ΕΛΛΑΔΑ

Σε επιφυλακή παραμένουν οι Aρχές στο νότιο Έβρο

Σε επιφυλακή παραμένουν οι Aρχές στο νότιο Έβρο

Σε επιφυλακή παραμένει ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου για τον κίνδυνο νέων πλημμυρικών φαινόμενων στο νότιο Έβρο, όπου και εκβάλει ο ποταμός στην κάθοδο του προς το Δέλτα.

Η στάθμη του νερού παραμένει σταθερά στα επτά μέτρα στο νότιο τμήμα του ποταμού. Το πρωί της Δευτέρας (15/12/2014) έσπασε ανάχωμα στον οικισμό Πέταλο και προς στιγμήν σήμανε συναγερμός χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δ. Πέτροβιτς, σε δηλώσεις του σημείωσε πως η ρήξη του αναχώματος μάλλον λειτούργησε θετικά, αφού εκτονώθηκε ο μεγάλος όγκος των νερών με αποτέλεσμα να στραφεί προς καλλιεργημένες εκτάσεις, ενώ σε διαφορετική περίπτωση υπήρχε κίνδυνος να πλημμυρίσουν τα σπίτια του οικισμού Πέταλο.

Στο βόρειο του τμήμα του ποταμού τα νερά υποχωρούν σταδιακά και υπάρχει μείωση της στάθμης του νερού.

Την ίδια στιγμή έχουν ξεκινήσει οι καταγραφές ζημιών από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περισσότερα από 110.000 στρέμματα με καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν καταστραφεί λόγω των πλημμυρών με αποτέλεσμα οι γεωργοί να μην μπορούν πλέον να καλλιεργήσουν σε αυτές τις εκτάσεις.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα η διαδικασία της αποζημίωσης των αγροτών διέθεσε επιπλέον γεωπόνους στον ΕΛΓΑ.

Ωστόσο, η προσοχή όλων είναι στραμμένη σε μια νέα πιθανή επιδείνωση του καιρού το επόμενο διάστημα που αν δώσει και πάλι ισχυρές βροχοπτώσεις θα έχει ως αποτέλεσμα ν’ αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις.

Σχετικές ειδήσεις