ΕΛΛΑΔΑ

Ο Α. Πάγος δικαίωσε απολυμένη μητέρα

Ο Α. Πάγος δικαίωσε απολυμένη μητέρα
Στη δικαίωση εργαζόμενης η οποία απολύθηκε αμέσως μόλις έληξε η προστασία της μητρότητας που παρέχει η εργατική νομοθεσία προχώρησε ο Άρειος Πάγος εδραιώνοντας

Στη δικαίωση εργαζόμενης η οποία απολύθηκε αμέσως μόλις έληξε η προστασία της μητρότητας που παρέχει η εργατική νομοθεσία προχώρησε ο Άρειος Πάγος εδραιώνοντας τη νομολογία του υπέρ της εργαζόμενης μητέρας.

Οι αρεοπαγίτες έκριναν άκυρη και καταχρηστική την καταγγελία σύμβασης εργασίας μητέρας η οποία απολύθηκε επειδή μπορούσε λόγω της ηλικίας της να μείνει και πάλι έγκυος στο μέλλον.

Ειδικότερα, ανύπαντρη βοηθός μικροβιολόγου προσελήφθη τον Ιούλιο του 2001 με σύμβαση εργασίας εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου σε μικροβιολογικό εργαστήριο. Τον Ιούλιο του 2003 παντρεύτηκε και τον Νοέμβριο του επόμενου έτους (2004) έμεινε έγκυος. Όμως όλο το διάστημα της κυήσεώς της παρέμεινε κλινήρης λόγω επιπλοκής στην εγκυμοσύνη.

Για το λόγο αυτό έλαβε άδεια τοκετού και λοχείας τρεις μήνες πριν τον τοκετό και 3,5 μήνες μετά, δηλαδή 17 εβδομάδες (περίπου 4 μήνες) περισσότερο από ότι προβλέπει η εργατική νομοθεσία, ενώ όλο αυτό το διάστημα της κύησης και της λοχείας πληρωνόταν κανονικά.

Μετά τη λήψη της άδειας μητρότητας η βοηθός μικροβιολόγου είχε μειωμένο ωράριο εργασίας και προσερχόταν μία ώρα αργότερα και αποχωρούσε και πάλι μία ώρα νωρίτερα. Όμως αιφνιδιαστικά την 1η Νοέμβριου 2005 η μικροβιολόγος απολύθηκε.

Σύμφωνα με την αρεοπαγιτική απόφαση «τόσο η εγκυμοσύνη της ενάγουσας όσο και η γέννηση του τέκνου της και οι συνέπειες της μητρότητας σχετικά με τον χρόνο απασχόλησής της, δηλαδή να μην εργάζεται για επτά περίπου μήνες και να λαμβάνει πλήρεις αποδοχές και στη συνέχεια να εργάζεται με μειωμένο ωράριο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και να μην μειώνονται αντίστοιχα και οι αποδοχές της, δημιούργησαν δυσαρέσκεια στον γιατρό εργοδότη της και εμπάθεια στο πρόσωπό της, λαμβανομένου υπόψη ότι λόγω της ηλικίας της υπήρχε πιθανότητα να καταστεί έγκυος στο μέλλον», με αποτέλεσμα ο γιατρός να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας της.

Η κρίση αυτή των δικαστών ότι απολύθηκε η μητέρα ανήλικου παιδιού, καθώς υπήρχε πιθανότητα να μείνει και πάλι έγκυος στο μέλλον στηρίχθηκε τόσο σε κατάθεση μάρτυρα του εργοδότη, όσο και στην ομολογία του ιδίου στο σχετικό δικόγραφο.

Κατόπιν αυτών οι αρεοπαγίτες απέρριψαν τους εργοδοτικούς ισχυρισμούς ότι απολύθηκε για οικονομικοτεχνικούς λόγους και ειδικότερα, στο πλαίσιο της τεχνικής αναδιοργάνωσης του ιατρείου με την αγορά και εγκατάσταση ενός σύγχρονου βιοχημικού αναλυτή ο οποίος είχε τη δυνατότητα της μαζικής και ταυτόχρονης ανάλυσης αίματος, ούρων και ανοσολογικών εξετάσεων και παράλληλα την ταυτόχρονη έκδοση αποτελεσμάτων περίπου 100 εξετάσεων μέσα σε μια ώρα.