ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Νέα επικίνδυνη απάτη με e-mail – Αποσπούν ακόμη και χρήματα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Νέα επικίνδυνη απάτη με e-mail – Αποσπούν ακόμη και χρήματα

-Ζητούν από τα θύματα να τους γνωστοποιήσουν διάφορα ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία

-Δείτε πώς μπορείτε να προφυλαχθείτε

Έξαρση αποστολής παραπλανητικών e-mails σε μεγάλο αριθμό χρηστών του διαδικτύου έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες μέρες για το λόγο αυτό η Δίωξη ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχωράει σε ενημέρωση των πολιτών.

Σύμφωνα με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τα μηνύματα αυτά προέρχονται από άγνωστους δράστες που προσπαθούν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες, ώστε να τους αποσπάσουν από ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα έως και χρηματικά ποσά.

Τα ανωτέρω μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενημερώνουν τους παραλήπτες ότι το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο (email) έχει επιλεγεί από παγκόσμια κλήρωση γνωστής εταιρείας πληροφορικής και ότι έχουν κερδίσει μεγάλο χρηματικό ποσό.

Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης ανταποκριθεί, του ζητούν ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, τραπεζικού λογαριασμού, φωτοτυπία ταυτότητας κ.ά. Μετά τη λήψη των ανωτέρω πληροφοριών ενημερώνουν τον παραλήπτη ότι, για να του αποσταλεί το ποσό θα πρέπει να προκαταβάλλει χρηματικό ποσό, μικρής συνήθως αξίας, για την κάλυψη απαραίτητων εξόδων όπως φόροι, έξοδα αποστολής κ.ά.

Επισημαίνεται ότι τα μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι σε πολλές περιπτώσεις, προκειμένου να πείσουν τους παραλήπτες, χρησιμοποιούν το λογότυπο της εταιρείας, ονοματεπώνυμα υπαλλήλων της, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με την επωνυμία της κ.λπ. και παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή.

Καλούνται οι χρήστες που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να μην απαντούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και χρήματα καθότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινή.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά στον αριθμό: 210-6476464

Στέλνοντας e-mail στα ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Βρέθηκε λύση για τους Σύρους πρόσφυγες στα Χανιά

Ιωάννινα: Νέες κλοπές σε Ιερούς Ναούς της περιοχής

Κρήτη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Μάλια για τις «γουρούνες»