ΕΛΛΑΔΑ

Δρομολογούνται άμεσα πλοία για τη μεταφορά των μεταναστών από τα νησιά

Δρομολογούνται άμεσα πλοία για τη μεταφορά των μεταναστών από τα νησιά

Την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου από τους χιλιάδες μετανάστες που συρρέουν καθημερινά στη χώρα θα πετύχει η έκτακτη δρομολόγηση πλοίων - Στις 6.30 το απόγευμα θα αναχωρήσει από τον Πειραιά το πλοίο Ελ. Βενιζέλος - Προορισμός του το λιμάνι της Μυτιλήνης

«ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ» Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΩ - ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΤΟ «ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»

Ανάσα στα ακριτικά νησιά θα δώσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπεγράφη την Τετάρτη (19/08) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου να υπογράψει την έκτακτη δρομολόγηση πλοίων και την πληρωμή τους από εθνικά ή κοινοτικά κονδύλια.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη αυτή ο κ. Καμμενος δήλωσε από τη Λέσβο, όπου και βρίσκεται μετά από ταξίδι – αστραπή, «με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για τη λύση ενός μεγάλου προβλήματος που είναι η συμφόρηση των νησιών μας από τους χιλιάδες πρόσφυγες που καταφθάνουν καθημερινά. Θα συμβάλλω κι εγώ με όποια δυνατότητα έχω για την άμεση δρομολόγηση πλοίου».

Πίσω στη Μυτιλήνη το «Ελ. Βενιζέλος» προκειμένου να παραλάβει 2.500 πρόσφυγες

Στις 6.30 το απόγευμα αναμένεται να αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά για τη Μυτιλήνη, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προκειμένου να παραλάβει πρόσφυγες από τη Συρία. Έως τώρα δεν έχει διευκρινιστεί από τα εμπλεκόμενα υπουργεία, εάν το πλοίο θα προσεγγίσει άλλους λιμένες νησιών στα οποία φιλοξενούνται προσωρινά μετανάστες.

Τι αναφέρει η πλοιοκτήτρια εταιρεία για τα κόμιστρα

Στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας, σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την επιβολή κομίστρου για τους πρόσφυγες ανέφεραν ότι η ναύλωση του πλοίου είχε γίνει μόνο για τη φιλοξενία των προσφύγων με σίτιση και ύπνο - αλλά όχι για τη μεταφορά τους. Τόνισαν ότι το πλοίο κάθε φορά που φεύγει από τον Πειραιά για να πάει σε κάποιο νησί αναχωρεί άφορτο, ενώ η διαφορά στη τιμή του ναύλου για φιλοξενία από αυτή για τη μεταφορά προσφύγων, γίνεται μόνο με τη χρήση κομίστρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Ναυτιλίας με χθεσινό έγγραφό του προς τις πλοιοκτήτριες εταιρείες απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προκειμένου να καταστεί δυνατή η απευθείας ανάθεση, πίστωση, ναύλωση πλωτών μέσων με σκοπό τη σίτιση, διανομή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άμεση μεταφορά μεταναστών και προσφύγων μεταξύ των ηπειρωτικών λιμένων.

Το υπουργείο ζητά να κινηθεί άμεσα η διαδικασία διερεύνησης διαθεσιμότητας πλοίων και ύψους του αντίστοιχου ναύλου, καθώς η ακτοπλοϊκή σύνδεση όπως αναφέρεται δεν κρίνεται ικανοποιητική.

Στελέχη εταιρειών σχολιάζοντας το θέμα, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τη συγκεκριμένη περίοδο τα περισσότερα πλοία έχουν πληρότητες άνω του 80% και το πρόβλημα μπορεί να ομαλοποιηθεί μόνο από τις αρχές Σεπτεμβρίου όταν η επιβατική κίνηση αρχίζει σταδιακά να μειώνεται.

Έφτασαν το πρωί 2.500 Σύροι στον Πειραιά

Λίγο μετά τις 9 το πρωί της Πέμπτης 20 Αυγούστου, το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με τους 2.500 Σύρους πρόσφυγες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά.

Το πλοίο απέπλευσε το πρωί της Τετάρτης από την Κω στο λιμάνι της οποίας φιλοξενούσε 1.308 άτομα και στη συνέχεια παρέλαβε 124 άτομα από την Κάλυμνο, 300 από τη Λέρο και 708 άτομα από τη Λέσβο.

Το σύνολο των προσφύγων από τη Συρία επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία του ΟΛΠ και κατευθύνθηκαν στον σταθμό του ΗΣΑΠ.

Χρησιμοποιώντας λεωφορεία, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και ταξί οι πιο εύποροι εξ αυτών, φεύγουν με απώτερο στόχο να φθάσουν στα βόρεια σύνορα της χώρας και να προλάβουν να διασχίσουν τα Βαλκάνια πριν κλείσουν ερμητικά τα σύνορα.

Τελικός προορισμός είναι τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των προσφύγων θέλει να φύγει το συντομότερο δυνατό από την περιοχή.
Χωρίς να είναι ικανοί να προσδιορίσουν γεωγραφικά τη θέση της Αττικής, όλοι απαντούσαν ότι θα συνεχίσουν «προς τα βόρεια».

Τον πληθυσμό των προσφύγων αποτελούν κυρίως οικογένειες με παιδιά και νέοι άνδρες, με ελάχιστους να ξεπερνούν τα 40 χρόνια.

Διανύοντας με τα πόδια οι περισσότεροι τα 3,5 χλμ. που απέχει η προβλήτα Ε1 από τον σιδηροδρομικό σταθμό, αποτυπώνουν μια εικόνα ξένη προς την καθημερινότητα του Πειραιά. Αποτυπώνουν μια εικόνα πολέμου.

Την ίδια στιγμή, στα περίπτερα γύρω από το σταθμό έχουν δημιουργηθεί τεράστιες ουρές από τους πρόσφυγες, που φθάνοντας αγοράζουν νερό και χυμούς, ενώ πολλοί κατευθύνονται και στα γειτονιά μανάβικα για να αγοράσουν φρούτα. Στη συνέχεια συνεχίζουν την πορεία τους...

Στην πύλη Ε-1, την ώρα που έδεσε το πλοίο, υπήρξαν ισχυρές δυνάμεις του Λιμενικού και ασθενοφόρο.

Νέα ένταση μεταξύ μεταναστών και κατοίκων του νησιού

«Εκρηκτική» παραμένει η ατμόσφαιρα στο νησί της Κω, όπου εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν εκεί, περιμένοντας τα έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Την Πέμπτη σημειώθηκαν νέα επεισόδια μεταξύ μεταναστών και πολιτών, όταν μετανάστες, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τα χαρτιά που ακόμη δεν έχουν λάβει, έκλεισαν τον δρόμο έξω από το Αστυνομικό τμήμα Κω, διακόπτοντας την κυκλοφορία.

Ωστόσο, σημειώθηκε ένταση όταν πολίτες και οδηγοί επενέβησαν ζητώντας από τους μετανάστες να φύγουν από τον δρόμο.

Σύμφωνα με το aegeanews.gr, λίγα λεπτά αργότερα η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε και τα πνεύματα ηρέμησαν, χωρίς να χρειαστεί η επέμβαση αστυνομικής δύναμης.

Σχετικές ειδήσεις