ΕΛΛΑΔΑ

Αγώνας μέχρι τέλους

Αγώνας μέχρι τέλους

Άγριο ξύλο χθες με τα ΜΑΤ έξω από το υπ. Οικονομικών - Σήμερα παραχωρούν συνέντευξη Τύπου - Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

Στα άκρα φαίνεται πως οδηγείται η σύγκρουση της κυβέρνησης με τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.

Σκηνές με άγριο ξύλο εκτυλίχθηκαν χθες στην είσοδο του υπουργείου Οικονομικών, λίγο αφότου έγινε γνωστή η απόφαση των Αρείου Πάγου. Δυνάμεις των ΜΑΤ συγκρούστηκαν με τις συγκεντρωμένες απολυμένες καθαρίστριες, ενώ οι φωτορεπόρτερ και οι κάμεραμεν που βρίσκονταν εκεί χτυπήθηκαν επίσης.

Από την πλευρά τους οι καθαρίστριες ανακοίνωσαν ότι σήμερα το πρωί θα δώσουν συνέντευξη τύπου, ενώ θα καταθέσουν έφεση κατά της απόφασης τη Δευτέρα.

Μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να μην εκτελέσει την πρωτόδικη απόφαση για επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών και να ζητήσει την αναστολή και την αναίρεση της, το κλίμα πυροδοτήθηκε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των φωτορεπόρτερ Μάριο Λώλο, η συνάδελφός του Τατιάνα Μπόλαρη νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο, από κλωτσιές που δέχτηκε στην πλάτη από τις δυνάμεις της αστυνομίας.

«Λάδι στη φωτιά» έριξε και η χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου να κάνει δεκτή την αίτηση του υπουργείου που ζητούσε να ανασταλεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την επαναπρόσληψή τους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι καθαρίστριες μένουν εκτός έως την συζήτηση της αίτησης αναίρεσης του υπουργείου στις 23 Σεπτεμβρίου.

Στη δισέλιδη απόφαση του Αρείου Πάγου που εκδόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης δεν υπάρχει σκεπτικό, όπως προβλέπεται στις διαδικασίες αναστολής.

Στο άκουσμα της απόφασης οι καθαρίστριες εξαγριωμένες επέστρεψαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.

Άνδρες των ΜΑΤ συνεπλάκησαν με τις καθαρίστριες που βρίσκονταν στην είσοδο του υπουργείου, τις οποίες απώθησαν βίαια προς το πεζοδρόμιο χρησιμοποιώντας γκλομπ.

Μια γυναίκα λιποθύμησε και διεκομίσθη με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Αλλα δύο άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά.

ARAXNH 05

Εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν να συμπαρασταθούν στον αγώνα των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Ανάμεσά τους και πολλοί απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Λίγο μετά την γνωστοποίηση της απόφασης, αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη. Αμέσως μετά τη συνάντηση, οι βουλευτές Γιώργος Βαρεμένος, Νάντια Βαλαβάνη, Θανάσης Πετράκος, Μαρία Τριανταφύλλου και Δημήτρης Γελαλής ανέφεραν ότι ο υπουργός Οικονομικών επικαλέσθηκε έλλειψη ενημέρωσης για την ουσία της υπόθεσης και ζήτησε λίγο χρόνο για να έχει συνάντηση και με αντιπροσωπεία των καθαριστριών.

Οι βουλευτές είπαν στον κ. Χαρδούβελη ότι για ένα ζήτημα για το οποίο απαιτείται πολιτική απόφαση δεν πρέπει να υπάρχει προσφυγή από το υπουργείο στη Δικαιοσύνη.

Η αντιπροσωπεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στον υπουργό Οικονομικών και το ζήτημα της «υπεραντίδρασης και δυσανάλογης χρήσης βίας» από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και ζήτησαν την απόσυρσή τους. Από την πλευρά του ο κ. Χαρδούβελης απάντησε ότι θα επικοινωνήσει με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα, ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος κατήγγειλε ότι τον κτύπησαν οι άνδρες των ΜΑΤ, παρότι τούς επέδειξε τη βουλευτική ταυτότητά του.

Οι καθαρίστριες παρέμειναν έξω από το υπουργείο και πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από τα ΜΑΤ που φράζουν την είσοδο του κτιρίου.

Διαβάστε επίσης:

Κυβερνητική «σκούπα» για τις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ

Χαρδούβελης για καθαρίστριες: Να ενημερωθώ πρώτα

Με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε η τραυματισμένη καθαρίστρια (vid)