ΕΛΛΑΔΑ

Πώς να απολαύσετε τον ήλιο με ασφάλεια

Πώς να απολαύσετε τον ήλιο με ασφάλεια

Για τις μεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα, η έκθεση στον ήλιο αποτελεί χαρακτηριστικό και αναπόφευκτο κομμάτι της καθημερινότητας. Ακόμα και αν δυσανασχετούμε τους «καυτούς» μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου από την υπερβολική ζέστη, σπάνια προτιμάμε την συννεφιά και τη βροχή. Ο ήλιος είναι αναμφισβήτητα απαραίτητος για τη ζωή μας. Γιατί, λοιπόν, πρέπει να προστατευόμαστε από αυτόν;

Προς γνώση...

Όπως επαναλαμβάνεται συχνά ο ήλιος ενεργοποιεί τη βιταμίνη D που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στην ενδυνάμωση των οστών.

Ο ήλιος, λοιπόν, είναι απαραίτητος για μικρούς και για μεγάλους, όμως, έρευνες και ιατρικές οδηγίες, που συζητιούνται πολύ τους καλοκαιρινούς μήνες, επισημαίνουν την ανάγκη πρόληψης και προστασίας από αυτόν.

Συνοψίζοντας τους κινδύνους, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα, στα μάτια, στο αμυντικό σύστημα, ακόμη και καρκίνο.

Ανεμελιά με προστασία...

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να μην χάσουμε τις πολύωρες βουτιές και τα ατελείωτα παιχνίδια με τα κουβαδάκια;

1. Να ενημερωθούμε

Μαζί με τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό, ο ήλιος εκπέμπει υπεριώδεις ακτινοβολίες που δεν είναι ορατές από το ανθρώπινο μάτι. Αυτές είναι οι ακτινοβολίες Α, Β, C(UVA, UVB, UVC) και απορροφούνται από μια ουσία που λέγεται μελανίνη και βρίσκεται στο δέρμα μας.

Όπως επισημαίνεται, η δύναμη της υπεριώδους ακτινοβολίας επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων όμως, το όζον, η συννεφιά, το υψόμετρο και το νερό.
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι περίπου το 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας διαπερνά το νερό της θάλασσας και το 50% διεισδύει σε βάθος περίπου 3 μέτρων. Όταν, λοιπόν, κολυμπάμε το σώμα μας δεν προστατεύεται από την υπεριώδη ακτινοβολία.

2. Να προσδιορίσουμε τον τύπο του δέρματός μας και των παιδιών μας

Ο τύπος του δέρματος συνήθως αποκαλύπτει την ευαισθησία απέναντι στον ήλιο και καθορίζει και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβει κανείς για να αποφύγει τις αρνητικές συνέπειες του ήλιου.

Για τους κατοίκους της Ευρώπης προτείνονται τέσσερις κύριες ομάδες με κριτήριο το μαύρισμα, σε συνδυασμό με το χρώμα των ματιών και των μαλλιών.

typoi dermatos1

3. Να διαλέξουμε το κατάλληλο αντηλιακό... και να το χρησιμοποιήσουμε

Ο δείκτης προστασίας ενός αντηλιακού καθορίζει τον ασφαλή χρόνο παραμονής στον ήλιο και πάντα εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός μας... όσο πιο ευαίσθητο δέρμα έχουμε, τόσο μεγαλύτερος πρέπει να είναι ο δείκτης προστασίας.

Έχει παρατηρηθεί ότι μολονότι πολλοί έχουν αντηλιακό στην τσάντα της θαλάσσης, δεν το χρησιμοποιούν ή το χρησιμοποιούν σε πολύ μικρή ποσότητα.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι για να έχει αποτέλεσμα η προστασία του αντηλιακού σε ένα σώμα ενηλίκων χρειάζεται τουλάχιστον 30-40 gr, τα οποία θα πρέπει να απλωθούν στο σώμα 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο και να ανανεώνονται μετά από κάθε βουτιά.

4. Να περιορίσουμε το χρόνο έκθεσης

Σχεδόν ομόφωνα οι ειδικοί προτείνουν τον περιορισμό του χρόνου έκθεσης στον ήλιο στα 20-30 λεπτά, ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και τη συνέπεια στη χρήση του αντηλιακού.

Οι ειδικοί συμφωνούν, επίσης, στο ότι πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στο ήλιο μεταξύ των ωρών 11.00-15.00.

Τέλος, να μην ξεχνάμε ότι το πιο αποτελεσματικό μέτρο προστασίας για ενήλικες, παιδιά, εγκύους και ηλικιωμένους παραμένουν τα ελαφριά ρούχα, τα καπέλα, τα γυαλιά ηλίου και η συχνή κατανάλωση νερού... και οι παραλίες μας περιμένουν.

Διαβάστε επίσης:

Μαγευτικές φωτογραφίες από την Πανσέληνο σε όλο τον κόσμο