ΕΛΛΑΔΑ

Δραματικές σκηνές στην Εθνική Οδό: Χιλιάδες πρόσφυγες πηγαίνουν με τα πόδια στην Ειδομένη

Δραματικές σκηνές στην Εθνική Οδό: Χιλιάδες πρόσφυγες πηγαίνουν με τα πόδια στην Ειδομένη

Εκτός ελέγχου είναι το προσφυγικό, καθώς εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες εγκαταλείπουν τους καταυλισμούς που έχουν στηθεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και περπατούν στην Εθνική Οδό με προορισμό τα σύνορα...

Ταλαιπωρημένοι και πεινασμένοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά περπατούν κατά μήκος της εθνικής οδού, συνεχίζοντας το ταξίδι του ξεριζωμού. Δίπλα τους περνούν φορτηγά και νταλίκες, τίποτα, όμως, δεν τους φοβίζει... είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στα σύνορα και να βρουν ή καλύτερα ελπίζουν ότι θα βρουν διέξοδο για το ταξίδι τους προς την ελπίδα.

metanastes14

Οι εικόνες που έρχονται συνεχώς από το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και από την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης είναι δραματικές και δείχνουν την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις πάνω από 20.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί σε 18 σημεία της χώρας. Δήμοι, οργανώσεις και απλοί πολίτες βρίσκονται σε κινητοποίηση προκειμένου να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους. Να παρέχουν φροντίδα στα παιδιά και στους ηλικιωμένους.

download

Χιλιάδες πρόσφυγες από Κοζάνη, Αλμυρό και Τρίκαλα εγκατέλειψαν καταυλισμούς και λεωφορεία και αυτή τη στιγμή κινούνται με τα πόδια στις κεντρικές αρτηρίες της χώρας έχοντας ως σκοπό να φτάσουν στην Ειδομένη.

Το απόγευμα μια ομάδα από εκατό πρόσφυγες αποχώρησαν από το κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης και ξεκίνησαν με τα πόδια να κατευθυνθούν προς την Ειδομένη. Στην πλειοψηφία τους νέα ζευγάρια με μωρά στην αγκαλιά από μερικών μηνών έως επτά ετών περπατούν στους παράδρομους της Κοζάνης για να φτάσουν στην έξοδο της πόλης. Βρίσκονται διαρκώς δίπλα τους οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ της Αστυνομίας προσπαθώντας να τους εξηγήσουν ότι είναι καλύτερα για την ασφάλεια των παιδιών τους αλλά και την δική τους να παραμείνουν στο χώρο φιλοξενίας.

Οι ίδιοι είναι αποφασισμένοι να φθάσουν στα σύνορα παρότι γνωρίζουν ότι στην Ειδομένη υπάρχουν χιλιάδες συμπατριώτες τους θέλοντας ενωθούν μαζί τους.

Νωρίτερα, το μεσημέρι μια μικρότερη ομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας απέκλεισε την κεντρική είσοδο του γυμναστηρίου στη Λευκόβρυση Κοζάνης, εμποδίζοντας όχημα που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια. Οι πρόσφυγες ζητούσαν να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν με τα λεωφορεία για την Ειδομένη.

Σαράντα περίπου πρόσφυγες, σύμφωνα με πληροφορίες, εγκατέλειψαν σήμερα το βράδυ το κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας και με τη συνοδεία περιπολικών, βαδίζουν αυτή την ώρα κατά μήκος του εθνικού δικτύου Τρικάλων -Ιωαννίνων, με τελικό προορισμό την Ειδομένη.

Οι υπόλοιποι πρόσφυγες θα διανυκτερεύσουν στο κλειστό γυμναστήριο.

«Παγώνουν» τα δρομολόγια για Πειραιά – Εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στα νησιά

Σε μία προσπάθεια αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά από τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που παραμένουν στις πύλες, δίχως να γνωρίζουν ποιος είναι ο επόμενος σταθμός τους, το υπουργείο Ναυτιλίας «παγώνει» τα δρομολόγια των πλοίων που τους μεταφέρουν στο κεντρικό λιμάνι της χώρας από τα ακριτικά νησιά.

Συγκλονιστικές ιστορίες...

Στον Πειραιά το «Νήσος Μύκονος» με 764 μετανάστες και πρόσφυγες

Μικρά παιδιά και μάνες ξαπλώνουν όπου βρουν και αναζητούν ένα ζεστό χώρο για να διανυκτερεύσουν. Όσο και αν ρωτούν κανένας υπεύθυνος δεν μπορεί να τους απαντήσει για την επόμενη ημέρα...

metaanstes12

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος» με 764 μετανάστες και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε από τη Μυτιλήνη 380 άτομα, 155 από τη Χίο και 229 από τη Σάμο.

Μάλιστα, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διευκόλυνση των μεταναστών και προσφύγων.

Στο μεταξύ 211 μετανάστες και πρόσφυγες διεσώθησαν το τελευταίο 24ωρο σε 5 περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Σάμου, Κω και Μεγίστης.

Δύο μετανάστες έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας στην πλατεία Βικτωρίας

Απόπειρα αυτοκτονίας πραγματοποίησαν δύο μετανάστες στην πλατεία Βικτωρίας με αυτοσχέδιους βρόγχους, τους οποίους στερέωσαν σε ένα δέντρο και επιχείρησαν να κρεμαστούν. Ωστόσο, χάρη στην άμεση παρέμβαση των ομοεθνών του, σώθηκαν την τελευταία στιγμή.

new

Σκηνές χάους στα Διαβατά!

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης το κλίμα στο πρώην Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, ήταν έκρυθμο. Και πώς να μην είναι όταν μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί εκεί περί τους 2.000 ανθρώπους με τους αριθμούς να ενισχύονται ώρα με την ώρα.

Κάποιοι φώναζαν ότι θέλουν να φύγουν. Ζητούσαν να τους αφήσουν να φύγουν. Όταν διαπίστωσαν ότι δεν τους επιτρεπόταν κάτι τέτοιο, πήγαν στο πίσω μέρος του στρατοπέδου και έριξαν έναν φράχτη.

Μπουτάρης: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα Διαβατά

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης επισκέφθηκε πριν από λίγη ώρα το πρώην Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, όπου νωρίτερα σημειώθηκε ένταση με πρόσφυγες που έριξαν έναν φράχτη για να φύγουν.

«Έχουν ανοίξει τον φράχτη σε κανά δυο σημεία από κάτω και φεύγουν. Φεύγουν κυρίως τα νέα παιδιά. Από το στρατόπεδο έχει φύγει πολύς κόσμος, από ό,τι τουλάχιστον μπορώ να κρίνω, και δεν μπορούν φυσικά να τους εμποδίσουν ούτε η αστυνομία, ούτε ο στρατός γιατί υπάρχει φόβος να προκληθούν και επεισόδια», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μπουτάρης.

Μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM για το Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποστήριξε μεταξύ άλλων πως: «Αυτοί που φεύγουν, ή τουλάχιστον αυτό που είδα εγώ, είναι κυρίως νέα παιδιά. Έχουν τα σακίδιά τους, τις αποσκευές τους και έχουν πάρει τον δρόμο προς τα πάνω. Απ΄ ό,τι μου είπαν ο συνταγματάρχης και ο κ. Παπαθεμελής σήμερα το πρωί ήταν 2.100 άτομα. Τώρα, πόσοι έχουν φύγει δεν μπορώ να σας πω. Έχουν πάει προς τα πάνω, φεύγουν στα σύνορα. Δεν περιμένουν να έρθουν λεωφορεία να τους πάρουν. Η κατάσταση είναι τελείως εκτός ελέγχου».

Το μεσημέρι της Πέμπτης γύρισαν πίσω, στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών, οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που νωρίτερα το πρωί είχαν ανοίξει τον φράχτη και είχαν φύγει προκειμένου να πάνε στην Ειδομένη.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προσωρινά υπεύθυνος για το Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά Σάκης Παπαθεμελής, «το πρωί έφυγαν περίπου 250 άτομα αλλά λίγες ώρες μετά, επέστρεψαν οι περισσότεροι».

Όσοι δεν επέστρεψαν, προσπαθούν να φτάσουν στα σύνορα και ακόμα πιο κοντά στον τελικό προορισμό τους. Όπως μια μεγάλη οικογένεια Σύριων που εντόπισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε μια καντίνα, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κιλκίς. Με μικρά παιδιά που έτρωγαν χαρούμενα και «ζωσμένοι» με τις βαριές αποσκευές τους, οι Σύροι δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν το ταξίδι της προσφυγιάς.

«Θέλουμε να είμαστε κοντά στα σύνορα. Ποιος ο λόγος να μείνουμε μέρες στο στρατόπεδο, όπου μάλιστα το βράδυ έκανε τόσο πολύ κρύο;» λέει ο νεαρός Αμπούντ. Αν και πολύ καλά πληροφορημένος για την κατάσταση που επικρατεί στην ουδέτερη ζώνη, με τη χαμηλή ροή διέλευσης, εξακολουθεί να πιστεύει ότι «όσο πιο κοντά βρίσκεται στη γειτονική χώρα, τόσο πιο άμεσα θα περάσεις». Όσο για το πώς θα καταφέρουν να βρουν τον δρόμο για τα περίπου 80 χιλιόμετρα που τους χωρίζουν από την Ειδομένη, στρέφει το βλέμμα προς τον ουρανό και μουρμουρίζει: «ο Θεός μας οδηγεί»...

Στην Καβάλα

kavala

Στο Δημοτικό Κλειστό Κολυμβητήριο του Δήμου Καβάλας πέρασαν, βράδυ της Τετάρτης (24/02/2016) περίπου 900 Σύροι.
Ο αρχικός σχεδιασμός των αστυνομικών αρχών και των τοπικών φορέων ώστε οι πρόσφυγες, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, να διανυκτερεύουν μέσα στα λεωφορεία στο χώρο του εμπορικού λιμένα «Φίλιππος Β» στην περιοχή της Νέας Καρβάλης δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί, καθώς επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες και δεν υπήρχαν οι απαραίτητες υποδομές, αν και ο Δήμος Καβάλας είχε φροντίσει για την τοποθέτηση χημικών τουαλετών.

Τελικά, στις 11 το βράδυ, με απόφαση της Δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα, άνοιξε το Δημοτικό Κλειστό Κολυμβητήριο στην περιοχή του Περιγιαλίου, που είναι ένας μεγάλος, σύγχρονος και άνετος αθλητικός χώρος με θέρμανση και υποδομές υγιεινής. Ο Δήμος Καβάλας διένειμε σε όλους σάντουιτς, νερά και γάλατα για τα παιδιά, ενώ με απόφαση της δημάρχου έχει ανασταλεί επ' αόριστον η λειτουργία της αθλητικής εγκατάστασης.

Το πρώτο φως της ημέρας βρήκε την τοπική κοινωνία της Καβάλας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μπροστά στο δίλημμα τι θα γίνει με τη μεταφορά των προσφύγων καθώς δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από τις αστυνομικές αρχές.

Ο Δήμος Καβάλας θα αναλάβει και σήμερα τη σίτιση των 900 προσφύγων, ενώ δόθηκε εντολή στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς να ετοιμάσουν μεσημεριανό φαγητό για όλους.

Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, τόνισε: «Χθες το βραδύ είχα τη συνείδησή μου ήσυχη γιατί πρόσφερα έναν ζεστό χώρο για τη φιλοξενία των ανθρώπων που ζουν τη δική τους Οδύσσεια. Ο Δήμος Καβάλας θα αναλάβει προσωρινά τη σίτισή τους, ενώ από σήμερα το πρωί κλήθηκαν και γιατροί στο χώρο για να βοηθήσουν όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό καθώς όλη η κοινωνία της Καβάλας, μήνες τώρα δείχνει την ανθρωπινά και την αλληλεγγύης της προς τους ανθρώπους αυτούς. Σημειώνω, όμως, ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ούτε τα μέσα, ούτε οι υποδομές για κάτι μονιμότερο, αφού μέχρι σήμερα δεν προέκυψε ανάγκη για ολιγοήμερη ή πολυήμερη διαμονή τους».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο Δήμος Αλμυρού

Το αδιαχώρητο επικράτησε για τρίτη συνεχή νύχτα στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων κοντά στη Σούρπη του Αλμυρού, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περί τους 550 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από τη Συρία.
Οι πρόσφυγες βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στον προαύλιο χώρο υπό άθλιες συνθήκες διαμονής.

Το πρωί της Πέμπτης (25/02/2016) πάνω από 550 πρόσφυγες ήταν στο ΣΕΑ Αλμυρού και η δημοτική αρχή Αλμυρού έστειλε τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου, την Κοινωνική Μέριμνα και τη «Βοήθεια στο Σπίτι» να συνδράμουν τους μετανάστες.
Ο Δήμος Αλμυρού διέθεσε τα υλικά για 700 μερίδες φαγητό στην 111 Πτέρυγα Μάχης, η οποία μερίμνησε για την τροφοδοσία των προσφύγων.

Ο Δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασε την αγανάκτησή του για την κατάσταση, αφού δεν είχε ενημερωθεί από κανέναν για να γίνουν οι απαραίτητες ετοιμασίες.
Συνολικά στο ΣΕΑ Αλμυρού βρίσκονται 13 ακινητοποιημένα λεωφορεία. Το απόγευμα της Τετάρτης (24/02/2016) έφτασε και η βοήθεια από τη νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, η οποία επίσης συγκέντρωσε τρόφιμα και τα μέλη της τα διένειμαν στους πρόσφυγες.

Σοκαριστικές μαρτυρίες προσφύγων στη Λέσβο

Εκατοντάδες εξαθλιωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, μαζεύονται μέσα από τις βάρκες με τις οποίες προσεγγίζουν τις ακτές της Λέσβου από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex. Οι περισσότεροι από αυτούς, είναι γυναίκες με παιδιά στην αγκαλιά, που έχουν να καταθέσουν τραυματικές εμπειρίες για το ταξίδι τους.

Κυριολεκτικά μέσα στις λάσπες, κάποιοι ξυπόλητοι και φυσικά βρεγμένοι, συγκεντρώνονται μέσα από τις ακυβέρνητες στην πλειοψηφία τους βάρκες και μεταφέρονται στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης. Εκεί τους παρέχονται οι πρώτες βοήθειες, στεγνά ρούχα, ένα ζεστό τσάι, παπούτσια και στη συνέχεια μεταφέρονται στο hot spot της Μόριας για να καταγραφούν.

«Περπατήσαμε μέσα από ένα δάσος, μέσα στη βροχή, για να φτάσουμε τα χαράματα στη θάλασσα και να μας βάλουν μέσα στη βάρκα» λέει μια Σύρια πρόσφυγας. Άλλος μιλά για τη μεταφορά και της βάρκας αλλά και της εξωλέμβιας μηχανής από κάποιους πρόσφυγες, στους οποίους φορτώνονται όλα αυτά τα υλικά για το ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Άλλος αναφέρεται στους ελέγχους της Αστυνομίας στη στεριά κι άλλος για το ότι η τουρκική ακτοφυλακή, μέσα στα τούρκικα νερά, περνά δίπλα τους χωρίς να τους εμποδίσει.

«Μας έχουν πει να μη φοβόμαστε και πως δε θα μας εμποδίζουν να συνεχίσουμε το ταξίδι μας» λένε.
Κοινή μαρτυρία οι ένοπλοι Τούρκοι, που τους συνοδεύουν μέχρι να επιβιβαστούν στις βάρκες και να ξεκινήσουν.

Στο hot spot

Στο hot spot της Μόριας πάλι, αποκαμωμένοι οι πρόσφυγες περιμένουν να καταγραφούν. Ελπίζουν ότι το χαρτί της πιστοποίησης που θα πάρουν από εκεί, μπορεί να τους επιτρέψει να φύγουν για την Ευρώπη. Όλοι τους θέλουν να πάνε όσο γρηγορότερα γίνεται στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι από αυτούς ονειρεύονται τον παράδεισο της Γερμανίας. Τους ρωτάς αν ξέρουν για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν στη διαδρομή τους προς τον παράδεισο που ονειρεύονται. Χαμογελάν. Φυγάδες από τους πολέμους στην πατρίδα τους οι περισσότεροι, λένε πως «αφού περάσαμε από τις εμπόλεμες ζώνες, θα περάσουμε και από τα σύνορα ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης».
Από νωρίς το πρωί και μέχρι τις 4 το απόγευμα σήμερα Πέμπτη στο hot spot της Μόριας, είχαν καταγραφεί 1400 μετανάστες και πρόσφυγες. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν φύγει για το λιμάνι της Μυτιλήνης, ελπίζοντας σε μια θέση σε ένα πλοίο που θα τους πάει στον Πειραιά.

Σχετικές ειδήσεις