ΕΛΛΑΔΑ

«Ελευθέριος Βενιζέλος»: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιβατών

«Ελευθέριος Βενιζέλος»: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιβατών

Δραματικές στιγμές την ώρα της πυρκαγιάς – Όλο το πλοίο είχε τυλιχθεί από καπνούς

«Κοιμόμουν στην καμπίνα και ξαφνικά χτύπησε συναγερμός και είπε ο καπετάνιος να πάμε όλοι πάνω στο κατάστρωμα. Εγώ δεν το άκουσα και με ξύπνησε η διπλανή μου στην καμπίνα και μου είπε ότι καίγεται το πλοίο», είπε χαρακτηριστικά.

«Ανεβήκαμε αμέσως αλλά είχε παντού καπνό και στο κατάστρωμα, τα μωρά έκλαιγαν, τα σκυλιά γάβγιζαν, άλλοι φώναζαν καιγόμαστε, άλλοι ήταν πιο ψύχραιμοι το πλήρωμα προσπαθούσε να μας καθησυχάσει λέγοντας μας να κάνουμε υπομονή», είπε επίσης.

Μία άλλη επιβάτης του πλοίου δήλωσε ότι «ήμασταν στη ντίσκο του πλοίου και είπαμε να βγούμε λίγο έξω, τότε αισθανθήκαμε τη μυρωδιά σαν να καίγεται λάστιχο. Μας είπαν ότι είναι μια εστία φωτιάς και ότι είναι υπό έλεγχο και μας είπαν να συγκεντρωθούμε εξωτερικά της ντίσκο, βάλαμε όλοι σωσίβια. Μας έβγαλαν έξω από τη ντίσκο στον 9ο όροφο, δεν είχαμε πανικό γιατί το πλήρωμα ήταν πολύ εκπαιδευμένο μας είπαν να μην αγχωθούμε και μας ενημέρωναν διαρκώς. Κατά την έξοδο υπήρξε μια σύγχυση αλλά σε γενικές γραμμές ήταν όλα πολύ οργανωμένα. Υπήρχαν και άλλα πλοία κοντά μας και αισθανθήκαμε καλύτερα. Ο καπνός ήταν πολύ έντονος βοηθήσαμε και άτομα με μικρά παιδάκια», σημείωσε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «το πλήρωμα ήταν σε ετοιμότητα και για το ενδεχόμενο να κατεβάσουν και τις σωσίβιες λέμβους», το οποίο ωστόσο στο τέλος δεν κρίθηκε αναγκαίο.

«Τρομάξαμε όλοι, δόξα τω Θεώ βγήκαμε γεροί» είπε μια κυρία στις 05:30, την ώρα που έβγαινε από το πλοίο

Σημειώνεται ότι η αποβίβαση των 875 επιβατών του πλοίου ολοκληρώθηκε με ασφάλεια λίγο μετά τις επτά το πρωί.

Πολλοί από τους επιβάτες με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας αναμένεται να καταλύσουν σε ξενοδοχεία, ενώ το δρομολόγιο του «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα γίνει αργότερα σήμερα το πρωί από άλλο πλοίο που θα το αντικαταστήσει.

Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας

Από που ξεκίνησε η φωτιά

Ο πλοίαρχος του επιβατηγού και οχηματαγωγού, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ενημέρωσε αμέσως για το συμβάν τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά πιθανόν ξεκίνησε από φορτηγό, στο γκαράζ του πλοίου, όπου ενεργοποιήθηκαν συστήματα ασφαλείας και η φωτιά αντιμετωπίστηκε άμεσα.

Οταν ολοκληρωθεί η κατάσβεση, τότε θα ανοίξει ο καταπέλτης του πλοίου για να ερευνηθεί αφενός ο χώρος και να διακριβωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς στο πλοίο της ΑΝΕΚ.

Δέκα οχήματα με 48 πυροσβέστες και δύο ομάδες της ΕΜΑΚ συμμετέχουν στην επιχείρηση πλήρους κατάσβεσης της φωτιάς στο πλοίο.

Διαβάστε επίσης:

Ολονύχτιο «θρίλερ» μεσοπέλαγα: Φωτιά στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1.016 επιβαίνοντες

Το χρονικό της απίστευτης περιπέτειας

Το «Ελ. Βενιζέλος» απέπλευσε από το λιμάνι του Πειραιά στις 22:00, προς εκτέλεση του καθιερωμένου δρομολογίου του προς Χανιά.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ξέσπασε φωτιά σε φορτηγό στο γκαράζ No4, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ενώ βρισκόταν με 875 επιβάτες και 141 άτομα πλήρωμα 8 ναυτικά μίλια ανοικτά της νησίδας του Αγίου Γεωργίου, με αποτέλεσμα να επιστρέψει εσπευσμένα στο λιμάνι του Πειραιά.

Το πλοίο είχε στο γκαράζ 80 φορτηγά και 152 ΙΧ οχήματα.

Αμέσως δόθηκε εντολή όλοι οι επιβάτες να ανέβουν στα επάνω καταστρώματα για περισσότερη ασφάλεια, ενώ το πλήρωμα καθησύχασε τους επιβάτες ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Ένας από τους επιβάτες που έζησαν το θρίλερ με τη φωτιά στο «Ελ. Βενιζέλος» περιέγραψε στο Twitter τις δραματικές στιγμές.

Ο χρήστης με το όνομα Σπύρος έγραψε ότι «Μας μεταφέρανε όλους από την αριστερή πλευρά του πλοίου. Δεν μας είπαν γιατί».

Νωρίτερα, «ελεγχόμενη» είχαν χαρακτηρίσει ανώτεροι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος την κατάσταση στο πλοίο, μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο γκαράζ.

Όπως ανέφεραν οι αξιωματικοί στο ΑΠΕ, δύναμη της ομάδας υποβρυχίων αποστολών, που ανέβηκε στο πλοίο για μια πρώτη αυτοψία, δεν διαπίστωσε φλόγα, παρά μόνο καπνό.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι δεν θα χρειαστεί εκκένωση του «Ελευθέριος Βενιζέλος», αν και όλοι οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί σε δύο σταθμούς συγκέντρωσης στο πρυμναίο τμήμα.

Στο γκαράζ εξακολουθεί να γίνεται πυρόσβεση με τα αυτόματα συστήματα ασφαλείας ενώ η φωτιά, σύμφωνα με το πλήρωμα, έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Στο σημείο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή τα επιβατικά/οχηματαγωγά πλοία «Blue Horizon» και «Κνωσός Παλλάς», 9 σκάφη του Λιμενικού καθώς και η φρεγάτα Λήμνος.

elvenizelos2

Σύμφωνα με την πληροφόρηση από το θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, η φωτιά πιθανόν εκδηλώθηκε σε φορτηγό, αλλά κατά δήλωση του Πλοιάρχου λειτούργησαν τα συστήματα ασφαλείας του πλοίου και κατασβέστηκε.

VENIELS

Όταν εκδηλώθηκε η φωτιά το πλοίο βρισκόταν 32 ναυτικά μίλια νότια του Πειραιά.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία συνέδραμε από τη θάλασσα με 2 πυροσβεστικά πλοιάρια με και μια ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

Δείτε βίντεο μέσα από το πλοίο

Στο λιμάνι του Πειραιά βρέθηκαν άμεσα στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας τα οποία αναμένεται να μεριμνήσουν για όλους τους επιβάτες και τα οχήματά τους.

Από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, στο υπουργείο Ναυτιλίας ήταν ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός και το επιτελείο του αρχηγείου του λιμενικού σώματος.

Σαντορινιός: Θα ακολουθήσει έρευνα για τα αίτια της φωτιάς

«Η διαδικασία αποβίβασης των επιβατών του πλοίου Ελευθέριος Βενιζέλος ολοκληρώθηκε με επιτυχία, χωρίς προβλήματα και τραυματισμούς, μετά τη συντονισμένη επιχείρηση του λιμενικού σώματος, της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ», τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Αυτή τη στιγμή προχωράμε στην προσπάθεια πλήρους κατάσβεσης της φωτιάς και στη συνέχεια θα ακολουθήσει έρευνα για τα αίτια που την προκάλεσαν», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Διαβάστε σχετικά: