ΕΛΛΑΔΑ

Αυτό είναι το καρχαριοειδές που αλιεύτηκε στο λιμάνι της Τήνου

Αυτό είναι το καρχαριοειδές που αλιεύτηκε στο λιμάνι της Τήνου

Αγριοκαρχαρίας – Odontaspis ferox (Risso, 1810). Αυτή είναι η προτεινόμενη ονομασία του. Το είδος αυτό δεν είναι γνωστό με κάποια κοινή, λαϊκή ονομασία στην ελληνική γλώσσα – αποτελεί απόδοση της επιστημονικής ονομασίας του, O. Ferox (ferox=άγριος, θηριώδης) και δεν έχει καμία σχέση με τη συμπεριφορά του: το είδος αυτό δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο και δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις επιθέσεων.

Πρόκειται για είδος με παγκόσμια κατανομή, όμως πουθενά δεν είναι συνηθισμένο. Στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό έχουν καταγραφεί μεμονωμένες, σποραδικές εμφανίσεις – το ίδιο ισχύει και για τις ελληνικές θάλασσες. Φαίνεται ότι είναι σπανιότερος από το συγγενικό είδος Odontaspis Taurus που υπάρχει στο Αιγαίο. Και τα δύο είδη ανήκουν στην οικογένεια Οδοντασπίδες (Odontaspidae).

Συναντώνται σε αρκετά μεγάλα βάθη (μέχρι 70 μέτρα), όμως κατά τη διάρκεια της νύχτας ανεβαίνουν προς την επιφάνεια ή πλησιάζουν στις ακτές. Τρέφονται με ψάρια και οστρακόδερμα, σε βραχώδεις αλλά και αμμώδεις βυθούς.

Ο Αγριοκαρχαρίας φτάνει σε μήκος τα 4 μέτρα και σε βάρος τα 300 κιλά. Ζωοτόκος, γεννάει ζωντανά μικρά τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις έχουν καταβροχθίσει τα αδέρφια τους όσο βρίσκονται μέσα στο σώμα της μητέρας.

Σύμφωνα με το tinostoday.gr, την αναγνώριση του είδους έκανε ο Αχιλλέας Δημητρόπουλος του Ενυδρείου στη Σύρο και την επιβεβαίωσε ο ιχθυολόγος Γεράσιμος Κονδυλάτος του Ενυδρείου της Ρόδου.

Διαβάστε επίσης:

Έπαθε την πλάκα της ζωής της όταν δέχθηκε αίτημα φιλίας στο Facebook από...