ΕΛΛΑΔΑ

«Θέλουμε ο Σήφης να μείνει στον τόπο μας»

«Θέλουμε ο Σήφης να μείνει στον τόπο μας»

Φορείς και κάτοικοι της Κρήτης επιθυμούν να παραμείνει στην περιοχή ο κροκόδειλος

Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί

Την επιθυμία ο Σήφης ο κροκόδειλος, η ατραξιόν της Κρήτης που έχει γίνει «πρωταγωνιστής» ακόμα και σε ξένα δημοσιεύματα, να παραμείνει στο Φράγμα Ποτάμων, εκφράζουν τόσο οι κάτοικοι της Κρήτης, όσο και φορείς του νησιού.

Μετά το αρχικό σοκ της είδησης πως ο ανώνυμος τότε Σήφης βρέθηκε να «αλωνίζει» στη λίμνη, σήμερα, κάποιοι τάσσονται υπέρ της απόψης να μείνει στον τόπο ο κροκόδειλος, στην περίπτωση όμως όπως υποστηρίζουν, δεν θα υπάρξει κίνδυνος τόσο για τον ίδιο όσο και για τους ανθρώπους.

Την ώρα που η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνο, ο δήμος Αμαρίου και κάτοικοι της περιοχής θέλουν ο Σήφης να μείνει στον τόπο τους, αντίθετη άποψη φαίνεται ναέχει ο ειδικός ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την περασμένη βδομάδα είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το ποιο θα είναι το μέλλον το κροκόδειλου εφόσον και πιαστεί. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έχει έρθει ήδη σε επαφή με το Αττικό Πάρκο αλλά και με το ΕΛΚΕΘΕ που δείχνει έντονο ενδιαφέρον να τον κρατήσει.

«Μετά το πρώτο σοκ και την έκπληξη από την ύπαρξη αυτού του άγριου ζώου εδώ, κατά την άποψή μας, κι αν οι επιστήμονες συμφωνούν, εμείς θα θέλαμε ο κροκόδειλος να παραμείνει στην περιοχή. Επαναλαμβάνω όμως, εφόσον είναι ασφαλές τόσο για το ίδιο το ζώο όσο και για τους ανθρώπους. Αυτό μπορούν να μας το πουν οι επιστήμονες και οι ερευνητές. Θεωρώ όμως ότι εφόσον το ζώο κατάφερε κι επιβίωσε μόνο του στις συνθήκες της λίμνης εδώ, μακριά από το φυσικό του περιβάλλον, θα είναι καλό να παραμείνει στην περιοχή και για ερευνητικούς λόγους», επεσήμανε στο Cretapost η αντιπεριφερειάρχης, Μαίρη Λιονή.

«Πρέπει να παραμείνει στο χώρο»

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι δηλώσεις του δημάρχου Αμαρίου, Στέφανου Σημαντήρα ο οποίος τονίζει ότι πρέπει να παραμείνει στο Φράγμα Ποταμών ο κροκόδειλος.

«Το συγκεκριμένο θέμα ενδιαφέρει όλη την κοινωνία. Αυτή την ώρα μας ενδιαφέρει να εντοπιστεί ο κροκόδειλος και να παγιδευτεί. Αν είναι παραπάνω από ένας πρέπει να βρούμε και τον άλλον. Επίσης προέχει να συλληφθεί και ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω απ’ αυτό. Παράλληλα όμως, εμάς μας ενδιαφέρει ο κροκόδειλος ή οι κροκόδειλοι να μείνουν εδώ. Να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο περιβάλλον καθώς φαίνεται πως ο κροκόδειλος έχει εγκληματιστεί σ’ αυτήν την περιοχή. Μιας λοιπόν και βρέθηκε εδώ, κι εφόσον το εγκρίνουν οι επιστήμονες, θέλουμε και θα ζητήσουμε να μείνει εδώ. Βέβαια σίγουρα θα ληφθούν κάποια μέτρα για να προστατευθούν τόσο οι άνθρωποι όσο και το ερπετό», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost ο κ. Σημαντήρας ο οποίος παράλληλα τόνισε πως αυτή την ώρα που το Αμάρι αρχίζει μία προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης ο κροκόδειλος μπορεί να γίνει μέρος αυτής.

Θέλουν τον Σήφη και οι κάτοικοι

«Θεωρώ ότι θα ήταν μια καλή ευκαιρία να μείνει εδώ ο κροκόδειλος, με τα κατάλληλα μέσα. Θα δώσει μία ανάπτυξη στην περιοχή και θα βοηθήσει τόσο το Αμάρι, όσο το Ρέθυμνο την Κρήτη αλλά και την Ελλάδα», επεσήμανε μία κάτοικος ενώ δεύτερος κάτοικος ανέφερε: «Είναι σπάνια αυτά τα είδη για την Κρήτη και την Ελλάδα και τώρα έχουμε μία ευκαιρία. Θα πρέπει να τον κρατήσουμε αν και λένε ότι θα τον πάρουν. Εμείς θα θέλαμε να μείνει εδώ. Να περιφραχτεί ένας χώρος και να μείνει εδώ. Τουριστικά θα αναπτυχθεί η περιοχή, θα έρχεται κόσμος κάθε μέρα».

Ευκαιρία για να φτιαχτεί η περιοχή και οι δρόμοι, αναφέρει ένας τρίτος κάτοικος της περιοχής.

«Εγώ μένω εδώ και δραστηριοποιούμε εδώ. Θα ήταν μία καλή περίπτωση να μείνει ο κροκόδειλος. Θα μας κάνει και καλό ως προς την ανάπτυξη. Είναι μία καλή αφορμή να φτιαχτεί η περιοχή. Θα υπάρχει έλεγχος, θα φτιαχτεί ο δρόμος. Αυτή τη στιγμή η περιοχή εδώ είναι ξέφραγο αμπέλι, με επικίνδυνους δρομους. Θα ήταν μία καλή ευκαιρία για ανάπτυξη αλλά και για τουριστική προβολή. Γιατί να τον πάρουν από εδώ να τον πάνε σ’ ένα πάρκο. Να τον αφήσουν εδώ», επεσήμανε ο κάτοικος της περιοχής.

Αντίθετος ο κ. Λυμπεράκης

Την ίδια ώρα, ο ερπετολόγος κ. Λυμπεράκης δήλωσε για το θέμα ότι «αυτό σίγουρα θα το αποφασίσουν οι αρμόδιοι αν κι εγώ είμαι πολύ αρνητικός σ’ αυτή την ιδέα. Γιατί και ο δήμαρχος μετά του Αποκόρωνα είναι να πάω π.χ. δύο ιπποπόταμους στη λίμνη Κουρνά και μετά πώς θα σταματήσει αυτό. Δεν γίνεται».