Βαριά «καμπάνα» 100.000 ευρώ στον Καμμένο για την υπόθεση των CDS

Newsroom Newsroom

Βαριά «καμπάνα» 100.000 ευρώ στον Καμμένο για την υπόθεση των CDS

«Ψευδείς και συκοφαντικούς» έκρινε το Πολυμελές Πρωτοδικείο, τους ισχυρισμούς του Πάνου Καμμένου, σχετικά με «κερδοσκοπικές διαδικασίες» της εταιρίας IJ PARTNERS, το 2009, από την αγοραπωλησία ασφαλίστρων πιστωτικού κινδύνου (CDS) επί ελληνικών ομολόγων, με εμπλοκή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αλλά και του αδελφού του τότε πρωθυπουργού, Αντρίκου Παπανδρέου.


Με την απόφασή του (αριθμός 2284/2014) το δικαστήριο επιδικάζει στην ενάγουσα εταιρία IJ PARTNERS και στον πρόεδρο και εκπρόσωπό της, Θεόδωρο Μαργέλλο, το ποσό των 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη που δέχεται ότι υπέστη από τις δημόσιες καταγγελίες του κ. Καμμένου περί επένδυσης που έκανε στη χρεοκοπία της Ελλάδας μέσω αγοράς και πώλησης ασφαλίστρων πιστωτικού κινδύνου.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο διατάζει επίσης την επιβολή προστίμου 500 ευρώ κάθε φορά που ο εναγόμενος πολιτικός επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς που κρίνονται «ψευδείς και συκοφαντικοί», του επιδικάζει τα δικαστικά έξοδα ύψους 12.500 ευρώ, πλην όμως δεν κάνει δεκτό το αίτημα της εταιρίας να είναι άμεσα εκτελεστή η απόφασή του.

Αφορμή για την προσφυγή της IJ Partenrs, με έδρα την Ελβετία, αποτέλεσαν οι καταγγελίες Καμμένου, ο οποίος υποστήριζε ότι η εταιρία είχε «εσωτερική πληροφόρηση» για την υπαγωγή της Ελλάδας σε μηχανισμό οικονομικής στήριξης και «πόνταρε στη χρεοκοπία της χώρας». Ο εναγόμενος είχε ισχυριστεί πως η εταιρία αγόρασε ασφάλιστρα πιστωτικού κινδύνου (CDS) με βάση αναφοράς τα ελληνικά ομόλογα τα οποία πούλησε στο τέλος του 2009, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Κατά την κρίση του δικαστηρίου, όλοι οι ισχυρισμοί Καμμένου είναι ψευδείς και συκοφαντικοί, ενώ αποδίδει στον καταγγέλλοντα πολιτικό δόλο: «Προς αποκατάσταση δε της ηθικής βλάβης που η ενάγουσα υπέστη, το δικαστήριο, ενόψει της εντάσεως της προσβολής και της ευρύτατης διάδοσης των συκοφαντικών ισχυρισμών που αποδείχτηκαν ψευδείς, του βαθμού υπαιτιότητας και της εντάσεως του δόλου του εναγομένου, που μιλούσε για στοιχεία που αποδείκνυαν τη επίδικη συναλλαγή σε CDS, τα οποία ήταν ανύπαρκτα και ουδέποτε προσκομίστηκαν, τις κατ΄επανάληψη δηλώσεις των επίδικων συκοφαντικών ισχυρισμών και μάλιστα παρά τη διάψευσή τους από την ενάγουσα, της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης των διαδίκων, οι οποίοι αμφότεροι είναι οικονομικά εύρωστοι, κρίνει ότι πρέπει να επιδικαστεί στην ενάγουσα το πόσο των 100.000 ευρώ».

Στην πολυσέλιδη απόφασή του, το δικαστήριο, που επικαλείται τόσο επίσημες διαψεύσεις της ενάγουσας εταιρίας όσο και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τονίζει ότι ο κ. Καμμένος δεν ανταποκρίθηκε στο βάρος των αποδείξεων όσων ισχυρίστηκε: «Δεν προσκόμισε ουδεμία συναλλαγή της ενάγουσας σε CDS επί ελληνικών ομολόγων και ουδένα κωδικό αυτής στον διεθνή οργανισμό ISDA, κάτι που αποδεικνύει το ψευδές των καταγγελιών».

Σημειώνεται ότι για την ίδια υπόθεση έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και ο Αντρίκος Παπανδρέου κατά του κ. Καμμένου και έχει εκδοθεί απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που δικαίωσε τον ενάγοντα ως προς το σκέλος της εξύβρισης που είχε υποστεί από τον πολιτικό.

Διαβάστε επίσης:

Π. Καμμένος: «Δεν θα συναινέσουμε στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας»

Υγειονομική βόμβα το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: 119 άτομα θετικά στον κορονοϊό

18:31

Κορονοϊός - Χαρδαλιάς: Αναστολή οικοδομικών έργων στη Μύκονο

18:29

Κορονοϊός στην Κύπρο: 36 νέα κρούσματα και μία νεκρή - Τα πρώτα επιδημιολογικά στοιχεία (πίνακες)

18:24

Κορονοϊός: «Πολύ αποτελεσματικά» αντισώματα κατά του ιού απομόνωσαν Κινέζοι επιστήμονες

18:21

Κλήρωση Τζόκερ (2/4/2020): Αριθμοί και συστήματα για να κερδίσεις τα 2.950.000 ευρώ

18:17

Κορονοϊός: Πτώση 61,3% στην επιβατική κίνηση του «Ελ. Βενιζέλος» τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας

18:14

Μαρία Ηλιάκη: Ξεπατώθηκε στις δουλειές του σπιτιού

18:11

Κορονοϊός: Σε καραντίνα η δομή φιλοξενίας μεταναστών στη Ριτσώνα - 23 άτομα θετικά στον Covid-19

18:08

Ως που θα φτάσει ο Έλληνας για λίγα λεπτά δημοσιότητας!

18:06

Κορονοϊός: 53 νεκροί στην Ελλάδα - 169 νέα κρούσματα - 1.584 στο σύνολο

18:06

Κορονοϊός: Κλείνει και η παραλία Βόλου για την αποφυγή συνωστισμού του πλήθους

18:04

Κορονοϊός: Πώς να μην κολλήσεις ενώ είσαι μέσα στο σπίτι

18:00
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved