ΕΛΛΑΔΑ

Ερυθρός Σταυρός: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη μεταναστευτική-προσφυγική κρίση

Ερυθρός Σταυρός: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη μεταναστευτική-προσφυγική κρίση

Από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 1.070.000 μετανάστες και πρόσφυγες αναφέρεται ότι έχουν περάσει στην Ευρώπη, με κύριο σημείο εισόδου να παραμένει η Ελλάδα, με πάνω από 915.000 άτομα να έχουν καταγραφεί.

Σύμφωνα με τον πρωτοφανή αριθμό των μεταναστών που αναζήτησαν καταφύγιο στην Ευρώπη το 2015, η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου σε συνεργασία με τους Εθνικούς Συλλόγους επιδίωξαν να ανταποκριθούν στις άμεσες ανάγκες των μεταναστών και προσφύγων κατά μήκος της κύριας μεταναστευτικής διαδρομής από την Τουρκία στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη και εκείνους που φθάνουν από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Μάλτα.

Αποτέλεσμα της ανωτέρω μεταναστευτικής κρίσεως, ήταν η εκπόνηση Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης (DREF), από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, σε Τουρκία, Ελλάδα, Σερβία, Ουγγαρία, Κροατία, Σκόπια και Σλοβενία, το οποίο συνοπτικά περιλαμβάνει το παρακάτω ευρύ πλέγμα ανθρωπιστικών δράσεων:

- Διανομές ανθρωπιστικής βοήθειας
- Υπηρεσίες υγείας
- Υπηρεσίες αποκατάστασης οικογενειακών δεσμών (RFL)
- Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης
- Υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.

Παρόλα αυτά, λόγω της συνεχούς διόγκωσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και προκειμένου το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού να ανταποκριθεί στις υπερβολικά μεγάλες ανθρωπιστικές ανάγκες που έχουν προκύψει, η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου απηύθυνε προς τη διεθνή κοινότητα, τον Σεπτέμβρη 2015, Έκτακτη Έκκληση Στήριξης (EmergencyAppeal), για τη συγκέντρωση ποσού ύψους 13 εκατ. ελβετικών φράγκων, με σκοπό την κλιμάκωση του παρεχόμενου ανθρωπιστικού έργου σε επιπλέον 200.000 ευάλωτους μετανάστες και πρόσφυγες. Η διάθεση αυτού του ποσού από την Διεθνή Ομοσπονδία θα γίνεται τμηματικά.

Ο πλήρης έλεγχος και η παρακολούθηση της διάθεσης του ποσού γίνεται από την Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, η οποία για το σκοπό αυτό έχει στείλει οικονομική και διαχειριστική ομάδα 6 ατόμων, με επικεφαλής ανώτατο αξιωματούχο της, οι οποίοι παρακολουθούν αναλυτικότατα την οποιαδήποτε εκταμίευση γίνεται, έστω και του ενός ευρώ.

Η παραπάνω οικονομική βοήθεια μεταφράζεται σε υλικοτεχνική υποδομή, καθώς η Διεθνής Ομοσπονδία έχει προχωρήσει στην παροχή κυτίων βοήθειας διαφορετικής φύσεως, πχ. οικογενειακά, βρεφικά, παιδικά, επείγουσας ανάγκης, γυναικείας υγιεινής δέματα, τα οποία συγκεντρώνονται στην κεντρική αποθήκη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και στη συνέχεια από εκεί αποστέλλονται όχι μόνο στα νησιά αλλά και στην Ειδομένη, που είναι πύλη εξόδου προς τα Σκόπια, όπως και στα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί εντός Αττικής.

Μέχρι τώρα έχουν αποσταλεί από την Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου και έχουν απορροφηθεί περίπου 400.000 ευρώ κυρίως για την αποστολή εθελοντών και μόνιμου προσωπικού στις επιχειρησιακές περιοχές της εν λόγω δράσης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (π.χ. Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κως) καθώς επίσης στην Αθήνα και την Ειδομένη στους διαφόρους χώρους φιλοξενίας.

Στα πλαίσια της παραπάνω εξέλιξης και για την αρτιότερη υποστήριξη των ανωτέρω δράσεων, η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου διοργάνωσε στο Λονδίνο, την 15-16 Φεβρουαρίου 2016, Συνέδριο για τη μετανάστευση στην Ευρώπη, στο οποίο έλαβαν μέρος 33 εθνικοί σύλλογοι Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, μεταξύ αυτών και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

O Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός εκπροσωπήθηκε σε ανώτατο επίπεδο από τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Σ. Dr. Αντώνιο Αυγερινό, το μέλος του Κ.Δ.Σ. του Ε.Ε.Σ. και Πρέσβη ε.τ. κ. Διονύσιο Κοδέλλα, καθώς και την υπεύθυνη Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων Ε.Ε.Σ. και Επικεφαλής της Διεθνούς Έκκλησης Έκτακτης Ανάγκης κ. Αγγελική Φανάκη. Η αποστολή έγινε χωρίς την ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής συμμετείχαν σε μια σειρά από συναντήσεις εργασίας, όπου παρουσίασαν το συνολικό ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, όταν κύριο σημείο εισόδου των μεταναστών και προσφύγων παραμένει η Ελλάδα, ενώ είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν γόνιμες απόψεις με τους εκπροσώπους των συστατικών Μερών του Κινήματος και απεσταλμένους ξένων Εθνικών Συλλόγων με στόχο την ισχυροποίηση της συνεργασίας και της αμοιβαίας λογοδοσίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών ως απάντηση στη συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση.

Κύριος στόχος των συμμετεχόντων, ήταν να επικεντρωθεί στις ανάγκες των μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη, στη μετεγκατάστασή τους στις επιλέξιμες χώρες αιτούντες άσυλο, την ενσωμάτωσή τους καθώς και την προσαρμογή τους σε μόνιμη ή ημι-μόνιμη κατάσταση.

Ειδικότερος σκοπός ήταν αφενός η ανάλυση του έργου (διανομές ανθρωπιστικής βοήθειας, υπηρεσίες υγείας, υπηρεσίες αποκατάστασης οικογενειακών δεσμών, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης παιδιών) που πραγματοποιήθηκε μέχρι στιγμής και αφετέρου ο προβληματισμός σχετικά με το τι συνέβη το 2015, ώστε να παραχθούν νέες ιδέες για τις ήδη υπάρχουσες δράσεις, με συμφωνημένες δεσμεύσεις για το 2016. Η καλύτερη κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού, επαγγελματιών και εθελοντών αλλά και των υλικών και οικονομικών πόρων.

Η προώθηση της συνεργασίας και της αμοιβαίας λογοδοσίας μεταξύ των Εθνικών Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου αποτελεί την απάντηση στη συνεχιζόμενη πρόκληση της μετανάστευσης.

Βασικοί τομείς που απασχόλησαν το συνέδριο ήταν: (1) H βελτίωση των ικανοτήτων υποδοχής, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η προστασία των δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας και της ευημερίας του συνόλου των αιτούντων άσυλο και της εξάλειψης του ρατσισμού(2) Ο προγραμματισμός σχετικά με τον τρόπο ενσωμάτωσης των προσφύγων και τη δημιουργία συνθηκών ειρήνης μεταξύ των Κοινοτήτων υποδοχής και των προσφύγων, (3) Η παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης οικογενειακών δεσμών (RFL), υπηρεσιών για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας ευάλωτων μεταναστών και προσφύγων, καθώς και στην ανάληψη άμεσων ενεργειών για την αποτελεσματική διαχείριση ιατροδικαστικών θεμάτων (όπως είναι η ορθή διαχείριση των νεκρών και η διευκρίνιση της τύχης των αγνοουμένων).

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο μεγαλύτερος μη κυβερνητικός οργανισμός στην Ελλάδα, κινητοποιείται στοχεύοντας πάντα στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε περιόδους πολέμου και ειρήνης, στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, πρόσφυγες, ηλικιωμένους, ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες και άτομα από κάθε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού. Η δράση του έχει συνδεθεί με την επαγρύπνηση, την αλληλεγγύη και τη φιλαλληλία και είναι συνώνυμη της αφιλοκερδούς προσφοράς και της ανιδιοτέλειας.

Διαμέσου των τριών Τομέων του ο Ε.Ε.Σ. (Νοσηλευτικής, Κοινωνικής Πρόνοιας, Σαμαρειτών, Διασωστών, Ναυαγοσωστών και των εθελοντών τους) βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, την τρέχουσα περίοδο της έξαρσης του μεταναστευτικού φαινομένου, προσφέροντας τις υπηρεσίες του υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Παράλληλα, προσπαθεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες προκλήσεις της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης για τους Έλληνες πολίτες μέσα από τις αναπτυγμένες του δομές, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Περιφέρεια.

Τέλος ο Ε.Ε.Σ., ως μέλος του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, υπηρετεί και θα υπηρετεί στην πράξη τη Θεμελιώδη Αρχή της εθελοντικής προσφοράς, χωρίς εθνικές και πολιτισμικές διακρίσεις.

Σχετικές ειδήσεις