ΕΛΛΑΔΑ

Ροδόπη: Πλημμύρισαν καλλιέργειες με βαμβάκι και μπάμιες στον κάμπο από τη νεροποντή

Ροδόπη: Πλημμύρισαν καλλιέργειες με βαμβάκι και μπάμιες στον κάμπο από τη νεροποντή

Σε όλο τον εύφορο κάμπο που βρίσκεται ανατολικά της βιομηχανικής περιοχής Κομοτηνής και περιλαμβάνει τους οικισμούς Αμαράντων, Ισάλου, Καλλιθέας και Εργάνης, εκτείνονται οι πλημμύρες, που σημειώθηκαν μετά την ισχυρή νεροποντή το βράδυ της Κυριακής.

Η κακοκαιρία χτύπησε σε όλη σχεδόν τη Ροδόπη, αλλά με μεγαλύτερη ένταση στην πόλη της Κομοτηνής και ανατολικά αυτής προς τις περιοχές που ανήκουν διοικητικά στο Δήμο Μαρώνειας – Σαπών. Οι παραγωγοί, που ασχολούνται κυρίως με βαμβάκι αλλά και με μπάμιες, ήδη αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην φύτευση των καλλιεργειών τους, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων των τελευταίων σχεδόν δύο μηνών.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ 40% ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Μεταξύ Απριλίου και Μαΐου ξεκινά να φυτεύεται το βαμβάκι, όμως έφτασε μέχρι και μέσα Ιουνίου για να μπορέσουν αγρότες των Αμαράντων και ευρύτερα να προχωρήσουν στη διαδικασία. Μέχρι και το περασμένο Σαββατοκύριακο οι παραγωγοί, φύτευαν το βαμβάκι, έκαναν γνωστό μιλώντας στο «Χ» αγρότες της περιοχής, μεταξύ των οποίων και Τανέρ Ντεντέ Χασάν. Ο ίδιος έχει τις καλλιέργειές του στα Αμάραντα και καταγράφοντας το μέγεθος των πλημμυρών, διαπίστωσε πως «έχουμε χάσει ήδη το 30 – 40% της παραγωγής σε βαμβάκι». Να σημειωθεί ότι στον συγκεκριμένο κάμπο καλλιεργούνται 800 – 1.000 στρέμματα μπάμιες, που θεωρούνται από τις καλύτερες πανελλαδικά. Ακόμα και αυτές όμως δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα από τη νεροποντή.

ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΕ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ

Οι παραγωγοί προσπαθούν με δικά τους μέσα από χθες να αντλήσουν τα νερά, όμως η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο αλλά και μηχανήματα που πολλοί δε διαθέτουν. Πάντως η προσπάθεια καθίσταται δύσκολη, αφού εξαιτίας του όγκου του νερού που έπεσε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα υπερχείλισε αρδευτικό κανάλι που ξεκινάει από τη βιομηχανική περιοχή και διέρχεται μέσα από τον κάμπο, με συνέπεια το νερό να διοχετευτεί στα χωράφια. Ο ΕΛΓΑ πάντως έχει ειδοποιηθεί και έχει ήδη ξεκινήσει η αναγγελία ζημιών.

ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Πάντως ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν το Σαββατοκύριακο αγροτικές περιοχές όλης της χώρας. Άμεση είναι η κινητοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες προς τους πληγέντες αγρότες και να γίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις των ζημιών που προκάλεσαν, σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι χαλαζοπτώσεις και οι ανεμοθύελλες του Σαββατοκύριακου 14-15/6/2014. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν περιοχές της Κορινθίας, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Καρδίτσας, των Τρικάλων, της Λάρισας, της Πιερίας, της Κοζάνης και των Σερρών και, προκάλεσαν ζημιές κυρίως σε καλλιέργειες σιτηρών, κηπευτικών, αμπελιών, ελιάς, βαμβακιού και οπωροφώρων δέντρων. Μετά την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων και την έκδοση των πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ, θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις προς τους πληγέντες αγρότες.

xronos.gr

Διαβάστε επίσης: Αλεξανδρούπολη: Το ταμείο του 'Casino Thraki' κατέσχεσαν εργαζόμενοι