ΕΛΛΑΔΑ

Περιβαλλοντική «βόμβα» στον Ασπρόπυργο: Ανιχνεύτηκε χρώμιο 10 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια

Περιβαλλοντική «βόμβα» στον Ασπρόπυργο: Ανιχνεύτηκε χρώμιο 10 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες Αρχές μετά την ανίχνευση υψηλών συγκεντρώσεων ενώσεων χρωμίου στην ευρύτερη περιοχή του Ασπρόπυργου, μετά από έρευνες του «Δημόκριτου».

Τα πρώτα αποτελέσματα από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» που μαζί με άλλους κορυφαίους επιστημονικούς φορείς, έχει αναλάβει να διεξάγει την επιδημιολογική έρευνα, εντόπισαν στην ευρύτερη περιοχή Ασπροπύργου υψηλή συγκέντρωση ολικού και εξασθενούς χρωμίου. Πρόκειται για ένωση του χρωμίου ιδιαίτερα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, που έχει χαρακτηριστεί τοξική και καρκινογόνα ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες του «Δημόκριτου» συνέλεξαν δείγματα επιφανειακών και υπόγειων υδάτων στις 4 και στις 16 Μαΐου και μέτρησαν τη συγκέντρωση του ολικού χρωμίου (520 μg/L) και τη συγκέντρωση του εξασθενούς χρωμίου, που έφτανε τα 510 μg/L. Σημειωτέον πως η οριακή τιμή του ολικού χρωμίου που ορίζει η Οδηγία 98/83/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης (Υ.Α. 2600/2001 και Υ.Α. 38295/2007) είναι τα 50 μg/L.

Οι μετρήσεις έγιναν σε δύο διαπιστευμένα εργαστήρια και όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Ειδικού Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) η τιμή σε χρώμιο που ανιχνεύθηκε, αποδίδεται σε πρόσφατη παράνομη ρίψη αποβλήτων που προέρχονται κυρίως από βιομηχανικές μονάδες (βυρσοδεψία, βιομηχανίες παραγωγής χρωμάτων, επιμετάλλωση).

Σε ανακοίνωσή του, ο ΕΔΣΝΑ, καλεί παρά το γεγονός ότι το θέμα υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του, όλους τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για ένα κρίσιμης σημασίας θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία. Ο ΕΔΣΝΑ ως όφειλε αμέσως μόλις πήρε τα πρώτα αποτελέσματα από τον «Δημόκριτο», ενημέρωσε για τα ευρήματα τον Δήμο Ασπροπύργου και την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής. Η ποιότητα ζωής και η υγεία των πολιτών που ζουν ή εργάζονται στην Φυλή αλλά και ευρύτερα στη Δυτική Αττική, είναι τα αποκλειστικά κριτήρια δράσης του ΕΔΣΝΑ.