ΕΛΛΑΔΑ

«Ψαλιδίζονται» οι προθεσμίες για τους ημιυπαίθριους!

«Ψαλιδίζονται» οι προθεσμίες για τους ημιυπαίθριους!
Τις πολεοδομίες της περιοχής τους θα πρέπει να επισκεφθούν άμεσα οι ιδιοκτήτες ακινήτων με παρανομίες σε ημιυπαίθριους χώρους...

Τις πολεοδομίες της περιοχής τους θα πρέπει να επισκεφθούν άμεσα οι ιδιοκτήτες ακινήτων με παρανομίες σε ημιυπαίθριους χώρους, καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος «κόβει» κατά δυο μήνες την προθεσμία υποβολής δηλώσεων τακτοποίησης.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα που έχει κατατεθεί στη Βουλή προβλέπεται νέα παράταση ως τις 31 Δεκεμβρίου και πληρωμή της πρώτης δόσης ως τις 28 Φεβρουαρίου του 2012.

Ωστόσο, υπήρξε αλλαγή πλάνων μετά από αίτημα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που επείγεται να εξασφαλίσει έσοδα ως το τέλος του χρόνου, με τη νέα προθεσμία να περιορίζεται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Οι ρυθμοί υποβολής δηλώσεων , πάντως δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικοί για την κυβέρνηση καθώς υπολογίζεται ότι σε καθημερινή βάση κατατίθενται περίπου 500 φάκελοι σε πανελλαδική κλίμακα, έναντι 10-12.000 τον Δεκέμβριο του 2010.

Μάλιστα, ως το τέλος του περασμένου έτους είχαν κατατεθεί 368.867 αιτήσεις, κάτι περισσότερο δηλαδή από το 50% του συνόλου. Έως τις αρχές του Αυγούστου είχαν υποβληθεί 630.368 αιτήσεις, που υπολογίζεται ότι αφορούν σχεδόν ένα εκατομμύριο χώρους.

Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις ιδιοκτήτες που έχει υποβάλει δήλωση, καταβάλλει αμέσως ολόκληρη την οφειλή, αφού η εξόφληση είναι απαραίτητη για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση αυτή αφορά ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί με οικοδομικές άδειες, οι οποίες είχαν εκδοθεί ως τις 2 Ιουλίου του 2009.

Πάντως, υπάρχει δυνατότητα να τακτοποιηθούν και νεότερα κτίρια, καθώς το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα καλύπτει όλες τις πολεοδομικές παρανομίες που έχουν λάβει χώρα σε κτίσματα για τα οποία οι οικοδομικές άδειες έχουν εκδοθεί έως τις 28 Απριλίου του 2010.

Όμως, σε αυτές τις περιπτώσεις, θα αυξάνονται τα πρόστιμα, ενώ προβλέπετε και προσαύξηση του ποσού κατά 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος υπολογίζουν ότι οι δηλώσεις για παραβάσεις σε οικοδομικές άδειες θα φθάσουν το 1.5 εκατομμύριο ευρώ.