ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Η φονική «Μέδουσα» σαρώνει τη χώρα – Ένας νεκρός και εικόνες… αποκάλυψης! (pics+vids)

Καιρός: Η φονική «Μέδουσα» σαρώνει τη χώρα – Ένας νεκρός και εικόνες… αποκάλυψης! (pics+vids)

Σοβαρά προβλήματα προκαλεί εδώ και αρκετές ώρες το ακραίο καιρικό φαινόμενο με το όνομα «Μέδουσα», το οποίο έχει ως κύρια χαρακτηριστικά του τις έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις, τους ισχυρούς ανέμους και τις καταιγίδες

Καταστροφές σε Χαλκιδική, Λήμνο, Πάτρα – Χιόνισε στον Όλυμπο – Ένας 45χρονος νεκρός από χτύπημα κεραυνού - Ποιες περιοχές θα πληγούν τις επόμενες ώρες – Πότε υποχωρούν τα φαινόμενα

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται η Ελλάδα για δεύτερο 24ωρο, με το καλοκαίρι να έχει μετατραπεί μέσα σε λίγες ώρες σε... φθινόπωρο!

Οι βροχές και οι σφοδρότατες καταιγίδες, που σε πολλές περιοχές συνοδεύτηκαν από χαλάζι, ξεκίνησαν από το βράδυ του Σαββάτου (15/07) στη βόρεια Ελλάδα και σταδιακά επεκτάθηκαν σε όλη την Επικράτεια.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της «Μέδουσας» ήταν οι χιλιάδες κεραυνοί. Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος δημοσίευσε στο Facebook το χάρτη με τους κεραυνούς που χτύπησαν τη χώρα.

xartis

H κακοκαιρία αφήνει πίσω της ένα νεκρό, ο οποίος αγνοούνταν από χθες (16/07/2017) βράδυ στην περιοχή Μέγα Κάμπου, του Δήμου Αμφιλοχίας.

Ο άτυχος Α.Κ., 45 ετών, όπως όλα δείχνουν, χτυπήθηκε από κεραυνό, την ώρα σφοδρής καταιγίδας που έπληξε την περιοχή.

Βγήκαν στη στεριά οι βάρκες στο Ρίο

Απίστευτες εικόνες στο Ρίο από την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα.

Οι άνεμοι έκοψαν τους κάβους από τα φεριμπότ και έτσι μέσα στην καταιγίδα στήθηκε επιχείρηση για να δεθούν και πάλι και να σταματήσουν τα πλοία να κινούνται ακυβέρνητα στο Ρίο.

Αποτέλεσμα των κομμένων κάβων ήταν να υποστούν ζημιές βάρκες και φουσκωτά που ήταν δεμένα κοντά.

Χιονοθύελλα στον Όλυμπο - Αγωνία για ορειβάτη που αγνοείται

Με το πρώτο φως της ημέρας συνεχίστηκαν οι προσπάθειες διάσωσης του 30χρονου ορειβάτη από τη Ρουμανία, ο οποίος παραμένει εγκλωβισμένος από το περασμένο Σάββατο σε ορθοπλαγιά του Ολύμπου.

Την επιχείρηση δυσχεραίνουν το δύσβατο της περιοχής αλλά και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αργά χθες το απόγευμα οι διασώστες είχαν φωνητική επαφή με τον 30χρονο, ενώ έγιναν προσπάθειες προσέγγισής του, οι οποίες -όμως- δεν στέφθηκαν με επιτυχία.

Στην επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου όταν ο ίδιος ο ορειβάτης ειδοποίησε ότι βρίσκεται εγκλωβισμένος στην περιοχή των Καζανιών, συμμετέχουν κλιμάκια της Πυροσβεστικής από την 2η και 8η ΕΜΑΚ, όπως επίσης συνάδελφοί τους από την Ελασσόνα.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για την κακοκαιρία

Λήμνος: Οι δρόμοι έγιναν ένα με τη θάλασσα

Έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν τη Λήμνο τις τελευταίες ώρες.

Ο όγκος του νερού είναι υπερβολικά μεγάλος και η πυροσβεστική κάνει διαρκώς αντλήσεις υδάτων.

limnoss

Για αρκετή ώρα η Μύρινα έμεινε χωρίς ρεύμα. Λόγω της βροχής -που κατά διαστήματα είναι έντονη- περιφερειακοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, καθιστώντας δύσκολη την κίνηση των αυτοκινήτων και των πεζών, σύμφωνα με το limnosreport.gr.

Πλημμύρες και πτώσεις δέντρων στη Λάρισα

Αρκετές κλήσεις για πλημμυρισμένα φρεάτια σε δρόμους της Λάρισας δέχθηκαν η πυροσβεστική υπηρεσία λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης.

Επιπλέον, ξεριζώθηκαν τέσσερα δέντρα σε διάφορα σημεία της Λάρισας, λόγω της έντονης βροχόπτωσης του τελευταίου 24ωρου. Από την πτώση των δέντρων δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αλλά σημειώθηκαν μικρής έκτασης ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Για την απομάκρυνση των δέντρων επιχείρησαν δυνάμεις τις πυροσβεστικής, αλλά και η υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων.

Ζημιές στη Χαλκιδική - «Βούλιαξε» η Σιθωνία

«Πολύ ισχυρά είναι τα καιρικά φαινόμενα στη Σιθωνία, όπου έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα σε όλο το παραλιακό μέτωπο, από τον Νέο Μαρμαρά, την περιοχή Αζάπικο, την Τορώνη και την Τριστινίκα, μέχρι το Πόρτο Κουφό» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Χαράλαμπος Στεργιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς το φαινόμενο εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Ο όγκος του νερού είναι υπερβολικά μεγάλος και η πυροσβεστική κάνει διαρκώς αντλήσεις νερού. Σπεύδουμε με πολλά μηχανήματα στα σημεία όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα. Έχουμε ενημερώσει για την κατάσταση τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα, ενώ αναμένεται να γίνει δεκτό το αίτημα του Δήμου Σιθωνίας για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αντίστοιχο αίτημα έχει υποβάλλει και ο Δήμος Νέας Προποντίδας, ωστόσο ελέγχουμε τα συμβάντα και σε αυτή την περιοχή» σημειώνει χαρακτηριστικά.

sithonia

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων έκλεισε και το πέρασμα του Γαλλικού ποταμού στην περιοχή της Σίνδου.

Σε ό,τι αφορά τη συχνότητα και το μέγεθος των βροχοπτώσεων τους καλοκαιρινούς μήνες, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καρακώστας, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν είναι καθόλου σύνηθες να σημειώνονται βροχοπτώσεις τόσο μεγάλης διάρκειας τους καλοκαιρινούς μήνες».

sithonia1

Προβλήματα στην Αχαΐα - Εγκλωβίστηκε ζευγάρι στο Κιάτο

Προβλήματα, τα οποία όμως δεν πήραν έκταση, προκάλεσαν στην Αχαΐα οι πτώσεις κεραυνών και οι καταιγίδες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω των κεραυνών εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στην περιοχή Παυλόκαστρο της Πάτρας, στον Κρίνο και στην Λακκόπετρα της δυτικής Αχαΐας και στην Σπαρτιά του δήμου Ερυμάνθου. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση, αλλά λόγω των καταιγίδων που ακολούθησαν, οι φωτιές έσβησαν γρήγορα.

Επίσης, λόγω των καταιγίδων, προκλήθηκαν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, από την Πάτρα μέχρι το ύψος της Κάτω Αχαΐας.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε τέσσερις κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων από υπόγεια στην Πάτρα και στην Κάτω Αχαΐα, καθώς επίσης και μία κλήση για πτώση δέντρου.

Χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν στη δυτική Αχαΐα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες.

Χαλάζι έπεσε και στην περιοχή των Καλαβρύτων, ενώ οι κατολισθήσεις στην εθνική οδό Πατρών - Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας, δεν δημιούργησαν πρόβλημα στην κυκλοφορία.

Πότε υποχωρούν τα φαινόμενα

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Ανανδρανιστάκη τα έντονα φαινόμενα θα αρχίσουν να υποχωρούν από αύριο Τρίτη (18/07), με τον καιρό να βελτιώνεται αισθητά.

Δείτε το βίντεο!

Σχετικές ειδήσεις