ΕΛΛΑΔΑ

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες για την ανείπωτη τραγωδία στο Αγαθονήσι: «Θήλαζα το μωρό μου και χάθηκε»

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες για την ανείπωτη τραγωδία στο Αγαθονήσι: «Θήλαζα το μωρό μου και χάθηκε»

Σε νεκρά θάλασσα μετατράπηκε για μία ακόμη φορά το Αιγαίο, καθώς έγινε υγρός τάφος για 16 ακόμη μετανάστεςκαιπρόσφυγες, ανάμεσά τους έξι παιδιά και ένα βρέφος, μετά από ναυάγιο ξύλινου σκάφους ανοικτά του Αγαθονησίου το πρωί του Σαββάτου (17/03) στη θαλάσσια περιοχή του Πόρου, νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου-Δείτε τη NAVTEX από το Ναυτικό της Τουρκίας που διεκδικεί την «πατρότητα» των επιχειρήσεων διάσωσης.

Οι μαρτυρίες μάλιστα που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι συγκλονιστικές, επιτείνοντας το μέγεθος της τραγωδίας.

Η μητέρα του βρέφους κατάφερε να βγει ζωντανή από τη ναυτική τραγωδία όμως έχασε το παιδί της. «Χάλασε η μηχανή καθώς ερχόμασταν προς την Ελλάδα», φέρεται να είπε, σύμφωνα με πληροφορίες του Star, στην μαρτυρία της και περιέγραψε πως θήλαζε το μωρό της όταν το σκάφος ξεκίνησε να βυθίζεται.

«Αρχίσαμε να ανησυχούμε και σηκωθήκαμε όρθιοι πάνω στην βάρκα. Σε ελάχιστα λεπτά βρεθήκαμε στο νερό. Το μωρό μου χάθηκε».

Ακόμη μία μαρτυρία, αυτή ενός δύτη που συμμετείχε στις έρευνες διάσωσης, ρίχνει περισσότερο φως στο μέγεθος του δράματος.

«Πήγαινα κοντά τους να τα πιάσω να τα βάλω στην βάρκα πάνω στο σκάφος του λιμενικού. Και έκλαιγα, τρελαινόμουν. Έλεγα: «τι να κάνω τώρα»; Είναι πνιγμένος ο άνθρωπος, ειδικά τα παιδιά. Απίστευτο!», είπε στον ΑΝΤ1 και συμπλήρωσε:

«Εγώ ήμουν κάτω στο βυθό και έκλαιγα. Δεν μπορώ να σας πω, ειδικά όταν είδα τα παιδιά αυτά, και ένα 10χρονο αγόρι λες και κοιμόταν πάνω στη θάλασσα, ένα κορίτσι 17χρονο… Τι να πω; Τα θυμάμαι και τρελαίνομαι. Στο σημείο που βγήκαν ήταν όλο σπηλιές. Κακός τόπος δηλαδή και ίσως χτυπάγανε… γιατί είδα μερικούς που ήταν τα μούτρα τους, τα χέρια τους χτυπημένα πάρα πολύ, πολλά χτυπήματα».

«Είδα να επιπλέει μια γυναίκα έγκυος και δίπλα της ήταν κι ένα παιδί»

Ανατριχιαστική είναι και η μαρτυρία ενός ψαρά όπως τη μεταφέρει ο φωτογράφος Γιώργος Μουτάφης στο Facebook.

Ο ψαράς ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «έφτασα πρώτος στο σημείο και είδα ανθρώπους να τους έχει ξεβράσει η θάλασσα στα βράχια. Παραδίπλα είδα να επιπλέει πνιγμένη μια γυναίκα έγκυος και δίπλα της ήταν κι ένα παιδί. Φορούσαν όλοι τους σωσίβια! Μετέφερα με τη βάρκα μου 10 άτομα και τους πήγαινα στο σκάφος του λιμενικού που είχε φτάσει στο σημείο του ναυαγίου. Πνίγηκαν 16 και πρέπει να λείπουν άλλοι 2».

psaras martiria

Πηγή: cnn.gr

Όλα ξεκίνησαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου (17/03) αμέσως μετά τη βύθιση ξύλινου σκάφους με μετανάστες και πρόσφυγες, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους συνολικά 16 άτομα, μεταξύ των οποίων και επτά παιδιά, έξι ανήλικοι κι ένα βρέφος.

Στις έρευνες συμμετείχαν και στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, καθώς στο σημείο όπου βυθίστηκε το σκάφος υπήρχε κίνδυνος να βρίσκονται και άλλα εγκλωβισμένα άτομα μέσα σε αυτό.

Το πρωί σε παραλία του νησιού κατάφεραν να βγουν σώοι μόνο δύο γυναίκες και ένας άνδρας, οι οποίοι περισυλλέγησαν και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Οι σοροί των θυμάτων μαζί με τους τρεις διασωθέντες μεταφέρθηκαν με σκάφος του Λιμενικού Σώματος στο Πυθαγόρειο της Σάμου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ξύλινο σκάφος με τους μετανάστες και πρόσφυγες μετέφερε 21 άτομα από τα τουρκικά παράλια.

Αναζητούνται ακόμη δύο άτομα, ενώ στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 5 μποφόρ.

4406733

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετείχαν πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ (ΠΑΘ), τρία περιπολικά σκάφη του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, ναυαγοσωστικό σκάφος του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, σκάφος της FRONTEX, η κανονιοφόρος «Αήττητος» του Πολεμικού Ναυτικού, τέσσερα αλιευτικά σκάφη, δύο παραπλέοντα πλοία, αεροσκάφος του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ (ΜΥΑ).

Το ναυάγιο έγινε αντιληπτό όταν βοσκός του Αγαθονησίου εντόπισε τις δύο γυναίκες με σωσίβια να περιφέρονται στην ακτή. Τις μετέφερε στο Λιμενικό Σταθμό και εκεί αφού έδωσαν τις πρώτες πληροφορίες στις αρχές για το ναυάγιο, εδόθη σήμα να ξεκινήσουν οι έρευνες.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής με τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό έχουν συνεχή ενημέρωση από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχο Σταμάτιο Ράπτη, ενώ ο υφυπουργός βρίσκεται και σε επικοινωνία με τον Δήμαρχο Αγαθονησίου.

Δεν σέβεται ούτε τους νεκρούς: Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για έρευνα και διάσωση στο Αγαθονήσι

Τις δικές της επιχειρήσεις φαίνεται πως διεξάγει και η Τουρκία στην περιοχή, επιχειρώντας να διεκδικήσει την «πατρότητα» της επιχείρησης διάσωσης, χωρίς να σέβεται τις 16 ζωές που χάθηκαν στο πολύνεκρο ναυάγιο.

navtex

Στα 4 στίγματα φαίνεται η περιοχή που έχουν δεσμεύσει οι Τούρκοι. Όπως γίνεται εμφανές, πρόκειται για περιοχή που περιλαμβάνει και ελληνικά χωρικά ύδατα.

agathonisi2

Βίτσας: Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε να χάνονται παιδιά στο Αιγαίο

Την οδύνη του για το πολύνεκρο ναυάγιο που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου (17/03/2018) στ’ ανοιχτά του Αγαθονησίου εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

«Η νέα τραγωδία στο Αγαθονήσι υπογραμμίζει με τον χειρότερο και πιο θλιβερό τρόπο πως η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να συναρτάται ούτε από συμφέροντα διακινητών, ούτε από πολιτικές κρατών, ούτε να είναι έρμαιο της απελπισίας ανθρώπων», υπογράμμισε ο κ. Βίτσας.

«Δεν μπορούμε ούτε πρέπει να συνηθίσουμε και να ανεχτούμε να χάνονται άνθρωποι, να χάνονται παιδιά στα νερά του Αιγαίου. Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε με όλα τα μέσα στην έρευνα και διάσωση», πρόσθεσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Συμπλήρωσε δε: «Είναι σαφές ότι η λύση βρίσκεται στα μέτρα προστασίας των ανθρώπων, στις ασφαλείς διαδικασίες και οδούς για τους πρόσφυγες και μετανάστες, στο αμείλικτο χτύπημα των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας της ζωής».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής από την πρώτη στιγμή έχει ενημερωθεί για την εξέλιξη της επιχείρησης διάσωσης και θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για την διαχείριση του ζητήματος.

Τέλος ο κ. Βίτσας έχει θέσει σε ετοιμότητα τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, τις δομές της ενδοχώρας καθώς και όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες: Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε

Τη βαθιά της θλίψη για τους 16 νεκρούς από το ναυάγιο νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Η Ύπατη Αρμοστεία», όπως επισημαίνει, «βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές και είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη. Το σημερινό τραγικό ναυάγιο είναι το πρώτο που συμβαίνει στο Αιγαίο μέσα στο 2018 αλλά τα δύο τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στα νερά του Αιγαίου σχεδόν 500 πρόσφυγες και μετανάστες».

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει η Ύπατη Αρμοστεία, «σχεδόν 4.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχουν φτάσει μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα μέχρι στιγμής φέτος».

Διαβάστε επίσης:

ΠΡΟΣΟΧΗ - Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί: Επικίνδυνα ελαιόλαδα στην αγορά - Αυτές οι μάρκες ανακαλούνται

Εντοπίστηκαν οι δύο αδελφές που αγνοούνταν στο Δήλεσι

Σχετικές ειδήσεις