ΕΛΛΑΔΑ

Αυτοκτονίες: Η... «καυτή» πατάτα που αποφεύγουν οι κυβερνήσεις! (photos + video)

Αυτοκτονίες: Η... «καυτή» πατάτα που αποφεύγουν οι κυβερνήσεις! (photos + video)

Η χώρα μας ιστορικά διέθετε έναν από τους χαμηλότερους δείκτες αυτοκτονιών στην Ευρώπη. Μέχρι που αυτός εκτοξεύθηκε και από τον χάρτη της Ελλάδας εξαφανίστηκε μία... κωμόπολη!

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΑΚΡΙΒΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ - ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΠΩΣ ΣΕ ΜΙΑ... ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ. ΔΕΝ ΤΟ ΑΓΓΙΖΟΥΝ! ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;

Της Γεωργίας Λινάρδου

Το θέμα των αυτοκτονιών τα χρόνια των Μνημονίων στη χώρα μας -δελεάζει μεν αρκετούς- αλλά ουσιαστικά ούτε λαϊκισμούς, ούτε αλλαζονικές «χοντράδες» αντέχει.

Η χώρα μας, τουλάχιστον μέχρι τς αρχές του 2010, δεν ενδιέφερε και πολύ τους επιστήμονες διεθνώς για τις αυτοκτονικές της τάσεις.

Ομως, στις αρχές του 2010 αυτό άρχισε να ανατρέπεται με την «εγκαθίδρυση» επί ελληνικής... κοινωνίας του πρώτου μνημονίου που συνοδεύονταν από αυστηρά μέτρα λιτότητας. Τότε, σίγουρα στοιχεία από τα οποία οι ειδικοί θα μπορούσαν να εξάγουν βάσιμα επιστημονικά συμπεράσματα δεν υπήρχαν. Μόνον εκτιμήσεις, αναφορές και στα στοιχεία των κατά τόπους ιατροδικαστικών υπηρεσιών.

Σήμερα, όμως, που ο δείκτης αυτοκτονιών στη χώρα μας καταγράφεται αυξημένος κατά 43, 9% (Συνέδριο Προληπτικής Ψυχιατρικής, Αίγλη Ζαππείου 12-15/11/2015), τα δεδομένα αλλάζουν. Τα στοιχεία του Συνεδρίου τα οποία προέρχονται από την Εταιρεία Προληπτικής Ψυχιατρικής, την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και την Ψυχιατρική Εταιρεία Ανατολικής Ευρώπης και Βαλκανίων, αναφέρονται σε μία περίοδο έντεκα χρόνων (2001-2012) και τις αυτοκτονίες 4.641 ανθρώπων, 3.840 ανδρών και 801 γυναικών!

Μας λένε τι; Οτι σε έντεκα χρόνια από τον χάρτη εξαφανίστηκε μια... κωμόπολη!

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ 2010-2012: ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 35%!

suicide

Tέσσερις επιστήμονες, οι Γ.Ραχιώτης, David Stuckler, Martin Mc Kee και Χρ.Χατζηχριστοδούλου στην έρευνά τους για το τι έχει συμβεί με τις αυτοκτονίες κατά την διάρκεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, καταγράφουν αύξηση του μέσου όρου των αυτοκτονιών την διετία 2010-2012 κατά 35%!!!

Οι ερευνητές αναφέρουν μια σαφή διαφοροποίηση στις τάσεις αυτοκτονίας για τους άντρες, τις εργαζόμενες γυναίκες και τις ηλικιωμένες από το 2010 και μετά.

Σύμφωνα με την έρευνά τους, μέχρι το 2012 (οπότε και υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία) τα ποσοστά για τις δύο ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας και για τα δύο φύλα, κατάφεραν να πιάσουν τις υψηλότερες τιμές τους την τελευταία δεκαετία!

Συγκεκριμένα υποστηρίζουν πως μετά το 2010 το ποσοστό θνησιμότητας των αυτοκτονιών για τους άντρες αυξήθηκε από 5,75% που ήταν την περίοδο 2003-2007, στο 7,43% την διετία 2011-2012. Στις γυναίκες η αύξηση του ποσοστού αυτού ήταν περισσότερο συγκρατημένη (1,55%).

Η ηλικιακή ομάδα των αντρών 20 έως 59 ετών αύξησε τα ποσοστά θνησιμότητας της από αυτοκτονίες στο 6,58%. Για τους άντρες άνω των 60 ετών το ποσοστό ανέβηκε στο 8,58%!

aytoktonia

Οι επιστήμονες συσχετίζουν - με βάση τα επίσημα στοιχεία στα οποία βασίζεται η έρευνά τους- την αύξηση της ανεργίας με την αύξηση των αυτοκτονιών!

«Αυτό που παρατηρείται στην συγκεκριμένη έρευνα είναι πως καταγράφηκε μία σημαντική συσχέτιση του ποσοστού ανεργίας των ανδρών ηλικίας από 15 έως 64 ετών με τις αυτοκτονίες», διαβάζουμε μεταξύ άλλων στο τελικό κείμενο της έρευνας.

Πιο γρήγορα ενημερώνει η ΕΛΣΤΑΤ για το πόσο ακριβύνε η πατάτα παρά για το πόσοι άνθρωποι αυτοκτόνησαν στο διάστημα που κάποιοι σκέφτονταν πόσο να... ακριβύνουν την πατάτα!

Η έντονη διαμάχη για το αν η οικονομική κρίση και τα Μνημόνια οδηγούν συνανθρώπους μας στην αυτοκτονία, προκαλούσε (τουλάχιστον) δυσφορία τα πρώτα χρόνια «φιλοξενίας» των δανειστών. Κανένα στέλεχος από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά δεν τολμούσε να το παραδεχθεί. Αντιθέτως το υποβάθμιζαν αναφέροντας με αλαζονεία πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

Ναι, στοιχεία για την Ελλάδα δεν υπήρχαν ακόμη διότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή... ενημερώνει με τρία χρόνια καθυστέρηση τι γίνεται με τις αυτοκτονίες στη χώρα μας. Τελειώνει το 2015 και οι επιστήμονες δουλεύουν με στοιχεία μέχρι και το 2012 διότι δεν έχουν νεώτερα σε επίσημο επίπεδο!

Είναι τουλάχιστον τραγελαφικό όταν η ΕΛΣΤΑΤ ενημερώνει άμεσα για τις διακυμάνσεις της τιμής της πατάτας και των υπόλοιπων προϊόντων και όχι για τις ζωές των ανθρώπων!!!

Αλλά και αυτό δε μπορούσε και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως σοβαρό πολιτικό επιχείρημα όταν υπήρχε παρελθόν συσχετισμού από προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, αλλά και από χώρες που βρίσκονταν σε κρίση-μνημόνια την αντίστοιχη περίοδο με την δική μας χώρα.

Και αυτό να μην τους αρκούσε-αρκεί, οφείλουν να ακούσουν-σεβαστούν για μια φορά τους έλληνες επιστήμονες που προειδοποιούν από την αρχή της οικονομικής κρίσης για τις δραματικές εξελίξεις σε κοινωνικό επίπεδο.

«Αδιαμφισβήτητα η διαμάχη σχετικά με τις αυτοκτονίες ήταν έκπληξη δεδομένου του μεγάλου όγκου αποδεικτικών στοιχείων, τόσο από προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, όσο και από άλλες χώρες κατά την διάρκεια της τρέχουσας κρίσης», αναφέρουν οι ερευνητές Ραχιώτης, Stuckler, Mc Kee και Χατζηχριστοδούλου στο εισαγωγικό σημείωμά που προλογίζει τα στοιχεία που έχουν καταγράψει.

Οι αδικαιολόγητες και συνεχείς καθυστερήσεις στις έκδοση επίσημων δεδομένων θνησιμότητας εκτός του ότι συγκρατούν την αλήθεια για το τι συμβαίνει στην κοινωνία μας από το 2010, καθυστερούν -με όποια επικίνδυνα αποτελέσματα στην χάραξη της πολιτικής- την εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας στο θέμα των αυτοκτονιών. Των αυτοκτονίων σε περιόδους οικονομικής κρίσης, μνημονίων και αυστηρών μέτρων λιτότητας.

Ενας 57χρονος καλεί την Γραμμή Αυτοκτονίας στην «Κλίμακα» και κλαίει: «Φοβάμαι τη μέρα που ξυπνάω...». Δείτε το βίντεο:

Κατά τους ερευνητές: «Η περιφρόνηση των συνεπειών από την εφαρμογή της λιτότητας στην υγεία, ενισχύθηκε από την διαμάχη για το τι παρουσίαζαν τα πρώτα στοιχεία».

Κι αυτό αποτελεί μία... δολοφονική -συμπληρώνουμε εμείς- τακτική που καθιστά εύκολη την απόρριψη οποιασδήποτε διαφορετικής υπόδειξης αντιμετώπισης των προβλημάτων.

anergoi

Λένε οι επιστήμονες: «Τώρα έχουμε στοιχεία! Υπήρξε μια σαφής αύξηση των αυτοκτονιών ανθρώπων -εργασιακά ενεργού πληθυσμού και άνω- η οποία συμπίπτει με την επιβολή της λιτότας και έλαβε πρωτόγνωρα ποσοστά σε επίπεδο δεκαετίας».

Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι γνωστό τι είπε. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ τι λέει;

σ.σ., για τις άναρθρες πολιτικά και όχι μόνον επικοινωνιακά (αυτό θα ήταν το λιγότερο δυνατό κακό) των κυβερνώντων -του παρελθόντος ή του ενεστώτος χρόνου- η κοινωνία δεν έχει ούτε άλλο χώρο αλλά ούτε και άλλο χρόνο να διαθέσει.

Για επίλογο μια αναφορά -που νομίζω πως έχει σημασία- στην Ελλάδα τέλη του Εμφυλίου. Είναι αρχές της δεκαετίας του '50. Τότε που «κάθε μέρα οι εφημερίδες γράφανε αυτοκτονίες ανθρώπων απογοητευμένων από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολη». Δείτε το βίντεο:

Σχετικές ειδήσεις