ΕΛΛΑΔΑ

«Εντατικές αστυνομικές δράσεις» ανακοίνωσε ο Γιάννης Πανούσης

«Εντατικές αστυνομικές δράσεις» ανακοίνωσε ο Γιάννης Πανούσης

Σε δηλώσεις προέβη ο κ. Γιάννης Πανούσης σχετικά με τις αρχές και τους στόχους της αντεγκληματικής πολιτικής.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Γιάννη Πανούση, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη: «μετά από ευρεία σύσκεψη προγραμματίσθηκαν ειδικά άμεσα μέτρα κοινωνικής και ήπιας αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη εικόνων (και προβλημάτων) του παρελθόντος με τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών παραβατικότητας, ανομίας και εγκληματικότητας».

«Αναλυτικότερα, αποφασίστηκαν εντατικές αστυνομικές δράσεις με τη διάθεση πεζών - εποχούμενων περιπολιών, την ανάπτυξη δράσεων στοχευμένου χαρακτήρα, καθώς και η παράλληλη δραστηριοποίηση ειδικών επιχειρησιακών μονάδων της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ κ.λπ.) για την υποστήριξή τους».

Κατόπιν συνεννόησης μεταξύ του κ. Κατρούγκαλου και με τη συμφωνία της ΚΕΔΕ και του δήμαρχου Αθηναίων, έχει συνταχθεί τροπολογία με βάση την οποία οι δημοτικοί αστυνομικοί επιστρέφουν στους ΟΤΑ όπου ανήκουν.

Η πρόταση του κ. Πανούση για τους δημοτικούς αστυνομικούς έχει ως εξής: «πρότασή μου είναι να μην ονομάζονται «δημοτικοί αστυνομικοί» αλλά με αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας να χαρακτηρίζονται ως Υπηρεσία Κοινοτικής Διαμεσολάβησης, ώστε να μη συγχέονται με την ΕΛΑΣ».

Επίσης απεστάλη στον Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου πρόταση για να ιδρυθεί Τμήμα Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής με σκοπό να καταρτίζονται εξειδικευμένα στελέχη, αλλά και να επιμορφώνονται -σε μεταπτυχιακό επίπεδο- οι ενεργοί αστυνομικοί. Ακόμη, έχει δοθεί εντολή να ελεγχθούν όλες οι χορηγηθείσες άδειες οπλοφορίας και να υπάρξει σχετική νομοθετική τροπολογία, ώστε κατά τακτά χρονικά διαστήματα να αξιολογείται η ψυχική και πνευματική κατάσταση των δικαιούχων, καθώς και αν συντρέχουν οι όροι που επέτρεψαν τη χορήγηση.

Σχετικά με όσους φρουρούνται από αστυνομικούς και η φύλαξή τους μειώθηκε, ο κ. Πανούσης διευκρίνισε ότι μπορούν να προστρέξουν στον Ν. 3938/11 (άρθρο 22) και να ενισχύσουν τη φρούρησή τους σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

«Δυστυχώς οι ανάγκες παρουσίας των ένστολων στο δρόμο και στην αντιμετώπιση του εγκλήματος δεν αφήνει άλλα περιθώρια διατήρησης ή ενίσχυσης. Η εντολή αυτή προέρχεται από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και εφαρμόστηκε ομοιόμορφα και στους πολιτικούς, εκτός των εξαιρέσεων όπου τριμελής επιτροπή εκτίμησε ιδιαίτερους κινδύνους», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Τέλος, ο κ. Πανούση στις δηλώσεις του ανέφερε ότι: «το Γραφείο του Υπουργού δεν ασχολείται με «διευκολύνσεις» (σβήσιμο κλήσεων, ρουσφέτια κ.λπ.). Θα ήταν συνεπώς το λιγότερο παράτυπο και υπηρεσιακά ελεγχόμενο να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες άλλα όργανα της Αστυνομίας.

Η υπεροπλία της Αστυνομίας απέναντι στην εγκληματικότητα δεν είναι μόνον ο νόμος αλλά και το «καλό παράδειγμα συμπεριφοράς» προς τον κάθε άνθρωπο, Έλληνα και ξένο, τον οποίο ο αστυνομικός υπηρετεί και προστατεύει.

Ας μη ξεχνάμε ότι η Αστυνομία είναι πρώτα απ’ όλα ο προστάτης του φτωχού και του αδύναμου».

Σχετικές ειδήσεις