ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Με θερμικές κάμερες θα συνεχιστούν οι έρευνες για την «σύλληψη» του αιλουροειδούς

Κρήτη: Με θερμικές κάμερες θα συνεχιστούν οι έρευνες για την «σύλληψη» του αιλουροειδούς

Ημέρες … Σήφη ζούμε στην Κρήτη, μετά τον νέο πρωταγωνιστή του ζωϊκού βασιλείου που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων.

Ο λόγος φυσικά για το … αιλουροειδές, που εντοπίστηκε στην περιοχή της Αγιάς Φωτιάς, προκαλώντας τον τρόμο. Βεβαίως, οι εκτιμήσεις αρχών και επιστημόνων συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι πιθανότατα βρισκόμαστε απέναντι σε έναν κρητικό αγριόγατο, έναν φουρόγατο δηλαδή, που άγνωστο πώς «έφυγε» από τα λημέρια του και βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Αγιάς Φωτιάς.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα μπορούσε κάλλιστα να ισχύσει η παροιμία «Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη», αφού ο αντικοινωνικός από τη φύση του κρητικός αγριόγατος θα φοβάται περισσότερο την επαφή του με τους ανθρώπους, από όσο οι άνθρωποι φοβούνται τη μεγάλη … γάτα το μήκος της οποίας, μαζί με την ουρά φτάνει περίπου το ένα μέτρο.

Όπως αναφέρει το cretapost.gr, με δεδομένο όμως ότι έχουν καταγραφεί μαρτυρίες ανθρώπων που δηλώνουν ότι έχουν δει το ζώο, ένα περίεργο αιλουροειδές, δηλαδή, σε μια ακτίνα γύρω από το ίδιο σημείο στην περιοχή της Αγιάς Φωτιάς και νυχτερινές ώρες, εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα και να ξεκινήσει πολύ σύντομα επιχείρηση για τον εντοπισμό του.

Όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, αυτό που είδαν, είναι αδύνατο, χρώματος καφέ με ρίγες και άσπρο χρώμα στο λαιμό. Είχε, σύμφωνα με τους ίδιους, μεγάλο κεφάλι και έμοιαζε με τίγρη, ενώ είχε μακριά, γυριστή ουρά.

Εξάλλου, αν όντως πράγματι πρόκειται για έναν κρητικό αγριόγατο, που είναι και η πιθανότερη εκδοχή, είναι ένα ζώο της κρητικής πανίδας, που χρειάζεται προστασία και όχι … εξόντωση. Ο κρητικός φουρόγατος δεν είναι επικίνδυνος για τους ανθρώπους και τα οικόσιτα ζώα, αφού είναι ένας κυνηγός τρωκτικών, πουλιών και μικρών ζώων.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχές, δηλαδή ο Δήμος Σητείας, σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ, στελέχη της δασικής υπηρεσίας και υπό την καθοδήγηση επιστημόνων θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν καταρχήν, και στη συνέχεια να ακινητοποιήσουν τον φουρόγατο, προκειμένου το είδος να ταυτοποιηθεί και να φροντιστεί αναλόγως με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί ακόμη και θερμική κάμερα για τον εντοπισμό του στη διάρκεια της νύχτας, αφού φαίνεται πως το αιλουροειδές αγαπά τις … μικρές ώρες για να κινείται.

Καλό θα ήταν πάντως, να μην μεταβαίνουν επισκέπτες στην περιοχή της Αγιά Φωτιάς από περιέργεια, μόνο και μόνο για να δουν το ζώο.

Δείτει το βίντεο

Σχετικές ειδήσεις