ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόκα αγροτών 2017: Κλείνουν και τα Τέμπη - Εντείνουν τις κινητοποιήσεις από βδομάδα

Μπλόκα αγροτών 2017: Κλείνουν και τα Τέμπη - Εντείνουν τις κινητοποιήσεις από βδομάδα

Ειδήσεις για μπλόκα αγροτών:Αποφασισμένοι να προχωρήσουν μέχρι τέλους οι αγρότες - Συνεχίζουν και σήμερα, Κυριακή (5/2) δυναμικά τις κινητοποιήσεις – Τι σχεδιάζουν για την ερχόμενη βδομάδα.

thes agrotes copy
larisa ktinotrofoi
AGROTES
8cbf43e3a164f0ba73572071a323d2fa L
17587777

Ούτε βήμα πίσω δεν κάνουν οι αγρότες που συνεχίζουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις.

Πιο συγκεκριμένα για σήμερα Κυριακή (5/2) από τις 14:00 έως και τις 16:00 το απόγευμα, το μπλόκο της Νίκαιας θα κλείσει και τα δυο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών –Θεσσαλονίκης, ενώ οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας θα συνεχίσουν κι αυτοί δυναμικά με δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων από τις 19:00 έως και τις 21:00 το βράδυ, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό.

Παράλληλα κλειστή θα είναι επίσης και Εθνική Οδός Κορίνθου-Πατρών στο ύψος του Αιγίου από τις 18:30 έως τις 21:30.

Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται ο 24ωρος αποκλεισμός του τελωνείου της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Στην αερογέφυρα Κατερίνης, είναι συγκεντρωμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, και στα σχέδιά τους είναι οι συμβολικοί αποκλεισμοί της εφορίας και τραπεζών ενώ τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει, στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, της ευρύτερης περιοχής.

Αγροτικά μπλόκα έχουν στηθεί και σε περιοχές ευρύτερα της Θεσσαλονίκης, στα διόδια των Μαλγάρων, αλλά και στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Αιφνιδιαστικές κινήσεις και κλιμάκωση

Με αιφνιδιαστικές κινήσεις, όπως κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη -έγινε χθες συμβολικά για μία ώρα από τις 17.00- συνεχίζουν την κινητοποίησή τους αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας που από τις 30/1 κρατούν κλειστό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια.

«Περιμένουμε την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στο αίτημά μας για ουσιαστικό πενταμερή διάλογο, υπό την εποπτεία ή και συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως σημείωσε, «εάν δεν μας αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα, θα εντείνουμε την κινητοποίησή μας και θα φτάσουμε μέχρι και το τελωνείο της Δοϊράνης».

Υπενθυμίζεται ότι η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, ζήτησε συνάντηση -κατατέθηκε έγγραφο αίτημα και στο γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, με στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ενέργειας, εστιάζοντας σε τρία σημεία: το κόστος παραγωγής, το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Στο μεταξύ, εντός της εβδομάδας η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας αναμένει την απάντηση από 13 μπλόκα σε όλη τη χώρα, για το εάν συντάσσονται με την πλευρά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, κλειστή εξακολουθεί να είναι από τις 30/1 η εθνική οδός Θεσσαλονίκης- Ευζώνων, στο 548 χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου- Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης- Ειδομένης. Η πρόσβαση στα Σκόπια γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.

Συνεχίζεται, από τις 30/1 ο επ΄αόριστον αποκλεισμός της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία), με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρη Παπαδάκη, κτηνοτρόφο από τα Σήμαντρα Χαλκιδικής, να επισημαίνει στο «Πρακτορείο»: «Δεν αποκλείεται να επιχειρήσουμε εκ νέου μετάβασή μας στη διασταύρωση του αεροδρομίου Μακεδονία, για συμβολικό αποκλεισμό, όπως κάναμε την Παρασκευή».

Στα διόδια των Μαλγάρων παραμένουν αγρότες της ευρύτερης περιοχής, ενώ χθες σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους από τον κόμβο Κουλούρας Ημαθίας, που βρίσκεται στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Καβάλας, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις περιοχές Λιτή, Δρυμό, Μελισσοχώρι, Άσσηρο και Λαγκαδά και το τι μέλλει γενέσθαι για αύριο, θα αποφασιστεί σε γενική τους συνέλευση αργά το απόγευμα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης.

Στο μεταξύ, στην αεροφέγυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28/1 αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και στα σχέδιά τους είναι οι συμβολικοί αποκλεισμοί της εφορίας και τραπεζών.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει, από τις 23/1 στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης- Βέροιας.

Καζάνι που βράζει ο αγροτικός κόσμος

Υπέρ της συγκρότησης ενός κοινού μετώπου των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα της χώρας, στον αγώνα κατά του υψηλού κόστους παραγωγής και των ασφαλιστικού και φορολογικού, δηλώνουν οι συμμετέχοντες στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

Στο πλαίσιο αυτό, την ερχόμενη Τρίτη (07/02/2016) για τις 12:00 το μεσημέρι, προγραμματίστηκε νέα συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων στη Νίκαια.

Αγρότες που συμμετείχαν στην συνάντηση το απόγευμα του Σαββάτου (04/02/2017) στα Μάλγαρα, μπορεί το σημερινό ευρύ κάλεσμα να «έπεσε στο κενό», ωστόσο «εμείς δεν το βάζουμε κάτω και συνεχίζουμε την προσπάθεια για ένωση του κλάδου».

Στην συνάντηση στα Μάλγαρα, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, το «παρών» έδωσε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας.

«Καλούμε σε ευρεία σύσκεψη την προσεχή Τρίτη όλους τους κινητοποιημένους αγρότες για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όλοι μαζί», επισήμανε ο κτηνοτρόφος Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Μόσχος.

«Όλοι θέλουμε την ενότητα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», τόνισε από την πλευρά του το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στα διόδια Μαλγάρων, Γιώργος Κωστούδης, προσθέτοντας «ενώ όλοι υποστηρίζουν ότι δρουν για το καλό του κλάδου, ωστόσο κανένας δεν φαίνεται να βάζει νερό στο κρασί του και αυτό λειτουργεί εις βάρος μας εδώ και πολλά χρόνια».

Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του επικεφαλής του μπλόκου στο Δερβένι, Θόδωρου Χατζητομάρη, πρόεδρο του Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, ο οποίος είπε: «Εμείς δεν ανήκουμε πουθενά, αλλά πρέπει επιτέλους όλες οι δυνάμεις στον κλάδο μας να κάνουν ένα βήμα πίσω και να ξεπεράσουν τα προσωπικά τους για το καλό του πρωτογενούς τομέα».

Τα τρακτέρ έφτασαν στον Λευκό Πύργο

Παραταγμένα μπροστά στο Λευκό Πύργο βρέθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου (04/02) τρακτέρ και αγροτικά οχήματα.

Λίγο πριν τις 13:30 τράβηξαν χειρόφρενο μπροστά στον Λευκό Πύργο οι αγρότες που έφτασαν εκεί με τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματά τους από τα μπλόκα στα διόδια Μαλγάρων και τον κόμβο Κουλούρας, το οποίο βρίσκεται στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης- Βέροιας, επί της Εγνατίας οδού.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ


Λίγα λεπτά πριν τις 15:00, οι αγρότες πήραν τον δρόμο της επιστροφής στα αγροτικά τους μπλόκα.

Κινούμενοι στην Γ' Σεπτεμβρίου οι αγρότες μπήκαν με τα τρακτέρ τους στην οδό Τσιμισκή, με κατεύθυνση πλέον τα αγροτικά τους μπλόκα στα διόδια Μαλγάρων και τον κόμβο Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης- Βέροιας.

Τονίζεται ότι μέσω της κινητοποίησης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, έκλεισαν η Λεωφόρος Νίκης, η οδός Εθνικής Αμύνης, η οδός Παύλου Μελά και ένα μικρό τμήμα της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, γεγονός που προκάλεσε μικρά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων και μικρές καθυστερήσεις.

Στο σημείο της κινητοποίησης των αγροτών το Σάββατο, μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση αλληλεγγύης.

Προσωρινός αποκλεισμός της Ε.Ο. Κορίνθου - Πατρών

Εν τω μεταξύ, αγρότες της Αιγιαλείας έκλεισαν λίγο πριν από τις 19:00 την νέα εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου.

Η νέα εθνική οδός παρέμεινε κλειστή μέχρι τις 21:30, ενώ η κίνηση των αυτοκινήτων κατά το διάστημα εκείνο εκτρεπόταν στην Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών - Κορίνθου.

Κτηνοτρόφοι έχυσαν γάλα και έκαψαν άχυρα στη Λάρισα

Νωρίτερα, κτηνοτρόφοι από την ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου προχώρησαν το πρωί του Σαββάτου (04/02) σε μία ιδιότυπη διαμαρτυρία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, συντασσόμενοι με τον αγώνα των αγροτών που έχουν εδώ και ημέρες στήσει μπλόκο στην Εθνική Οδό Λάρισας – Κοζάνης.

Οι κτηνοτρόφοι έχυσαν γάλα και έβαλαν φωτιά σε αχυρόμπαλες, διαμαρτυρόμενοι για μία σειρά ζητημάτων που σε κάποιες περιπτώσεις είναι – όπως είπαν – κοινά με τους γεωργούς, αλλά και σε άλλες που αφορούν τους ίδιους.

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας, διεκόπη και η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης Λάρισας, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του onlarissa.gr.

Μπλόκο στα Τέμπη

Κλείνουν από την Κυριακή και τα Τέμπη, με τους αγρότες της Λάρισας να σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση.

Όπως ανακοινωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της επιτροπής του μπλόκου της Νίκαιας, Ρίζος Μαρούδας, από το βήμα της χθεσινή αγροτικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Λάρισας, οι αγρότες θα προχωρήσουν τελικά σε αποκλεισμό και της κοιλάδας των Τεμπών.

«Είμαστε εδώ ως ένα βήμα κλιμάκωσης, γιατί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξεμπλέξει από εμάς, γιατί τα αιτήματά μας είναι δίκαια», τόνισε ο κ. Μαρούδας, ενώ κάλεσε τον ελληνικό λαό να παλέψει από κοινού.

«Δεν θα ανεχθούμε την επιχείρηση κοινωνικού αυτοματισμού που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Δεν παλεύουμε για τον εαυτό μας. Γιατί όταν ζητάμε αφορολόγητο 12.000 ευρώ, ή όταν διεκδικούμε το δικαίωμα μας στην δωρεάν υγεία, δεν το κάνουμε μόνο για εμάς, αλλά το ζητάμε για όλο τον ελληνικό λαό», πρόσθεσε.

Οι αγρότες που κατέφθασαν λίγο μετά τις 18:00 χθες με τα τρακτέρ τους, στο κέντρο της πόλης, πέρασαν μέσα από τους κεντρικούς δρόμους με κορναρίσματα και κατέληξαν στην κεντρική πλατεία τη Λάρισας, όπου και πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί από αγρότες, από σωματεία και φορείς της Λάρισας και της Θεσσαλίας.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:30 και τα τρακτέρ επέστρεψαν στο μπλόκο της Νίκαιας.

Στον κόμβο της Νίκαιας, όπου είναι και το κεντρικό μπλόκο της Λάρισας, συμμετέχουν με τα τρακτέρ τους αγρότες από Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Καθημερινά εκεί, οι αγρότες προχωρούν σε κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης από 16:00 έως 18:00, ενώ επ' αόριστον και όσο διαρκούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις παραμένει κλειστό το ρεύμα προς την Αθήνα.

Στον κόμβο του Πλατύκαμπου, οι αγρότες του εκεί μπλόκου αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και τελικά λίγη ώρα μετά τις 13:00 χθες το μεσημέρι προχώρησαν σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού και το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα με το μπλόκο της Νίκαιας, οι αγρότες του νομού έχουν δημιουργήσει άλλα μπλόκα στο Δαμάσι και στο Γερακάρι, ενώ παραμένει το μπλόκο στον κόμβο Αργυροπουλίου με τους αγρότες να προχωρούν σε τρίωρο πλέον καθημερινό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Λάρισας - Κοζάνης, από 18:00 έως και 21:00. Επίσης παραμένουν τα μπλόκα των αγροτών των Φαρσάλων και αυτό στον κόμβο της Ραχούλας.

Κλείνει η Ε.Ο. Αντιρρίου - Ιωαννίνων

Με δίωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αντιρρίου- Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου, κοντά στο Αιτωλικό, θα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, αύριο Κυριακή από τις 19:00 έως τις 21:00.

Σύμφωνα με την παναιτωλοακαρνανική συντονιστική επιτροπή αγώνα αγροτών, η απόφαση ελήφθη ύστερα από συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σχετικά με την πορεία των κινητοποιήσεων και τον προγραμματισμό των δράσεων.

Επίσης, με απόφαση της συνέλευσης ομοσπονδίας κτηνοτρόφων Αιτωλοακαρνανίας, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 11:00 το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

Μπλόκο στα «πράσινα φανάρια»

Επ΄αόριστον αποκλεισμένη και στα δύο ρεύματα παραμένει για έκτη ημέρα σήμερα η Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής, στα «πράσινα φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία), από αγρότες και κτηνοτρόφους Νομού Χαλκιδικής και αρκετών περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτήριες οδούς και η μετάβαση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» είναι εφικτή, μόνο μέσω των παρακαμπτήριων οδών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στο μπλόκο των «πράσινων φαναριών», προχώρησαν σε συμβολικό δίωρο αποκλεισμό, από τις 18.00, του κόμβου επί της διασταύρωσης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Στο μεταξύ, τα αγροτικά μπλόκα πουν στηθεί σε περιοχές ευρύτερα της Θεσσαλονίκης είναι, από τις 28/1 στα διόδια των Μαλγάρων, αλλά και στον κόμβο Δερβενίου, επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας, από αγρότες και κτηνοτρόφους των περιοχών Λιτή, Δρυμό, Μελισσοχώρι, Άσσηρο και Λαγκαδά. Μιλώντας στο Πρακτορείο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μεσλισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, μέλος της συντονιστικής στον κόμβο Δερβενίου, είπε ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάποια κινητοποίηση για το τρέχον Σαββατοκύριακο.

Στο μεταξύ, στην αερογέφυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28/1 αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και στα σχέδιά τους είναι οι συμβολικοί αποκλεισμοί της εφορίας και τραπεζών.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει, από τις 23/1 στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

24ωρο μπλόκο στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής

Στο τελικό του στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός για τον 24ωρο αποκλεισμό του τελωνείου της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως τόνισε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Μόσχος. Πάντως, όπως ξεκαθάρισε, το τρέχον Σαββατοκύριακο «είναι αμφίβολο να συμβεί αυτό», αφού το «μενού» των δράσεων περιλαμβάνει γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα που έχουν στηθεί και ενημέρωση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα από φοροτεχνικούς. Τονίζεται ότι την απόφαση για αποκλεισμό του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, έλαβαν σε προχθεσινή τους συνάντηση άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από τις Πρέσπες.

Υπενθυμίζεται ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι Καστοριάς έστησαν από τις 30/1 μπλόκο στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Στήθηκε την Πέμπτη 2/2 το αγροτικό μπλόκο στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα. Στο Καλονέρι Βοείου, αγρότες και κτηνοτρόφοι έστησαν το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση έχουν ήδη πάρει και αυτοί του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην Εθνική Οδό Φλώρινας- Έδεσσας.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι των Πύργων Πτολεμαΐδας παραμένουν στο μπλόκο στον κόμβο Μανιακίου, επί της Εθνικής Οδού Φλώρινας-Έδεσσας, ενώ σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν συνάδελφοί τους από τα χωριά των Βοοίου, Νεάπολης και Τσοτυλίου, προκειμένου να αποφασίσουν τη δράση τους.

Κεντρική Μακεδονία

Στον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, προχώρησαν συμβολικά για μία ώρα από τις 17.00, με τα τρακτέρ τους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως επισήμαναν μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μέλη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας «έχουμε πει πολλές φορές ότι το κλείσιμο του τελωνείου των Ευζώνων είναι μόνο η αρχή. Εάν δεν μας αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα στην κυβέρνηση, έχουμε και άλλα σχέδια για να σκληρύνουμε τη στάση μας».

Υπενθυμίζεται ότι η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, ζήτησε συνάντηση -κατατέθηκε έγγραφο αίτημα και στο γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη- με στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ενέργειας, βάζοντας τον άξονα της συζήτησης σε τρία σημεία που είναι τα κόστος παραγωγής, ασφαλιστικό και φορολογικό.

Νωρίτερα, την απόφαση να μην συμμετάσχουν στη συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας στα Μάλγαρα (18.00), έλαβαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι θα παραμείνουν στα μπλόκα τους και θα σκληρύνουν τη στάση τους εάν κριθεί αναγκαίο.

Κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων στη σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας αποτέλεσε ότι η παραμονή τους στον πρωτογενή τομέα δεν είναι «απλώς ασύμφορη, αλλά μη βιώσιμη» και στο πλαίσιο αυτό, απευθύνουν νέο κάλεσμα στην κυβέρνηση και τα αρμόδια στελέχη της να μελετήσουν και να τους γνωστοποιήσουν νέες προτάσεις και μέτρα που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να ασχολούνται με τη γη, όπως τόνισε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αγρότης Χαλκηδόνας, Μαυρουδής Μηντσιούδης.

Ο ίδιος επισήμανε στο «Πρακτορείο» ότι η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε επαφή με άλλα 13 μπλόκα σε όλη την Ελλάδα και «εντός των επόμενων ημερών περιμένουμε οι εκπρόσωποί τους να μας γνωστοποιήσουν με σαφήνεια εάν συμπλέουν με το πλαίσιο των αιτημάτων που έχουμε καταρτίσει».

Υπενθυμίζεται ότι η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, ζήτησε συνάντηση -κατατέθηκε έγγραφο αίτημα και στο γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη- με στελέχη των υπουργείων, Οικονομικών, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ενέργειας, εστιάζοντας σε τρία σημεία που είναι το κόστος παραγωγής, το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Στο πλαίσιο αυτό, κλειστή θα συνεχίσει να παραμένει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης Ευζώνων, στο 548 χλμ. της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου- Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης- Ειδομένης. Η πρόσβαση στα Σκόπια γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης. Συνεχίζεται δε και ο επ΄αόριστον αποκλεισμός της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία).

Εν τω μεταξύ, λόγω του αποκλεισμού του τελωνείου των Ευζώνων, φορτία δεκάδων χιλιάδων τόνων με προορισμό τις βιομηχανίες των Σκοπίων παρέμεναν το μεσημέρι της Παρασκευής (03/02) εγκλωβισμένα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ




Σχετικές ειδήσεις