ΕΛΛΑΔΑ

Στα 61,11 εκατ. ευρώ εκτιμώνται οι ζημιές στις Περιφερειακές Ενότητες Ηπείρου

Στα 61,11 εκατ. ευρώ εκτιμώνται οι ζημιές στις Περιφερειακές Ενότητες Ηπείρου

Ο συνολικός απολογισμός των έργων για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2015, για τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου ανέρχεται στο ποσό των 61.611.200 ευρώ.

Ο σχετικός φάκελος με πλήρη τεκμηρίωση έχει αποσταλεί από την Περιφέρεια στο Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, με την επισήμανση ότι η αποτίμηση όμως είναι συνεχής και βαρύνουσα, αφού υπάρχουν ζημιές και καταστροφές που συνεχίζουν να εμφανίζονται ως απόρροια των ίδιων φαινόμενων.

Παράλληλα επαναλαμβάνεται το αίτημα για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών ως πλημμυροπαθών ή κατολισθαινουσών (κατά περίπτωση) προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η άμεση αποκατάσταση των ζημιών και να καταστεί δυνατή η αποζημίωση των πληγέντων.

Ο προϋπολογισμός για τα έργα αποκατάστασης ανά Περιφερειακή Ενότητα επιμερίζεται ως εξής:

Π.Ε. Άρτας: 22.645.000

Π.Ε. Θεσπρωτίας: 7.165.000

Π.Ε. Ιωαννίνων: 21.470.000

Π.Ε. Πρέβεζας: 10.331.200

Η αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και η αποκατάσταση των ζημιών συζητήθηκαν εκτενώς στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (25/2/2015).

Τοποθετήθηκαν ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι Αντιπεριφερειάρχες (για τα επιμέρους προβλήματα στις Π.Ε.), οι επικεφαλής- εκπρόσωποι των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου-Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ι. Λώλος, οι Δήμαρχοι Ν. Σκουφά κ. Ευ. Γιαννούλης, Γ. Καραϊσκάκη κ. Π. Μίγδος, Ζηρού κ. Ν. Καλαντζής και εκπρόσωποι των πληγέντων από τις πλημμύρες κατοίκων του Ανθότοπου Π.Ε. Άρτας και Περάματος Π.Ε. Ιωαννίνων.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας εργάστηκε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ευχαριστώντας παράλληλα για τη συνεργασία που υπήρχε μέχρι και σήμερα με τους Δημάρχους των πληγεισών περιοχών.

Συνεχίζοντας διαβεβαίωσε τους πληγέντες ότι η Περιφέρεια Ηπείρου θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την αποκατάστασή τους. «Συμμεριζόμαστε την αγωνία σας, γιατί ξέρουμε πως λειτουργεί διαχρονικά το κεντρικό κράτος και να είστε σίγουροι ότι παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις ενέργειες που γίνονται», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ζητηθεί εκτός των άλλων και η κατά τρεις μήνες παράταση της περιόδου έκτακτης ανάγκης.

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης, τόνισε ότι πρέπει όλοι μαζί να κινηθούν συντονισμένα για την αποκατάσταση των πληγέντων και των ζημιών, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών για καθαρισμούς και έργα προστασίας από τέτοιου είδους φαινόμενα.

Πηγή: pamepreveza.gr