ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγει ο δρόμος για εξαγωγή ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία

Ανοίγει ο δρόμος για εξαγωγή ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία

Καρπούς απέδωσε η συνάντηση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρκάντι Ντβορκόβιτς με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Aνάλογα με τις εξελίξεις σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ, υπάρχει ενδεχόμενο να τροποποιηθούν το επόμενο διάστημα οι κατάλογοι των προϊόντων για τα οποία η ρωσική κυβέρνηση έχει επιβάλλει εμπάργκο και συνεπώς να ανοίξει ο δρόμος τουλάχιστον για κάποια ελληνικά προϊόντα.

«Σε κάθε περίπτωση κάποια στιγμή το εμπάργκο θα τελειώσει και είναι σκόπιμο να έχει προηγηθεί κάθε δυνατή διαδικασία ελέγχου των ελληνικών επιχειρήσεων εκ μέρους των Ρωσικών υπηρεσιών, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εξαγωγές προϊόντων», υποστήριξε ο Ντβορκόβιτς o οποίος δεσμεύθηκε πως: «Σύντομα η Ρωσική πλευρά θα κάνει πιο συγκεκριμένη την πρόταση για ένα μηχανισμό μεταποίησης ελληνικών προϊόντων επί Ρωσικού εδάφους, είτε από κοινές ελληνορωσικές εταιρείες, είτε από αμιγώς Ρωσικές, μηχανισμό που θα μπορούσε να επιτρέψει την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία παρά το εμπάργκο».

Οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν στην εκπόνηση ενός οδικού χάρτη που θα ορίζει τις επόμενες κινήσεις και πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση των σχέσεων των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα και τη δημιουργία -το πρώτο τρίμηνο του 2016- κοινής Ομάδας Εργασίας.

Οι πρώτες επαφές ορίστηκαν για την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο της Διυπουργικής Επιτροπής στο Σότσι της Ρωσίας.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε η αξιοποίηση του «Έτους Ελλάδας στη Ρωσία» και του «Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα», που έχει κηρυχθεί το 2016, για την περαιτέρω προώθηση των σχέσεων των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου υποστήριξε πως η ελληνική πλευρά, έχοντας κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες, είναι ήδη απολύτως έτοιμη να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που θα δημιουργηθεί σε πιθανή τροποποίηση του καταλόγου των υπό περιορισμό προϊόντων, αλλά και για την άμεση αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας στη Ρωσία στα προϊόντα που δεν υπόκεινται σήμερα σε περιορισμούς.

Σχετικές ειδήσεις