ΕΛΛΑΔΑ

Αδιέξοδο για τους δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες - Ξεπέρασαν τις 42.000

Αδιέξοδο για τους δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες - Ξεπέρασαν τις 42.000

Πρόσφυγες μεταφέρονται από τον Πειραιά σε κέντρα φιλοξενίας ενώ στην Ειδομένη ο κόσμος είναι διχασμένος για το αν πρέπει ή όχι τελικά να παραμείνει εκεί, την ώρα που τα Σκόπια συνεχίζουν να κρατούν κλειστά τα σύνορα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα Παρασκευή η μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από τον Πειραιά σε κέντρα φιλοξενίας της χώρας.

Συγκεκριμένα, τρία πούλμαν με 162 ανθρώπους αναχώρησαν νωρίτερα από το λιμάνι, με προορισμό κέντρο φιλοξενίας στην Κόντισα, ενώ μέσα στην ημέρα αναμένεται να πραγματοποιηθούν και νέες μετακινήσεις προσφύγων προς άλλα κέντρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, 2.666 άτομα είχαν καταμετρηθεί μέχρι τις 8 το βράδυ της Πέμπτης στους χώρους φιλοξενίας του λιμανιού ενώ γύρω στις 11:30 το βράδυ κατέπλευσε το «Νήσος Μύκονος» με 476 άτομα από Χίο Μυτιλήνη και Σάμο.

Σήμερα το πρωί δύο ακόμα επιβατηγά πλοία, το «Αριάδνη» και το "Blue star 2", αποβίβασαν στον Πειραιά 658 και 231 άτομα, αντίστοιχα, από Χίο, Μυτιλήνη, Λέρο και Κω.

Την ίδια ώρα στην Ειδομένη, όπου οι συνθήκες διαβίωσης για τους 14.000 πρόσφυγες είναι απελπιστικές, υπήρξαν μερικές εκατοντάδες οι οποίοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον εκεί προσωρινό καταυλισμό, αναζητώντας θέσεις στα κέντρα φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες περίπου 800 άνθρωποι έφυγαν από την ουδέτερη ζώνη των ελληνοσκοπιανών -ερμητικά κλειστών- συνόρων, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας.

Παράλληλα, σοκάρει η φωτογραφία ενός μωρού, το οποίο γεννήθηκε σε σκηνή της Ειδομένης και κάνει το γύρο του κόσμου.

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η Ειδομένη να αδειάσει τις επόμενες ημέρες και οι πρόσφυγες να μετακινηθούν με λεωφορεία προς τις νέες δομές φιλοξενίας που ετοιμάζονται, δίνοντας προτεραιότητα σε οικογένειες που έχουν παιδιά.

Πάντως οι χιλιάδες που παραμένουν στην Ειδομένη, εμφανίζονται διχασμένοι για το αν τελικά θα παραμείνουν εκεί, περιμένοντας το πότε θ' ανοίξουν τα σύνορα ή αν θα πάρουν το δρόμο για κάποια δομή φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Κέντρου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, σήμερα Παρασκευή (11/03/2016) βρίσκονται στη χώρα μας 42.253 πρόσφυγες.

Δείτε ΕΔΩ τη κατάσταση των προσφυγικών ροών έως σήμερα το πρωί

Δυτική Μακεδονία

Θετικά ανταποκρίθηκαν δύο δήμοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο κατεπείγον έγγραφο του περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη με το οποίο τους ζητούσε να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στα διοικητικά τους όρια.

Ο δήμος Κοζάνης πρότεινε ως χώρο φιλοξενίας το κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης που χρησιμοποιείται και σήμερα, ο δήμος Δεσκάτης Γρεβενών πρότεινε το κτίριο του Γεωπάρκου και ο δήμος Γρεβενών μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη της περιοχής πρότειναν το κτίριο των σχολών της αστυνομίας ή το παλιό νοσοκομείο της πόλης.

Η αντιπεριφέρεια Καστοριάς πρότεινε το κτίριο, όπου στεγαζόταν στο παρελθόν το ΤΕΙ της περιοχής. Οι δήμοι Φλώρινας, Καστοριάς, Βοΐου και Εορδαίας στην Κοζάνη δήλωσαν ότι θέλουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες αλλά δεν διαθέτουν χώρους. Ενώ ο δήμος Σερβίων Βελεβντού στην Κοζάνη και Άργους Ορεστικού στην Καστοριά δεν απάντησαν καθόλου.

Ο περιφερειακός σύμβουλος που χειρίζεται τα θέματα φιλοξενίας προσφύγων Ηλίας Κατανας δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η περιφέρεια υπέβαλε το ολοκληρωμένο σχέδιο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων που έχει καταρτίσει προς την γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από ό,τι φαίνεται θα 'ναι το πρώτο σχέδιο που θα λάβει έγκριση εφαρμογής».

Στο σχέδιο προβλέπονται προδιαγραφές που θα ορίζουν τη φιλοξενία, την περίθαλψη, ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, τη διατροφή των προσφύγων, καθώς και τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου στην περιφέρεια, που θα ασκεί επιχειρησιακό έλεγχο στην εφαρμογή του.

Σχετικές ειδήσεις