ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ρεσιτάλ παραβατικότητας και… μπάχαλο στους δρόμους

Θεσσαλονίκη: Ρεσιτάλ παραβατικότητας και… μπάχαλο στους δρόμους

«Πάρτι» παραβατικότητας στη Θεσσαλονίκη, καθώς σε 80 μέρες καταγράφηκαν 8.000 παραβάσεις, όταν όλο το 2013 είχαν καταγραφεί 22.000!

Ούτε ένας πρώην δημοτικός αστυνομικός δεν υπάρχει πλέον στην Τροχαία Θεσσαλονίκης, που αδυνατεί πια να βάλει τάξη στο... χάος. Τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας δείχνουν ξεκάθαρα ότι παρά τον περιορισμό της χρήσης των ΙΧ λόγω οικονομικής κρίσης, το κυκλοφοριακό έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της έντονης παραβατικότητας και του μπάχαλου που επικρατεί στην πόλη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ πέρσι σε όλη τη διάρκεια του έτους καταγράφηκαν περίπου 22.000 παραβάσεις, φέτος στους πρώτους δυόμιση μήνες ή ακριβέστερα σε 80 μέρες έχουν καταγραφεί 8.000 παραβάσεις! Η Τροχαία αδυνατεί να αστυνομεύσει την πόλη, εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού και η απουσία της Δημοτικής Αστυνομίας είχε ως αποτέλεσμα τη σημερινή κατάσταση.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει από τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς κανένας δεν πηγαίνει στην Τροχαία! Την ίδια ώρα, με τις πορείες, τους ποδοσφαιρικούς αγώνες και τα μέτρα για διάφορες εκδηλώσεις, η Τροχαία αναγκάζεται να ζητεί διαρκώς ενίσχυση από τους γειτονικούς νομούς.

Σε μια πορεία, όπως λένε οι επικεφαλής της Τροχαίας Θεσσαλονίκης, απασχολούνται περίπου 40 – 50 αστυνομικοί. Υπάρχουν περιπτώσεις (την προηγούμενη Πέμπτη) που γίνονται τρεις πορείες μέσα σε μια μέρα, οπότε απαιτούνται 80 και περισσότεροι τροχονόμοι μόνο και μόνο για να εφαρμόσουν τα μέτρα περιορισμού και απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Για ρεπό, άδειες και ανάπαυση δε γίνεται καν λόγος. Τα στελέχη της αστυνομίας έχουν φτάσει στα όριά τους. Και παρά τα διαρκή αιτήματα, απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι από τους 127 πρώην δημοτικούς αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης να μην πάει κανείς στη Διεύθυνση Τροχαίας! Τα 15 δίκυκλα που διαθέτει η Τροχαία στην πόλη κυκλοφορούν επί 24ώρου βάσεως, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους επιβαίνοντες και για την ασφάλεια των μέσων.

Στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ παρατηρείται έξαρση βανδαλισμών στις πρώτες μέρες του 2014. Ελλείψει αστυνόμευσης ήδη μέσα σε λιγότερους από τρεις μήνες έχει γίνει το 60% των βανδαλισμών που έγιναν όλο το 2013! Απειλές, ξυλοδαρμοί, κλοπές, φθορές και άλλα κρούσματα παραβατικότητας είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο στα αστικά λεωφορεία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης, λείπουν από όλο το νομό Θεσσαλονίκης περίπου 1.500 αστυνομικοί, από τους οποίους οι 150 από τα τμήματα Τροχαίας. Και το χάος αναμένεται να επιδεινωθεί, αφού καταργούνται σημαντικά τμήματα τροχαίας, όπως στις ανατολικές τουριστικές περιοχές, τις οποίες θα κληθεί να αστυνομεύει πλέον μόνο το τμήμα της Θέρμης (υπό την ευθύνη του όλη η ανατολική Θεσσαλονίκη) ή στην επαρχία Λαγκαδά, όπου μένει μόνο το τμήμα στην πόλη του Λαγκαδά.