ΕΛΛΑΔΑ

Τρομοκρατική επίθεση κατά Λουκά Παπαδήμoυ: Σε εξέλιξη οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας

Τρομοκρατική επίθεση κατά Λουκά Παπαδήμoυ: Σε εξέλιξη οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας

Θύμα τρομοκρατικής επίθεσης ο Λουκάς Παπαδήμος - Συναγερμός έχει σημάνει στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, μετά την χθεσινή (Πέμπτη 25/5) έκρηξη στο αυτοκίνητο του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Λουκά Παπαδήμου, που προκάλεσε τον τραυματισμό του ίδιου και των δύο συνοδών του.

Το αυτοκίνητο μάρκας Μερσεντές, το οποίο ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι θωρακισμένο, γι' αυτό και οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι δεν εκτονώθηκε η έκρηξη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο πρώην πρωθυπουργός, ο οδηγός και ο συνοδηγός του, οι οποίοι επίσης είναι προσωπικό της ΤτΕ.

Οι δύο αστυνομικοί-συνοδοί του κ. Παπαδήμου, οι οποίοι ακολουθούσαν με άλλο συμβατικό αυτοκίνητο, δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα και απλώς έτρεξαν να απεγκλωβίσουν τους τρεις τραυματίες και να φροντίσουν για τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο.

Έρευνα για το πώς «πέρασε» ο φάκελος στα χέρια του

Λεπτομερή και εξονυχιστική έρευνα, προκειμένου να δοθούν αδιαμφισβήτητες απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν από την έκρηξη του παγιδευμένου φακέλου στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, μέσα στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε στο σπίτι του από την Τράπεζα της Ελλάδος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο ίδιος, ο οδηγός και ένας ακόμα συνοδός, από την ασφάλεια της Τράπεζας, έχει ζητήσει ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά στο κύριο ερώτημα, πώς έφτασε ο παγιδευμένος φάκελος στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού, σύμφωνα με αρμόδιες αστυνομικές πηγές, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί τελική απάντηση.

Η διαδικασία πάντως, όπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, είναι ότι η αλληλογραφία όλων των πολιτικών και άλλων προσώπων που φυλάσσονται από την Αστυνομία ως πιθανοί στόχοι επιθέσεων, πριν φτάσει στα χέρια τους ελέγχεται σε ειδικά μηχανήματα και από εξειδικευμένο προσωπικό.

Στην περίπτωση του κ. Παπαδήμου, η αλληλογραφία που φτάνει στην Ακαδημία Αθηνών, επειδή εκεί δεν υπάρχουν ειδικά μηχανήματα ακτίνων, παραλαμβάνεται από κάποιον εκ των ανδρών της ασφαλείας του και μεταφέρεται στη Βουλή, όπου ελέγχεται, ενώ μετά περνάει και από δεύτερο έλεγχο στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Δεν έχει διευκρινιστεί, ωστόσο, αν ακολουθήθηκε η διαδικασία με τον επίμαχο φάκελο, αν ήταν δηλαδή μέσα στην υπόλοιπη αλληλογραφία από την Ακαδημία και αν ναι, γιατί δεν εντοπίστηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός.

Κάποιες απαντήσεις αναμένεται ότι θα δοθούν από τις καταθέσεις του κ. Παπαδήμου και των δύο υπαλλήλων της ΤτΕ που τον συνόδευαν, ενώ εξετάζονται και όλοι όσοι εμπλέκονται στην διαδικασία ελέγχου της αλληλογραφίας.

Παράλληλα, στην Εγκληματολογική Υπηρεσία, καταβάλλεται προσπάθεια να επανασυντεθεί ο φάκελος, που διαλύθηκε από την έκρηξη, ώστε να μπορέσουν οι αστυνομικοί να δουν από πού ταχυδρομήθηκε, ποιός αναγράφεται ως αποστολέας και διάφορες λεπτομέρειες που μπορεί να βοηθήσουν στις έρευνες.

Διαβάστε ΕΔΩ το ιατρικό ανακοινωθέν

Από την πρώτη έρευνα, φαίνεται πως ο παγιδευμένος φάκελος που εξερράγη στα χέρια του κ. Παπαδήμου, είχε μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης για πυροτεχνήματα και έχει και άλλες ομοιότητες με τους φακέλους στον Β. Σόιμπλε και στο ΔΝΤ στο Παρίσι, καθώς και άλλους οκτώ που εντοπίστηκαν τις επόμενες μέρες, στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι, τον περασμένο Μάρτιο.

Οριστική απάντηση πάντως, θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση της έρευνας στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Σημειώνεται ότι μετά την έκρηξη που τραυμάτισε τον κ. Παπαδήμο και τους συνοδούς του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ενημέρωσε αμέσως τους αρχηγούς των κομμάτων, ενώ ταυτόχρονα ενημερώθηκαν από την Αστυνομία πολιτικοί και άλλα πρόσωπα, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες σε υπουργεία, οργανισμούς και επιχειρήσεις για τυχόν και άλλους παγιδευμένους φακέλους που έχουν αποσταλεί.

Σχετικά με αναφορές σε ρεπορτάζ διαφόρων μέσων ότι είχε μειωθεί η φρουρά του κ. Παπαδήμου, από αστυνομικές πηγές έγινε γνωστό ότι πράγματι, είχε 12 άτομα φρουρά, που μειώθηκαν σε οκτώ, στο πλαίσιο της γενικότερης μείωσης των αστυνομικών ασφαλείας, από όλους τους στόχους, για την ενίσχυση της αστυνόμευσης.

Διευκρινίζουν όμως ότι η φρουρά του κ. Παπαδήμου αποτελείται από καλά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες φύλαξης του πρώην πρωθυπουργού και τονίζουν ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση, η μείωση δεν επηρέασε το γεγονός.

018027365

Εκτός κινδύνου ο Λουκάς Παπαδήμος

Η κατάσταση του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου είναι σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία αναφέρεται στην ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»

«Στις 18:10 διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ο πρώην Πρωθυπουργός κος Λουκάς Παπαδήμος, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός». Μετά την παροχή των πρώτων Βοηθειών, για αρκετά επιφανειακά τραύματα, στον θώρακα, την κοιλία και τους μηρούς, υπεβλήθη σε πλήρη κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο. Αποφασίστηκε ο χειρουργικός καθαρισμός τραύματος της πρόσθιας επιφανείας του δεξιού μηρού, στον οποίο αυτή τη στιγμή ο ασθενής υποβάλλεται. Κρίθηκε ότι η κατάστασή του είναι σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία. Οι συνοδοί του, έφεραν ελαφρά επιφανειακά τραύματα για τα οποία δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες και παραμένουν σε νοσηλεία για προληπτικούς λόγους» καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την έκρηξη τραυματίστηκαν ο πρώην πρωθυπουργός, ο οδηγός και συνοδηγός του αυτοκινήτου. Αμέσως σήμανε συναγερμός στο ΕΚΑΒ και οι τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Η ζωή τόσο του ιδίου του κ. Παπαδήμου, όσο και των δύο άλλων ατόμων δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Οι πρώτες στιγμές μετά την έκρηξη

Δείτε βίντεο από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»

Ο φάκελος που περιείχε και κάποιο βιβλίο μέσα ώστε να μην υποψιαστεί κανείς ότι υπάρχουν μέσα εκρηκτικά, είχε φερόμενο αποστολέα την Ακαδημία Αθηνών, της οποίας ο κ.Παπαδήμος είναι πρόεδρος.

loukas1

Ο πρώην πρωθυπουργός τραυματίστηκε στα πόδια, στην κοιλιακή χώρα και στο θώρακα. Υποβλήθηκε σε εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για προληπτικούς λόγους. Η ζωή του Λουκά Παπαδήμου δεν βρίσκεται σε κίνδυνο, ωστόσο έχει υποστεί εισπνευστικό έγκαυμα.

Τα δύο άτομα που έπεβαιναν στο αυτοκίνητο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδας. Εκτός από το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, υπήρχε και συνοδευτικό όχημα.

Αυτό είναι το αυτoκίνητο στο οποίο επέβαινε ο πρωθυπουργός

Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr τα τζάμια του αυτοκινήτου, που είναι αλεξίσφαιρα δεν θρυμματίσθηκαν, ενώ από το όχημα βγήκε καπνός.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός έφευγε από το γραφείο του στην Ακαδημίας και κατευθυνόταν στο σπίτι του.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, έχει ενημερωθεί για το συμβάν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επισκέφθηκε τον κ. Παπαδήμο, όπως και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Στο νοσοκομείο βρέθηκε και ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Ακούστηκε ένα δυνατό «μπαμ», αμέσως τρέξαμε στο σημείο, όπως θα έκαναν όλοι», αναφέρει στο αυτόπτης μάρτυρας. Όπως αναφέρει ο ίδιος, αμέσως μετά την έκρηξη το αυτοκίνητο κινήθηκε δύο με τρία μέρα, «έβγαιναν καπνοί από το αυτοκίνητο. Τα άτομα που επέβαιναν ήταν τραυματισμένα και είχαν σκισμένα ρούχα», πρόσθεσε.

«Όλα έγιναν πολύ γρήγορα»

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε στο κέντρο της Αθήνας είναι και τα όσα αναφέρει κ. Σίμος στο Newsbomb.gr, που ήταν στο σημείο την ώρα της έκρηξης.

«Είδα ανθρώπους γεμάτους αίματα»

Σοκαριστική είναι και η μαρτυρία ενός ακόμα αυτόπτη μάρτυρα.

«Ενώ πήγαινα με τη μηχανή μου και κατευθυνόμουν προς την 3ης Σεπτεμβρίου άκουσα μία πολύ δυνατή έκρηξη και ξαφνικά κόσμο να τρέχει προς 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη. Φοβήθηκα να πλησιάσω πολύ κοντά, αλλά είδα από απόσταση ένα σκούρο αυτοκίνητο με εμφανή τα σημάδια έκρηξης. Αργότερα πλησίασα περισσότερο και είδα τραυματισμένους ανθρώπους, πλημμυρισμένους στα αίματα».

Αυτά τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αυτόπτης μάρτυρας Α.Κ, εμφανώς σοκαρισμένος από την έκρηξη που άκουσε από απόσταση.

Φόβοι της ΕΛ.ΑΣ και για άλλους «παγιδευμένους» φακέλους

Σε «κόκκινο» συναγερμό η αντιτρομοκρατική υπηρεσία μετά από το τρομοκρατικό χτύπημα κατά του Λουκά Παπαδήμου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Νewsbomb.gr υπάρχουν παρόμοιοι παγιδευμένοι φάκελοι που έχουν αποσταλεί σε διάφορους πολιτικούς και άλλους στόχους.

Άντρες της τρομοκρατική εξετάζουν όλες τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει τις τελευταίες μέρες και έχουν σχεδιάσει τις επόμενες ώρες επιχείρηση προκειμένου να εντοπίσουν τους φακέλους.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Φωτογραφία - ντοκουμέντο με τον πρώην πρωθυπουργό τραυματισμένο

traumatias papadimos

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» δημοσίευσε φωτογραφία - ντοκουμέντο του πρώην πρωθυπουργού να μεταφέρεται τραυματισμένος στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, λίγα λεπτά μετά το τρομοκρατικό χτύπημα.

Πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο το τρομοκρατικό χτύπημα

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση για την τρομοκρατική επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παοαδήμου
Η είδηση της έκρηξης του παγιδευμένου φακέλου στο αυτοκίνητο του Λουκά Παπαδήμου, κάνει το γύρο του κόσμου με τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα να κάνουν έκτακτη αναφορά στο γεγονός.

Συγκεκριμένα το BBC αναφέρει: «Έκρηξη σε αυτοκίνητο όπου επέβαινε πρώην Έλληνας πρωθυπουργός. Αναφορές μιλούν για παγιδευμένο φάκελο αλληλογραφίας που εξερράγη, τραυματίζοντας τον ίδιο και τον οδηγό του»

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα.

Σχετικές ειδήσεις