ΕΛΛΑΔΑ

Τι πρέπει να ξέρετε για το πετρέλαιο θέρμανσης

Τι πρέπει να ξέρετε για το πετρέλαιο θέρμανσης

Ένα από τα βασικά χαρτιά της κυβέρνησης για τις φοροελαφρύνσεις του 2015 είναι το πετρέλαιο θέρμανσης. Οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν δεχτεί με χαρά την είδηση πως ήδη η κυβέρνηση έχει καταθέσει από τις 24 Σεπτεμβρίου ρύθμιση η οποία προβλέπει τη μείωση κατά 30%, στο συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φωτιστικό πετρέλαιο, ωστόσο την ίδια ώρα η αντίδραση από τους Έλληνες βενζινοπώλες διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο η μείωση αυτή θα επιτρέψει στα νοικοκυριά να προμηθευτούν πετρέλαιο.

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα μειωθεί κατά 30%, με αποτέλεσμα η τιμή του να διαμορφωθεί στα 230 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, ενώ μέχρι σήμερα αυτή βρισκόταν στα 330 ευρώ ανά 1.000 λίτρα. Η τιμή της λιανικής θα πέσει στα 1,150 ευρώ ανά λίτρο, από το 1,259 που ισχύει ακόμα.

Για αυτό και ο ΟΒΕ δεν είναι και τόσο αισιόδοξος για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση στις εκτιμήσεις του. Σε ανακοίνωσή του τονίζει πως "Η κατάθεση της τροπολογίας για μείωση του Εδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 330 στα 230 ευρώ το χιλιόλιτρο μπορεί ν' αποτελεί λόγο πολιτικών εξαγγελιών αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης και κατ' επέκταση στην θέρμανση του πληθυσμού. Με σημερινά δεδομένα δυστυχώς η κατανάλωση θα κυμανθεί και πάλι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σημειώνουμε ότι η πραγματική μείωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με την νέα τροπολογία θα είναι 12 λεπτά, δηλαδή η τιμή του θα κυμανθεί στα 1,13 με 1,15 ευρώ το λίτρο".

Από τη μια λοιπόν υπάρχει μια προσπάθεια από την κυβέρνηση να "ζεστάνει" λίγο τα ελληνικά σπίτια, ενώ στον αντίποδα οι βενζινοπώλες αμφισβητούν κατά πόσο η μείωση αυτή θα βοηθήσει τους πολίτες να προμηθευτούν καύσιμα.

Ναι μεν τα μέτρα που αναμένεται να παρθούν θα μειώσουν κάπως την τιμή, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως τα νοικοκυριά είναι επιβαρυμένα και με ΄άλλους φόρους, όπως η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και ο ΕΝΦΙΑ, οπότε και πάλι δεν θα υπάρχει η άνεση για πετρέλαιο.

Η συγκυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τον κόσμο να χρησιμοποιήσει τις περσινές τακτικές, όταν τα περισσότερα σπίτια έκαιγαν αμφιβόλου ποιότητας ξύλα στα τζάκια τους λόγω χαμηλών τιμών, επεσήμανε πως στόχος δεν είναι μόνο η φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών και η αύξηση στην κατανάλωσή του, αλλά και η αντιμετώπιση της ρύπανσης του περιβάλλοντος από τα υποκατάστατα που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.

Να σημειώσουμε σημειωθεί επίσης πως σε ισχύ είναι και το επίδομα θέρμανσης, κάτι που σημαίνει πως οι δικαιούχοι του θα πληρώσουν το λίτρο στα 0,80 ευρώ/λίτρο.

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο θα πέσει η τιμή του

Ποιοι θα πάρουν φέτος το επίδομα θέρμανσης

Παίρνουν πίσω τα επιδόματα θέρμανσης και τέκνων