ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώθηκε πετυχημένα πλειοδοτικός διαγωνισμός του Δήμου Πειραιά

Ολοκληρώθηκε πετυχημένα πλειοδοτικός διαγωνισμός του Δήμου Πειραιά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για το συλλεκτικό αυτοκίνητο του αείμνηστου ευεργέτη του Πειραιά, Κρίτωνα Δηλαβέρη.

Συγκεκριμένα, το ποσό των 405.000 ευρώ προσέφερε ο Γερμανός Ράϊαν Χίλντερμπραντ (Hilderbrandt), ο οποίος απέκτησε το συλλεκτικό αυτοκίνητο, μάρκας MERCEDES 300 SL, ROADSTER, κατασκευής 1960.Την έναρξη της εκδήλωσης που έγινε στο «Βεάκειο» θέατρο, έκανε η Πειραιώτισσα παρουσιάστρια Ελεονώρα Μελέτη.

Τον πλειοδοτικό διαγωνισμό διενήργησε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο οποίος στην ομιλία του, τόνισε:

«Αγαπητές και αγαπητοί μου φίλοι, νιώθω πραγματικά ότι η σημερινή ημέρα θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων μας.

Όπως και να το κάνουμε είναι μια ημέρα μοναδική, ξεχωριστή. Κυρίως γιατί πιστεύω ότι ο δωρητής, ο μεγάλος ευεργέτης Κρίτωνας Δηλαβέρης βρίσκεται σίγουρα ψηλά στον ουρανό ανάμεσα στον Πειραιά και τα Κύθηρα, το νησί της καταγωγής του, και μας βλέπει όλους.

Εμείς πιστεύουμε στο Θεό, όχι μόνο όταν είμαστε στα χαρακώματα, αλλά όταν είμαστε στη καθημερινή μας ζωή. Βλέπει την πόλη της καρδιάς του, τον Πειραιά μας, στον οποίο άφησε την περιουσία του, επιτέλους να μην τον ξεχνά. Να τον τιμά. Όπως κάνετε όλοι εσείς σήμερα με την παρουσία σας.Εγώ ερμηνεύω ότι πρώτα είναι ο σεβασμός στη μνήμη του μεγάλου ευεργέτη και η ανάγκη στην πατρίδα μας να βρει μιμητές, παρά η αγάπη σας για το αυτοκίνητο, που ούτως ή άλλως και αυτή είναι μεγάλη. Όπως εκείνον, τον αείμνηστο, έτσι όλους εμάς, μας ενώνει η αγάπη μας για τον Πειραιά. Μας ενώνει ο Πειραιάς.

Αυτό ακριβώς το πάθος αποτελεί την κινητήρια δύναμή μας. Γι΄ αυτό δίνουμε καθημερινά τη μάχη μας για να αναγεννήσουμε τον Πειραιά μας. Να τον κάνουμε όπως όλοι αυτοί οι μεγάλοι τον ονειρεύτηκαν. Να ξαναδώσουμε σε αυτό τον τόπο την αξιοπρέπεια και την περηφάνια του.Η Ελλάδα δεν είναι μόνο Ευρώπη, δεν είναι η πραγματική της εικόνα αυτή που παρακολουθούμε στα διεθνή, αλλά και στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης.

Η Ελλάδα προπαντός, είναι η Ελλάδα των ποιητών, των φιλοσόφων και του πολιτισμού. Είναι η πρώτη δύναμη στην ναυτιλία παγκοσμίως και σήμερα. Είναι η Ελλάδα που έδειξε στους άλλους λαούς τι σημαίνει δημοκρατία, αλληλεγγύη, συμμετοχή. Δεν είναι δα και πολύ μακριά στην ιστορία ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, που ο ελληνικός λαός έδωσε αγώνα, αίμα και χρήμα για την ελευθερία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης και του πολιτισμένου κόσμου.

Η Ελλάδα διδάσκει τι σημαίνει να βάζουμε το εμείς πάνω από το εγώ, χωρίς να παρερμηνευτεί το εγώ. Η αυτογνωσία, η αυτοεκτίμηση, η αυτοπεποίθηση είναι δύναμη. Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι αυτή η χώρα, δημιουργήθηκε μετά το 1821, από την αγάπη που έδειξαν οι ευεργέτες της. Άνθρωποι που ζούσαν πολύ συχνά εκτός του μικρού ελληνικού κράτους, έδωσαν ολόκληρο το βιό τους. Έκτισαν σχολεία, εκκλησίες, ορφανοτροφεία, έδωσαν την ψυχή τους για την Ελλάδα.

Νοηματοδότησαν έτσι, τον όρο πατριωτισμό, δίνοντας τα πάντα στις μικρές πατρίδες τους, για να δημιουργήσουν την μεγάλη Ελλάδα και αυτό επιβεβαιώνει το μεγαλείο της ψυχή τους. Ο Κρίτωνας Δηλαβέρης ήταν ένας άνθρωπος σημαντικός για την νεότερη ιστορία του Πειραιά. Αγωνίστηκε όπως και ο πατέρας του για να πετύχει. Πρωτοπόρος στις ιδέες, κατάφερε να ξεχωρίσει. Δημιούργησε και άφησε στον Πειραιά όλη του την περιουσία. Και ενώ εκείνος φέρθηκε τόσο στοργικά στην πόλη του, δυστυχώς η πόλη μας δεν τον τίμησε όπως όφειλε. Αυτό είναι μια αλήθεια.

Η περιουσία του εγκαταλείφθηκε στην τύχη της. Το αυτοκίνητό του, αυτό που σήμερα δημοπρατούμε, αυτή η MERCEDES 300 SL ROADSTER, μαράζωνε εγκαταλελειμμένη και δεν θα ήταν ψέμα να έλεγα ότι σώθηκε από θαύμα. Το είχαν αφήσει στην τύχη του, με στόχο κάποια στιγμή, κάποιοι που γνώριζαν την αξία του, να το πάρουν από την πίσω πόρτα. Όταν το πληροφορήθηκα, πήρα αυτές τις αποφάσεις που οφείλει να παίρνει ένας Δήμαρχος, που είναι Δήμαρχος γιατί αγαπά την πόλη του.

Με σεβασμό στη μνήμη του ευεργέτη, αυτό το συλλεκτικό κομμάτι, που έχει κατασκευαστεί το 1960 και ήταν το προσωπικό αυτοκίνητο του Δηλαβέρη και που απ ‘ όσο γνωρίζω είναι το μοναδικό μοντέλο με ελληνικές πινακίδες, η απόφαση που πήρα ήταν να καταλήξει σε χέρια ανθρώπων που πρώτα το αγαπούν, το θέλουν και μπορούν να το συντηρούν. Όχι όμως με διαδικασίες ύποπτες και περίεργες, αλλά με πλήρη διαφάνεια στη δημοπράτησή του.

Τέτοια διαφάνεια που να αποτελεί στόχευση για κάθε άλλη δραστηριότητα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Που να μην υπάρχει καμία χαραμάδα, καμία ασάφεια, που να εμπνέει τους πολίτες και να τους πείθει ότι εδώ κάτι σοβαρό γίνεται, κάτι που δεν γίνεται για εκείνους που το διοργανώνουν, αλλά αποδέκτες είναι άνθρωποι που το αγαπούν και τα παιδιά του Πειραιά. Τα χρήματα που θα εισπράξει ο Δήμος Πειραιά, δεν θα πέσουν σε κάποια μαύρη τρύπα για να καλύψουν κενά και ελλείψεις. Θα διατεθούν για την αξιοποίηση της κληρονομιάς του ευεργέτη Κρίτωνα Δηλαβέρη.

Να δώσουμε ζωή στο πάρκο που άφησε και να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο, για τα παιδιά όλων των ηλικιών. Η σημερινή δημοπρασία δεν έχει μόνο το υλικό αντίτιμό της, δηλαδή τα χρήματα, τα οποία και χρειαζόμαστε και θέλουμε. Είναι για εμένα ένα μεγάλο στοίχημα, ένα έναυσμα για το νέο πατριωτισμό που χρειάζεται η πόλη μας και ένα έναυσμα ότι αυτός ο Δήμος, αυτή η πόλη και λόγω των ευεργετών της και λόγω των δωρητών της, έχει μια πολύ μεγάλη οικονομικής αξίας ακίνητη περιουσία εγκαταλελειμμένη. Μπορώ να προαναγγείλω στους Πειραιώτες, ότι στα προσεχή χρόνια η πλατεία Κοραή θα έχει δύο ξενοδοχεία 5 αστέρων. Θα γίνει ο Πειραιάς πρώτη επιλογή τουριστικού προορισμού στην πατρίδα μας. Δεν είναι το λιμάνι της Αθήνας, είναι το λιμάνι της Ελλάδας.

Το Δημαρχείο θα πάει στο φυσικό του χώρο, στο λιμάνι. Και όλα αυτά χωρίς να ξοδέψει ο Πειραϊκός λαός από αυτά που δεν έχει, ούτε ένα ευρώ.
Πιστεύω ότι έχουμε ένα ιερό καθήκον, ένα ιστορικό χρέος απέναντι στους ευεργέτες μας. Τον επόμενο χρόνο στις 30 Σεπτεμβρίου, που είναι η ημέρα των ευεργετών, θα γιορτάσουμε αυτή την ημέρα με τη λαμπρότητα που αξίζουν οι ευεργέτες μας στο απείρου κάλλους Δημοτικό μας Θέατρο, το οποίο θα ξαναλειτουργήσουμε με ποιότητα, αγάπη και σεβασμό.

Επίσης σχεδιάζω σε συνεργασία πάντοτε με το Δημοτικό Συμβούλιο, μια από τις πιο κεντρικές πλατείες του Πειραιά, να την ονομάσουμε πλατεία των ευεργετών μας και να στηθούν εκεί οι προτομές τους για να διαιωνίζεται η ευγνωμοσύνη των Πειραιωτών σε αυτούς από γενιά σε γενιά σε αυτούς. Με αυτές τις σκέψεις, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την συμμετοχή σας και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλοι μαζί θα σηκώσουμε ψηλά τον Πειραιά».

Στην εκδήλωση, την οποία πλαισίωνε η φιλαρμονική του Δήμου, παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές κ.κ. Τάσος Νεράντζης και Δημήτρης Καρύδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κουβάτσος, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Τάσος Κάρλες, η Πρόεδρος της ΚΟ.Δ.Ε.Π. κ. Πασχαλίνα Καλαγιά, ο Πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ κ. Κυριάκος Μανωλάκος, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Στέλιος Διαμαντίδης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής κ. Δημήτρης Αρμενάκης και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γιώργος Ζησιμάτος.