ΕΛΛΑΔΑ

Βάσεις 2014: Τι δείχνουν οι βαθμολογίες των υποψηφίων

Βάσεις 2014: Τι δείχνουν οι βαθμολογίες των υποψηφίων

Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των Πανελληνίων για τους υποψηφίους στα Επαγγελματικά Λύκεια

-Πού πέφτουν και πού ανεβαίνουν οι βάσεις

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των Επαγγελματικών Λυκείων δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, καθώς αναρτήθηκαν οι βαθμοί των μαθημάτων, τόσο στα ΕΠ.ΑΛ. όσο και στο Διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων 2014 έχουν τη δυνατότητα να δουν τους βαθμούς τους μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση http://results.it.minedu.gov.gr. Στη διαδικτυακή εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας, η οποία τέθηκε χθες, Τρίτη σε λειτουργία, οι υποψήφιοι για να δουν τους βαθμούς τους θα πρέπει να πληκτρολογήσουν απλά τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο. Η πληκτρολόγηση γίνεται με κεφαλαία ελληνικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι βαθμοί των υποψηφίων των Γενικών Λυκείων ανακοινώθηκαν χθες, Τρίτη, όπου και άρχισε να διαμορφώνεται μία εικόνα για τις βάσεις.
Στα μέσα της εβδομάδας θα δοθούν οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων. Οι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ, οι οποίοι συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει μέχρι την Παρασκευή 4/7 να έχουν ολοκληρώσει την εξέτασή τους στις πρακτικές δοκιμασίες.

Υπενθυμίζεται, ότι από την Πέμπτη 3/7 ως τη Δευτέρα 14/7 όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://exams.it.minedu.gov.gr

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε τους βαθμούς

«Ασανσέρ» οι βάσεις σύμφωνα με τις βαθμολογίες

Όσον αφορά τις βάσεις εισαγωγής ακόμα τα πράγματα δεν δείχνουν να έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα.

Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα μέχρι την Παρασκευή τα στατιστικά στοιχεία και τότε θα υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των βάσεων.

Οι πρώτες εκτιμήσεις πάντως δείχνουν αυξομειώσεις σε αρκετές σχολές, ενώ χαμηλότερο πήχη εισαγωγής σε ορισμένα από τα υψηλής ζήτησης πανεπιστημιακά τμήματα προμηνύουν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων.

Δεν αποκλείονται πάντως εκπλήξεις με μικρή άνοδο σε ορισμένες περιφερειακές σχολές, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης που θα υπάρχει από τρίτεκνους και πολύτεκνους, οι οποίοι θα μπορούν στη συνέχεια να μετεγγραφούν σε ιδρύματα κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Επίσης, οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η φετινή χρονιά των Πανελλαδικών έχει ένα νέο δεδομένο, την ενσωμάτωση των θέσεων από τις ειδικές κατηγορίες (20% των θέσεων) σε αυτές της γενικής σειράς.

Από τις βαθμολογίες των υποψηφίων προκύπτει, σε γενικές γραμμές, ανοδική τάση για τα τέσσερα πρώτα πεδία του μηχανογραφικού δελτίου ενώ για το 5ο πεδίο υπάρχει η εκτίμηση ότι οι βάσεις θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τις περσινές με ελάχιστες αυξομειώσεις.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν επισημάνει ότι σε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία οι βαθμολογίες είναι σε αρκετά χαμηλά επίπεδα ενώ αντίθετα οι βαθμολογίες σε Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία και Βιολογία οι βαθμολογίες κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα.

Ωστόσο αναφέρεται ότι δεν έχουν μπει υψηλές βαθμολογίες σε μαθήματα που θεωρούνται «εύκολα» όπως η Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον.
Όπως και να' χει η αγωνία των υποψηφίων θα πάρει παράταση μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Άνοδο των βάσεων για το 2014 αναμένεται στα χαμηλόβαθμα τμήματα και τις μεσαίες σχολές, που αναμένεται να ανακοπεί από το γεγονός ότι στη γενική σειρά των υποψηφίων έχουν προστεθεί οι θέσεις των ειδικών κατηγοριών, των πολυτέκνων, των τριτέκνων και των κοινωνικών κριτηρίων.

Η άνοδος των βάσεων θα είναι εντυπωσιακή σε ορισμένα περιφερειακά τμήματα τα οποία θα δίνουν το δικαίωμα της μετεγγραφής. Μικρή άνοδος ενδέχεται να υπάρξει στις περιζήτητες Νομικές - Ιατρικές και πτώση στα Οικονομικά. Οριακή άνοδος θα υπάρχει και στις περιζήτητες σχολές Νομικής, Φιλολογίας, Ψυχολογίας, αλλά και στις Ιατρικές σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πτώση αναμένεται στις επίσης περιζήτητες Οικονομικές σχολές των μεγάλων πόλεων.

Πιο συγκεκριμένα:

1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών, Κοινωνικών Επιστημών)

•Οριακή άνοδος στις περιζήτητες σχολές Νομικής, Φιλολογίας, Ψυχολογίας.
•Σημαντική αύξηση σε περιφερειακά τμήματα τα οποία έχουν αντίστοιχα σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως Φιλολογίες και Παιδαγωγικά Τμήματα στην Περιφέρεια.

2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες)

•Σταθερότητα στα περιζήτητα τμήματα
•Σημαντική αύξηση στα Περιφερειακά Τμήματα των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Χημείας και της Πληροφορικής
•Μικρή υποχώρηση των βάσεων σε σχολές Αρχιτεκτόνων, Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών καθώς και σε σειρά τμημάτων των ΤΕΙ

3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας)

•Μικρή πτώση πτώση σε περιζήτητες σχολές καθώς οι επιδόσεις στα δυο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (Βιολογία, Χημεία) είναι χειρότερες από πέρσι. Άνοδος στις περιφερειακές Ιατρικές και στα ΤΕΙ της Νοσηλευτικής της περιφέρειας.

4ο Επιστημονικό Πεδίο (Τεχνολογικές Επιστήμες)

•Οριακή άνοδος στις περιζήτητες σχολές των Μηχανικών Υπολογιστών, των Μηχανολόγων και των Πολιτικών Μηχανικών.
•Η άνοδος θα είναι μεγαλύτερη σε όλα τα αντίστοιχα περιφερειακά τμήματα.

5ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης)

•Πτώση στις περιζήτητες Οικονομικές Σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων λόγω της μείωσης του αριθμού των υποψηφίων.
•Μικρή άνοδος στα περιφερειακά τμήματα τα οποία οδηγούν μέσω μετεγγραφής στα κεντρικά ΑΕΙ και ΤΕΙ. Δευτέρα - Τρίτη οι βαθμοί των Πανελλαδικών Ενα εικοσιτετράωρο απομένει από την ανακοίνωση των βαθμών των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων, οπότε -σε συνδυασμό και με τις προτιμήσεις στα Μηχανογραφικά δελτία- θα είναι ασφαλέστερα τα συμπεράσματα για την πορεία των βάσεων. Τα φετινά θέματα έφεραν σαφώς καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων σε Μαθηματικά γενικής παιδείας και θετικής κατεύθυνσης, σε Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά.

Διαβάστε επίσης:

Βάσεις 2014: Τάση ανόδου δείχνουν οι βαθμολογίες

Πανελλήνιες 2014: Συγκέντρωσε 19.470 μόρια χωρίς φροντιστήρια