ΕΛΛΑΔΑ

Ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για κατάργηση του ΕΚΑΣ

Ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για κατάργηση του ΕΚΑΣ

Οι δανειστές υποστηρίζουν ότι το ΕΚΑΣ δεν είναι ασφαλιστική παροχή και συνεπώς δεν μπορεί να συνεχίσει να καταβάλλεται

Ισχυρές πιέσεις να καταργηθεί το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) δέχεται από την τρόικα των δανειστών η ελληνική κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των προνοιακών επιδομάτων, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αντιμετωπίζεται ως εισοδηματική μεταβίβαση, που κατευθύνεται, όμως, μόνο σε συνταξιούχους. Η τρόικα πιέζει για τον διαχωρισμό των προνοιακών επιδομάτων από την κοινωνική ασφάλιση και τη χρηματοδότηση των πρώτων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Επίσης, η τρόικα επισημαίνει ότι το ΕΚΑΣ δεν είναι ασφαλιστική παροχή και συνεπώς δεν μπορεί να συνεχίσει να καταβάλλεται, τουλάχιστον με τη σημερινή του μορφή.

Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το ΕΚΑΣ στο 9μηνο του 2014 δόθηκαν 628 εκατ. ευρώ όταν η επιχορήγηση για όλο το 2014 είναι 516 εκ ευρώ. δηλαδή, δόθηκαν στο 9μηνο επιπλέον 112 εκ ευρώ και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου άλλα 80 εκατ. μέχρι το τέλος του χρόνου για τις πληρωμές του ΕΚΑΣ. Δηλαδή υπέρβαση 200 εκ ευρώ για όλο το 2014.

Η κυβέρνηση περιμένοντας τις αναλογιστικές μελέτες, έχει διαμηνύσει στην τρόικα ότι δεν πρόκειται να ανοίξει θέμα ασφαλιστικού και ζητά να εξαιρεθεί από την ατζέντα της τρέχουσας αξιολόγησης από την τρόικα.

Εκτός από την κατάργηση του ΕΚΑΣ τα άλλα "αγκάθια" στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι το αίτημα των δανειστών να αυξηθούν τα έτη εργασίας από 15 χρόνια σε 20 έτη προκειμένου να πάρει κάποιος την κατώτατη σύνταξη σήμερα για την κατώτατη σύνταξη χρειάζονται 4.500 ένσημα και η τρόικα ζητά να αυξηθούν στα 6.000 ένσημα.

Επίσης η τρόικα ζητά μέτρα άμεσης απόδοσης όπως είναι η κατάργηση όλων των συνταξιοδοτήσεων κάτω των 62 ετών. Το θέμα αυτό απέκλεισε κατηγορηματικά ο υπουργός εργασίας.

Διαβάστε επίσης:

Έτσι θα πάρετε το ΕΚΑΣ

Ποιοι συνταξιούχοι δικαιούνται το ΕΚΑΣ