανιότερα τα φροντίζουμε, ώστε να μην τα στερηθούμε. Αυτό συνέβη και με το περιβάλλον. Έπρεπε ο αέρας να γεμίσει δηλητήριο, έπρεπε η θάλασσα να μεταμορφωθεί σε μια νεκρή υδάτινη μάζα, έπρεπε οι πόλεις μας να αποψιλωθούν από κάθε ...περιττή ελεύθερη και δεντροφυτεμένη έκταση, πριν συνειδητοποιήσουμε τις επιπτώσεις της αδιαφορίας μας και της κακοποίησης των πηγών της ζωής που μας θρέφουν και μας συντηρούν.

Σε όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί και ο τεράστιος όγκος των απορριμμάτων. Ίσως γνωρίζετε καλύτερα από μένα, πως η διαχείριση των σκουπιδιών αποτελεί το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα των μεγαλουπόλεων και κυρίως εκείνων της Μεσογείου. Η αδιαφορία, η αναβλητικότητα και η έλλειψη παιδείας και σε αυτό το θέμα έχουν οδηγήσει σε μια αυτοκαταστροφική συμπεριφορά: Στη διαρκή υποβάθμιση του περιβάλλοντος, το οποίο, στις περιοχές αυτές, θα μπορούσε να αποτελεί τον κατ΄ εξοχήν παράγοντα επιβίωσης και ανάπτυξης».

Διαβάστε επίσης

Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: Δεν κλείνουν οι εκκλησίες