ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Οδηγίες της Αστυνομικής διεύθυνσης για τα καιρικά φαινόμενα

Χαλκιδική: Οδηγίες της Αστυνομικής διεύθυνσης για τα καιρικά φαινόμενα

Από την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής ανακοινώνεται ότι, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία από σήμερα Τετάρτη 04-06-2014 με την εκδήλωση τις πρωϊνές ώρες ισχυρών βροχών και καταιγίδων στο Νομό μας, συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων με σκοπό τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.

Συγκεκριμένα:

• Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και τις δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
• Αν πρόκειται να μετακινηθούν να κάνουν τεχνικό έλεγχο του οχήματός τους και να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
• Να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική κλπ.
• Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση, να «φορούν ζώνες ασφαλείας», να κάνουν χρήση παιδικών καθισμάτων και να οδηγούν το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.
• Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές ικανότητες των οχημάτων τους και να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
• Να μη χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
• Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες μπορούν να καλούν το Κέντρο Επιχειρήσεων της Διευθύνσεώς μας (100) για την παροχή βοήθειας και πληροφοριών για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

Διαβάστε επίσης: Σεισμός 4,1 Ρίχτερ νότια της Μεθώνης