ΕΛΛΑΔΑ

Συναντούν Τσίπρα οι αγρότες αλλά δεν κάνουν πίσω – Κλειστά Τέμπη και Ισθμός

Συναντούν Τσίπρα οι αγρότες αλλά δεν κάνουν πίσω – Κλειστά Τέμπη και Ισθμός

Θετικοί στον διάλογο με τον πρωθυπουργό εμφανίζονται οι αγρότες των Τεμπών -Αν δεν συζητηθούν τα πέντε αιτήματα μας δεν θα συμμετέχουμε στον διάλογο λένε οι αγρότες της Νίκαιας - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Το παρών θα δώσουν οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Δευτέρα, όπως αποφασίστηκε σε συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων που συμμετείχαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη για το θέμα αυτό και εκπροσωπήθηκαν και τα Τέμπη.

«Ναι» στο διάλογο με τον πρωθυπουργό, λένε τα Τέμπη και τα συντασσόμενα με αυτό μπλόκα

«Αποδεχόμαστε» την πρόσκληση σε διάλογο με τον πρωθυπουργό, τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης, ύστερα από τη συνάντηση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από μπλόκα όλης της χώρας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σημερινή συνάντηση, που έγινε στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν εκπρόσωποι από περισσότερα από 40 μπλόκα.

Συμμετέχοντες στη σύσκεψη, επισήμαναν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι η σημερινή σύσκεψη κύλησε ομαλά, ενώ μας τόνισαν ότι υπήρξε «σύγκλιση απόψεων και θέσεων και το κλίμα ήταν ενωτικό».

Στο μεταξύ, τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών των μπλόκων του Προμαχώνα και των Μαλγάρων, Γιάννης Τουρτούρας και Αχιλλέας Καμπούρης αντίστοιχα, δήλωσαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι θα συμμετάσχουν στη συνάντηση της Νίκαιας την προσεχή Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας ότι «θα σεβαστούμε απόλυτα την απόφαση που θα ληφθεί στη συνάντηση αυτή», ενώ εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η απόφαση θα είναι αρνητική για συμμετοχή στον διάλογο της Δευτέρας 22 Φεβρουαρίου 2016 με τον πρωθυπουργό.

Κλειστά τα Τέμπη καθώς και εναλλακτικές διαδρομές έως τη Δευτέρα

Κλειστά θα παραμείνουν τα Τέμπη σύμφωνα με απόφαση των αγροτών του μπλόκου και θα ανοίξουν την Δευτέρα, ημέρα συνάντησης των αγροτών με τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως αποφασίστηκε, στην συνάντηση της Δευτέρας θα λάβουν μέρος τέσσερις εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών. Σήμερα το απόγευμα εξάλλου, συνεχίστηκαν στον νομό οι αποκλεισμοί επαρχιακών οδών που αποτελούν και εναλλακτικές διαδρομές μετακίνησης των οχημάτων.

Συγκεκριμένα από τις 6.30 μέχρι τις 8.30 έκλεισε η επαρχιακή οδός Λάρισας-Άγιας στο Γερακάρι, ενώ από τις 4.30 έχει κλείσει και η εθνική οδός Λάρισας-Κοζάνης στο ύψος του Αργυροπουλίου.

Μπλόκο Νίκαιας: Αν δεν συζητηθούν τα πέντε αιτήματα μας δεν θα συμμετέχουμε στον διάλογο

Συζήτηση πάνω στο πλαίσιο των πέντε συγκεκριμένων αιτημάτων που έχουν διατυπώσει 68 μπλόκα από όλη τη χώρα, ζητούν ως «προαπαιτούμενο» οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας προκειμένου να συμμετάσχουν στον διάλογο με τον πρωθυπουργό.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, «εφόσον δεν συζητηθούν αυτά τα πέντε αιτήματα δεν θα συμμετέχουμε στον διάλογο. Δεν θα γίνουμε ακροατές μίας «διάλεξης» για το πώς θα εφαρμοστεί η πολιτική της Κυβέρνησης που εξοντώνει την μικρομεσαία αγροτιά». Όπως είναι γνωστό η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, μετά από πρόταση του μπλόκου της Νίκαιας, συγκαλεί πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου και στις 12 το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας.

Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, επισημάνεται ότι στην συνάντηση της Κυριακής καλούνται να πάρουν μέρος όλα τα μπλόκα που συμφωνούν με το πλαίσιο των αιτημάτων, όπως καθορίστηκε, μετά από διεξοδική συζήτηση, στην προηγούμενη πανελλαδική σύσκεψη των 68 μπλόκων, στις 7 Φλεβάρη στη Νίκαια.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Στη σύσκεψη θα γίνει συζήτηση και θα ληφθούν αποφάσεις για την παραπέρα πορεία κλιμάκωσης του αγώνας μας. Βρισκόμαστε πάνω από ένα μήνα στα μπλόκα και συνεχίζουμε τη μάχη για την ικανοποίηση των αιτημάτων που αφορούν στην επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στη βάση των αιτημάτων επιβίωσης που προβάλλουμε και όχι των κυβερνητικών σχεδίων και μέτρων που μας εξοντώνουν. Δεν διαπραγματευόμαστε το πόσα θα χάσουμε».

Υπενθυμίζεται ότι στην πανελλαδική σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στις 7 Φεβρουαρίου στην Νίκαια, το πλαίσιο των πέντε αιτημάτων που είχε διαμορφωθεί είχε ως ακολούθως:

  • Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
  • Να καταργηθεί η φορολόγηση μας από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
  • Κατάργηση του φόρου στο κρασί – Ν’ αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

«Ναι» στην πρόσκληση της κυβέρνησης από το μπλόκο των Μικροθηβών

Θετική στάση θα κρατήσουν οι αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών, στην πρόσκληση του Μεγάρου Μαξίμου και θα συμμετάσχουν στην συνάντηση της προσεχούς Δευτέρας.

Στην συνέλευση που πραγματοποίησαν αποφάσισαν να μεταβούν στην Αθήνα και να εκπροσωπηθούν με επιτροπή που θα την απαρτίζουν 3 αγρότες από το μπλόκο.

Πρόκειται για τα μέλη του συντονιστικού οργάνου των Μικροθηβών Χρήστο Πάντσιο, Μίλτο Μπασδάνη και Φάνη Πρασσά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση στην Αθήνα, μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών, θα κινηθεί πάνω στο πλαίσιο αιτημάτων που έθεσαν από κοινού οι αγρότες από τα μπλόκα των Τεμπών , των Μικροθηβών και πολλών άλλων από διάφορες περιοχές της χώρας.

Πελοπόννησος

Δυναμικά παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Πελοποννήσου και το απόγευμα κλείνουν ξανά τους δρόμους σε Νεστάνη και Ευρώτα, ενώ την Κυριακή οι αγρότες της Αργολίδας ετοιμάζονται να κλείσουν την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - 'Αργους στους Μύλους.

Στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου οι αγρότες θα κλείσουν σήμερα το δρόμο στα διόδια Νεστάνης από 18:00 -23:00, με αποτέλεσμα να διεξάγεται η κυκλοφορία από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - 'Αργους.

Επιπλέον, οι αγρότες της Λακωνίας που χθες μπλόκαραν την τράπεζα Πειραιώς στην Σκάλα με σανό και τρακτέρ, αποτρέποντας τη λειτουργία τραπεζικών εργασιών, σήμερα θα κλείσουν τη γέφυρα του Ευρώτα, στην είσοδο της Σπάρτης, από 19:00-20:00.

Ακόμη, επ' αόριστον είναι κλειστή από τους αγρότες η εθνική οδό Κορίνθου - Αθήνας, τόσο στην νέα όσο και στην παλαιά εθνική οδό και η κυκλοφορία διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το Καλαμάκι με καθυστέρηση είκοσι λεπτών περίπου.

«Όχι» στον διάλογο λένε οι αγρότες της Κρήτης

Δεν πρόκειται να προσέλθουν στο διάλογο με τον πρωθυπουργό οι αγρότες της Κρήτης, θεωρώντας πως γίνεται για προσχηματικούς και επικοινωνιακούς λόγους και δεν εξυπηρετεί, έτσι όπως σχεδιάζεται, την επίλυση των αγροτικών προβλημάτων. Τη σχετική απόφαση πήρε το βράδυ της Πέμπτης το Παγκρήτιο συντονιστικό όργανο αγώνα των αγροτών, κατά πλειοψηφία που συνεδρίασε στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου.

«Δεν πάμε γιατί τη θεωρούμε μια στημένη υπόθεση η οποία, την έχουν χωρίς ατζέντα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος των αμπελουργών και μέλος του Παγκρήτιου Συντονιστικού Οργάνου Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Την χαρακτηρίζουμε στημένη γιατί ειδοποιούσαν οποίους αυτοί ήθελαν και έβαζαν ονόματα χωρίς την έγκριση τους προσπαθώντας να ξεγελάσουν τον κόσμο» ανέφερε. Ακόμη εκτίμησε ότι προσπαθούν να διχάσουν το συνεταιριστικό κίνημα «και εμείς δεν θα το επιτρέψουμε. Εμείς θέλομε να πάμε σε μια διεκδίκηση που θα έχει περιεχόμενο δεν πάμε σε μονόλογο και πάμε από μηδενική βάση αφού ήδη δεν μπορούμε να επιβιώσομε με τις νομοθεσίες που πέρασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» ανέφερε.

Ακόμη οι αγρότες από το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια των Χανίων που συνεχίζουν το μπλόκο στον Βόρειο Οδικό 'Αξονα Κρήτης έχουν δηλώσει από καιρό ότι δεν θα πάρουν μέρος σε κανένα διάλογο.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε Ηράκλειο και Λασίθι. Έτσι και σήμερα έγινε αποκλεισμός στη ΔΟΥ του Αγίου Νικολάου από αγρότες του Οροπεδίου Λασιθίου οι οποίοι προγραμματίζουν στη συνέχεια να μεταβούν στην Εθνική οδό Αγίου Νικολάου -Ηρακλείου στο ύψος του Σεληνάρι στήνοντας μπλόκο στην διακόπτοντας ανά ημίωρο την κυκλοφορία μέχρι τις 18:00 το απόγευμα. Τέλος παραμένει το μπλόκο στα Πραιτώρια Ηρακλείου.

Τετράωρος αποκλεισμός του αεροδρομίου «Μακεδονία»

Σε τετράωρο αποκλεισμό του κρατικού αερολιμένα «Μακεδονία», με την τοποθέτηση των τρακτέρ τους στη διασταύρωση, θα προχώρησαν από τις 16.00 το απόγευμα οι συμμετέχοντες στα μπλόκα της αερογέφυρας Θέρμης και του αεροδρομίου.

Όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης, Δημήτρης Παπαδάκης «αποφασίσαμε τελικά να πραγματοποιήσουμε ήπια κινητοποίηση, λόγω των ζυμώσεων που γίνονται ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, αλλά και σε ένδειξη καλής θέλησης απέναντι στις αστυνομικές αρχές, που όπως μας γνωστοποίησαν στις 20.00 το βράδυ θα κόψουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα».

Σχετικές ειδήσεις