ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Πόρισμα για κακοδιοίκηση στο Δήμο Κασσάνδρας

Χαλκιδική: Πόρισμα για κακοδιοίκηση στο Δήμο Κασσάνδρας

Κακοδιοίκηση στο δήμο Κασσάνδρας κατά την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού σε ιδιοκτήτη καφέ-εστιατορίου καθώς και για τη μη εκτέλεση πρωτοκόλλου κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών από την Κτηματική Υπηρεσία Νομού Χαλκιδικής, διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη σε πόρισμά του μετά από καταγγελία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΑΠΕ, το 2011 ο δήμος Κασσάνδρας εκμίσθωσε το κτήμα αιγιαλού (στο Πευκοχώρι), που βρισκόταν μπροστά από το συγκεκριμένο κατάστημα, έτσι ώστε να τοποθετηθούν ομπρέλες- ξαπλώστρες, αλλά στη συνέχεια, διαπιστώθηκαν παραβάσεις και εκδόθηκε πρωτόκολλο κατεδάφισης για αυθαίρετες κατασκευές από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία.

Παρόλα αυτά, το 2012, ο δήμος εκμίσθωσε στην ίδια επιχείρηση διαφορετικό τμήμα του αιγιαλού (200 τμ), όμορο του καταστήματος, ενώ έναν χρόνο αργότερα, ο δήμος ενημέρωσε τον επιχειρηματία να υποβάλει αίτηση μόνο για το τμήμα αιγιαλού που είχε εκμισθωθεί αρχικά.

Ο Συνήγορος επισήμανε, ότι δήμοι, εκτός από την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας, οφείλουν να σταθμίζουν και την κατά περίπτωση παραχώρηση χρήσης κοινοχρήστου χώρου. Με τον τρόπο αυτόν, θα αποκλείονται οι ιδιώτες, οι οποίοι έχουν διαπιστωμένα παρανομήσει στο παρελθόν και δεν έχουν προβεί σε ενέργειες για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Διαφορετικά, δημιουργείται εύλογα η εντύπωση στους πολίτες ότι, στη λήψη νεότερων αποφάσεων της διοίκησης δεν λαμβάνονται υπόψη οι τυχόν προγενέστερες διοικητικές αποφάσεις και κυρώσεις υπηρεσιών.

Ο δήμος όφειλε να προβεί μετά τη διαπίστωση των παραβάσεων, στην επιβολή κυρώσεων που προέβλεπε το σχετικό συμφωνητικό μίσθωσης. Επίσης, έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι διοικητικές πράξεις και κυρώσεις που είχαν εκδοθεί σε βάρος του επιχειρηματία και κυρίως το γεγονός, ότι εκκρεμούσε ακόμη το πρωτόκολλο κατεδάφισης με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται οι αυθαίρετες κατασκευές από τον επιχειρηματία.

Ύστερα από την παρέμβαση του Συνηγόρου, η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία ενημέρωσε την Αρχή ότι κατεδαφίστηκαν και απομακρύνθηκαν από τον αιγιαλό οι συγκεκριμένες κατασκευές και βεβαιώθηκαν πρόστιμα κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, από τη χρήση του αιγιαλού, κατά τη θερινή περίοδο του 2013.

Επιπλέον, η ανεξάρτητη Αρχή ζήτησε από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να λαμβάνουν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να τηρούνται οι προδιαγραφές για τις επιτρεπόμενες χρήσεις, την προσβασιμότητα-προσπελασιμότητα, τους περιορισμούς κατάληψης παραχωρηθείσας ζώνης αιγιαλού- παραλίας.

Voria.gr

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Ο Αχ. Ζαπράνης εκλέχθηκε πρύτανης στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας