ΕΛΛΑΔΑ

Στον Άρειο Πάγο για τις καθαρίστριες! Ποια επιχειρήματα προβάλλει το ΥΠΟΙΚ

Στον Άρειο Πάγο για τις καθαρίστριες! Ποια επιχειρήματα προβάλλει το ΥΠΟΙΚ

Στους λόγους «υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, που υπαγορεύουν τον περιορισμό των υπηρετούντων στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα υπαλλήλων» θα χτίσουν την επιχειρηματολογία τους οι νομικοί παραστάτες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να αποτρέψουν την επαναπρόσληψη των 393 καθαριστριών.

Η αίτηση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία ζητεί να ανασταλεί προσωρινά η υπ΄ αριθμ. 1584/2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που δικαίωσε τις καθαρίστριες έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί σήμερα στον Άρειο Πάγο.

Όπως είναι γνωστό το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την επίμαχη απόφαση του έκανε δεκτή την αίτηση των καθαριστριών και αναγνώρισε ότι η κατάσταση της διαθεσιμότητας που τέθηκαν, λόγω κατάργησης των θέσεων τους, συνιστά άκυρη καταγγελία των εργασιακών τους συμβάσεων.

Ωστόσο σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η επίμαχη πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε καθ΄ υπέρβαση της δικαιοδοσίας του, καθώς αρμόδια για να επιλύσουν το ζήτημα των καθαριστριών είναι τα Διοικητικά και όχι τα Πολιτικά δικαστήρια.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών θα υποστηρίξει ότι εσφαλμένα το Πρωτοδικείο ερμήνευσε την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς η κατάργηση των θέσεων των καθαριστριών συνεπαγόταν αυτοδίκαιη λύση της σύμβασης εργασίας τους και όχι τη θέση τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η κατάργηση των θέσεων τους έγινε για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος. Σκοπός αυτού του μέτρου σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, είναι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πιο σοβαρή οικονομική κρίση που γνωρίζει η χώρα μας, θα τονίσει το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζοντας ότι το Δημόσιο από το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ δεν κωλύεται να καταργεί οργανικές θέσεις υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν απολαμβάνουν μονιμότητας. Πολύ περισσότερο μάλιστα τη στιγμή που στηρίζεται σε γενικά και αντικειμενικά κριτήρια.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι σε αντίκρουση των λόγων δημοσίου συμφέροντος που επικαλείται το υπουργείο Οικονομικών το Μονομελές Πρωτοδικείο είχε «απαντήσει» πως αυτοί «δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουν ριζοσπαστικές επεμβάσεις στη ζωή των πολιτών, που οδηγούν στην εξαθλίωση πλήθος οικογενειών με προφανή τον κίνδυνο αποδόμησης της κοινωνίας…».

Διαβάστε επίσης

Και τώρα ποιος θα καθαρίσει;Και τώρα ποιος θα καθαρίσει;

Έξω από τον Άρειο Πάγο οι καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών (pics)