ΕΛΛΑΔΑ

Guardian: Ευρωπαϊκά κράτη στέλνουν πίσω στην Αθήνα πρόσφυγες – Μουζάλας: Δεν ξέρουμε πού θα πάνε

Guardian: Ευρωπαϊκά κράτη στέλνουν πίσω στην Αθήνα πρόσφυγες – Μουζάλας: Δεν ξέρουμε πού θα πάνε

Ευρωπαϊκά κράτη έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την επιστροφή στην Ελλάδα προσφύγων, που ζητούσαν την επανένωση με τις οικογένειές τους, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που επικαλείται πηγές τόσο από την Αθήνα όσο και από την ελληνική κυβέρνηση, η Γερμανία έχει υποβάλει ήδη 400 σχετικές αιτήσεις, ενώ ανάλογα αιτήματα έχουν καταθέσεις επίσης η Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Νορβηγία.

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος επισημαίνει ότι οι πρώτες επιστροφές προσφύγων αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα. «Θα ξεκινήσουν με έναν συμβολικό αριθμό ως ένδειξη φιλίας (προς τα ευρωπαϊκά κράτη). Η Ελλάδα έχει ήδη δεχτεί τόσους πολλούς (πρόσφυγες), έχει υποστεί τόσο μεγάλη πίεση, που το να δεχτεί κι άλλους θα ήταν παράλογο, ένα αστείο, εάν όχι τραγωδία», δηλώνει ο κ. Μουζάλας.

Ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνει ότι δεν έχει ιδέα για το πού θα πάνε τελικά αυτοί οι άνθρωποι ή εάν θα φύγουν ποτέ από την Ελλάδα. «Δεν ξέρω πού θα πάνε. Μπορεί στην Αθήνα, μπορεί στη Θήβα... Ό,τι κι αν συμβεί, οι συνθήκες θα είναι καλές, έχουν βελτιωθεί αισθητά και ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά κριτήρια», προσθέτει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξιωματούχοι επισημαίνουν σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι οι επιστροφές των προσφύγων είναι μία διαδικασία που δεν τέθηκε υπό διαπραγμάτευση, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και ότι δεν θα αφορά τους αιτούντες άσυλο που έφτασαν στην Ευρώπη πριν από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, εκτιμάται πως συνολικά 62.000 πρόσφυγες διαβιούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Σχετικές ειδήσεις