ΕΛΛΑΔΑ

Ζακ Κωστόπουλος - κοσμηματοπώλης: «Έπραξα από πόνο» - Όλη η απολογία του

Ζακ Κωστόπουλος - κοσμηματοπώλης: «Έπραξα από πόνο» - Όλη η απολογία του

Ζακ Κωστόπουλος: Τι υποστήριξε ο κοσμηματοπώλης  - Όλη η απολογία ενώπιον του 23ου ανακριτή - Τι είπε για την επίθεση σε βάρος του 33χρονου - Περιγράφει τα όσα έγιναν μέσα στο μαγαζί στην Ομόνοια

Tη θέση ότι κλώτσησε τον Ζακ Κωστόπουλο γιατί βρισκόταν σε «κατάσταση σοκ», καθώς ήταν «το τρίτο πλήγμα» που έχει δεχθεί στο κατάστημά του, κατέθεσε ενώπιον του 23ου τακτικού ανακριτή ο κοσμηματοπώλης του μαγαζιού στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια.

Ο 73χρονος στην απολογία του ζήτησε συγγνώμη για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, ενώ υποστήριξε ότι ο 33χρονος κρατούσε μαχαίρι στο χέρι όταν βρισκόταν μέσα στο κατάστημά του.

Όλη η απολογία του

«Αρνούμαι την κατηγορία που μου αποδίδεται. Κατά τις 14:10 - 14:15 άνοιξα την κρυστάλλινη πόρτα του μαγαζιού για να πάρω μια εφημερίδα. Με το τράβηγμα ασφαλίζει η πόρτα, είναι μαγνητική και ανοίγει μόνο με μηχανισμό. Μόνο με μεγάλη φόρα ή πίεση μπορεί να ανοίξει. Το περίπτερο ήταν περίπου στα 5-6 λεπτά. Επιστρέφοντας βλέπω μέσα στο μαγαζί μου στο βάθος έναν νέο άνδρα να ψάχνει και να χτυπάει την ταμειακή μηχανή, να ψάχνει τα συρτάρια για λεφτά.

Δεν είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Τον έβλεπα από έξω. Μου είπε ένας από έξω, ''μην μπείτε, κρατάει μαχαίρι''. Είχε γίνει μεγάλος θόρυβος με την είσοδό του στο κατάστημα και είχε μαζευτεί κόσμος λόγω της φασαρίας. Ενδεχομένως μπήκε μέσα κλωτσώντας την πόρτα ή με μεγάλη δύναμη. Σπρώχνοντας αφού ακούστηκε θόρυβος. Μου είπαν ότι κρατούσε μαχαίρι, τον είδα κι εγώ ότι κράταγε μαχαίρι στο χέρι, το είχε σηκώσει και το είδα. Η μηχανή δεν άνοιγε γιατί δεν έχει συρτάρι. Έψαχνε, δεν είδα όμως να βάζει κάτι στην τσέπη του, δεν πρόσεξα να πήρε κάτι.

Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Είχε εγκλωβιστεί, φαίνεται ότι ένιωσε ότι δεν μπορούσε να βγει, πήρε τον πυροσβεστήρα, τον άρπαξε και βάραγε την πόρτα με τον πυροσβεστήρα. Η πόρτα δεν ανοίγει εύκολα, μόνο με κοντρόλ γιατί έχει μαγνήτη. Είναι τρίτη φορά που με κλέβουν. Είναι δύσκολη περιοχή. Δεν κατάφερε να την σπάσει και πήγε μετά στην συρόμενη. Τη συρόμενη κάτω πόρτα, την έσυρε, δεν την έσπασε, είχε σπάσει όμως πρώτα το ένα φύλλο της επάνω βιτρίνας με τον πυροσβεστήρα, αυτό είχε σπάσει εύκολα.

Είχε μαζευτεί κόσμος δεν πρόσεξα ποιοι ήταν. Η εξωτερική βιτρίνα έσπασε από ενέργειες δικές του. Δε θα έσπαγα εγώ το μαγαζί μου, θα ήταν εκτεθειμένα τα κοσμήματα. Είχε σπάσει πρώτα το μεγάλο συρόμενο δεξιά επάνω και παράλληλα το μεγάλο εξωτερικό του δρόμου. Η εξωτερική τζαμαρία είναι ενιαία, έφυγαν κομμάτια. Την εξωτερική την έσπασε ο δράστης. Είμαι κάθετος σε αυτό. Εγώ δεν έσπασα για κανένα λόγο τη βιτρίνα. Μπήκε μετά από κάτω, σύρθηκε για να βγει, ενδεχομένως να κόπηκε από τα τζάμια που ήταν κάτω στη βιτρίνα, υπήρχαν και τζάμια που δεν είχαν πέσει.

Προσπαθώντας να βγει, εγώ πήγα κοντά στη βιτρίνα, για να τον κρατήσω μέσα στο μαγαζί μέχρι να φτάσει η αστυνομία. Ο άλλος (συγκατηγορούμενος) ήρθε μόνος του. Δε τον κάλεσε κανένας. Ήμουν ταραγμένος και δεν το είδα ποιος ήταν. Απ΄ ότι έμαθα μετά ήταν γείτονας. Έχει γραφείο απέναντι.

Ερώτηση: Σε τι κατάσταση φαινόταν ο δράστης;

Απάντηση: Ο δράστης δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Παρατήρησα ότι όταν πήρε τον πυροσβεστήρα μου παρέπαιε, δεν ήταν καλά. Δεν μπορώ να ξέρω τι μπορεί να είχε πάρει αυτός ο άνθρωπος και ήταν σε αυτή την κατάσταση. Νορμάλ δεν ήταν, πρέπει να ήταν άρρωστος. Δεν ήταν φυσιολογική η συμπεριφορά του. Δεν μου φαινόταν καλά.

Πριν σκύψει για να βγει όσο ήταν όρθιος στον πάγκο, εγώ πήρα μια πέτρα και την πέταξα μέσα στο κατάστημα. Ήταν σπασμένη ήδη η εξωτερική τζαμαρία. Δεν το πέτυχα. Του την έριξα για να τον τρομάξω. Δεν είχα σκοπό να τον πλήξω, να τον φοβίσω περισσότερο για να σταματήσει τη ζημιά που μου έκανε μέσα στο μαγαζί μου. Τι να έκανα;

Ήρθε ο συγκατηγορούμενός μου και χτύπαγε για να μη βγει έξω μέχρι να έρθει η αστυνομία να τον συλλάβει. Είχε πολλά γυαλιά έξω. Μικρά μεγάλα. Έφυγε ένα κομμάτι από την κάτω βιτρίνα. Κάποια κομμάτια της βιτρίνας είχαν μείνει. Εγώ παρασύρθηκα βλέποντάς τον, θέλοντας κι εγώ να τον εμποδίσω να φύγει μέχρι να έρθει η αστυνομία. Τελικά όμως βγήκε ο άνθρωπος από το κατάστημα.

Υπήρχαν κάτι αίματα κάτω και μέσα στο μαγαζί μου. Τον είδα με αίματα. Ενδεχομένως να είχε στα χέρια του, μπορεί να είχε τραυματιστεί κι από το μαχαίρι. Στα χέρια περισσότερο είχε αίματα. Μετά βγαίνοντας, αν χτύπησε σε κανένα τζάμι, που δεν είχε κοπεί, να τραυματίστηκε κι αλλού. Πρέπει να ήταν στα χέρια του τα αίματα. Εγώ δεν τον χτύπησα, τον κράτησα εκεί για να μην βγει έξω.

Τον κλώτσησα στο πρόσωπο όταν πήγαινε να βγει, στον συγκατηγορούμενο δεν έδωσα προσοχή. Εγώ ήμουν σε κατάσταση σοκ. Δεν το θυμάμαι αυτό που μου λέτε στην κατάσταση που ήμουν, ότι κάποιος μας σταμάτησε. Μετά βγήκε, δεν σηκώθηκε, ήρθε ένας διασώστης και του έδεσε το κεφάλι. Εγώ έπραξα ότι έπραξα από αγανάκτηση και πόνο, και για το δράστη νιώθω πόνο. Με έχουν πληγώσει πολύ. Είναι το τρίτο πλήγμα. Έχω πέσει θύμα κλοπής με τελευταία φορά το ριφιφί των Φεβρουάριο του 2018.

Τότε μου πήραν πολλά. Δεν βρήκαν το δράστη. Έπαθα μεγάλη ζημιά. Κατά την άφιξή μου στο σημείο είπα: ''Ρε παιδιά να πάρουμε την αστυνομία''. Και μου είπαν ''έχει γίνει ήδη''. Θα μπορούσα να ανοίξω την πόρτα με το τηλεκοντρόλ μου. Αλλά φοβήθηκα γιατί είπα πως θα βγει αυτός με το μαχαίρι.

Ότι έκανα, το έκανα γιατί ένιωθα πόνο ότι αυτός ο άνθρωπος πάει να μου κάνει κακό στο μαγαζί μου στο σπίτι μου.

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι στην προσπάθειά σας αυτή, και για τους λόγους που μας αναλύσατε, υπερβήκατε το αναγκαίο μέτρο που θα δικαιολογείτο κάτω από τις περιστάσεις αυτές; Κατανοήσατε την ερώτησή μου; Θεωρείτε πως ενόψει των συνθηκών και της θέσης του θύματος, σκεπτόμενος το περιστατικό πράξατε ότι ήταν αναγκαίο προκειμένου να διαφυλάξετε την περιουσία σας;

Απάντηση: Ναι, κατανόησα την ερώτησή σας. Δεν μπορώ όμως να απαντήσω στην ερώτησή σας. Δεν μου πέρασε καθόλου από το μυαλό ότι θα μπορούσε να προκληθεί βαριά βλάβη ή και θάνατος στο θύμα, δεν θα το έκανα ποτέ, αν θεωρούσα ότι θα προκαλούσε το θάνατο.

Όταν ήρθε ο διασώστης, είχε τις αισθήσεις του. Του έδεσε με επίδεσμο το κεφάλι και μετά ξάπλωσε στο έδαφος. Μετά σηκώθηκε, δεν πρόσεξα αν είχε χτυπήματα στο λαιμό, είχε απλά αίματα. Μόνο στο κεφάλι του έβαλαν απλά ράμματα. Στη συνέχεια εκεί που καθόταν κάτω , σηκώθηκε, έπιασε ένα μεγάλο κομμάτι κρυστάλλου, αυτό τουλάχιστον είδα εγώ και προχώρησε προς τα κάτω. Όσοι τον είδαν κάνανε στην άκρη. Πήγε να χαρακώσει και τον διασώστη. Στράφηκε και κατά άλλων, τι είχε να χάσει; Εγώ δεν αντιλήφθηκα πότε ακριβώς κατέφθασε η αστυνομία. Ήμουν πολύ ταραγμένος με την κατάσταση του μαγαζιού μου. Θεωρώ ότι θα μπορούσε να έχει έρθει νωρίτερα. Εγώ τους αντιλήφθηκα αφού πήρε και κάποια τραπέζια μαζί του, τον ακινητοποίησαν, τον βάλανε κάτω. Δεν μπορώ να περιγράψω την σύλληψή του, ήμουν σε άσχημη κατάσταση, ήταν και παρακάτω, δεν ήταν στο μαγαζί μου μπροστά.

Τον ρίξαν κάτω απ΄ ότι είδα από μακριά, δεν είδα να τον χτυπούν, δεν πρόσεξα κάτι τέτοιο, δεν μπορώ να απαντήσω αν τον χτύπησαν. Τον βάλανε κάτω και τον ακινητοποίησαν.

Θέλω να ζητήσω μεγάλη συγγνώμη για το παιδί, δεν ήθελα να πεθάνει, έχω παιδιά στην ηλικία του. Λυπάμαι πάρα πολύ για την όλη κατάσταση, ζητάω συγγνώμη απ΄ όλους, λυπάμαι αφάνταστα από καρδιάς. Είμαι από 13 ετών στη δουλειά και η κατάσταση αυτή με λυπεί. Είμαι καρδινοπαθής, έχω υποβληθεί σε εγχείρηση και ανά τακτά χρονικά διαστήματα υποβάλλομαι σε εξετάσεις. Τίποτα άλλο δεν έχω να προσθέσω».

Σοκ με το νέο βίντεο – ντοκουμέντο

Σοκ προκαλεί το νέο βίντεο με τις τελευταίες στιγμές του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου έξω από το κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια. Πρόκειται για σκληρό οπτικό υλικό, το οποίο δείχνει αστυνομικούς να περνούν χειροπέδες στον 33χρονο, ενώ έχει χάσει τις αισθήσεις τους.

Μάλιστα, πριν οι αστυνομικοί προχωρήσουν στη σύλληψή του, και ενώ ο Ζακ Κωστόπουλος βρίσκεται αναίσθητος στο έδαφος, φαίνεται να τον χτυπούν.

Το συγκλονιστικό βίντεο, διάρκειας 1,5 λεπτού, το οποίο δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών αναμένεται να ρίξει περισσότερο φως στην υπόθεση για τα αίτια του θανάτου του 33χρονου.

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο

Αποκαλυπτικές καταθέσεις

Την ίδια στιγμή, νέα στοιχεία για το τι συνέβη έξω και μέα από το κοσμηματοπωλείο αποκαλύπτει υπάλληλος καταστήματος, η οποία περιέγραψε μια άγνωστη ως τώρα σκηνή που προηγήθηκε της εισόδου του Ζακ Κωστόπουλου.

Από την κατάθεση του μάρτυρα προκύπτει πως ο Ζακ Κωστόπουλος βρισκόταν μέχρι λίγα λεπτά πριν το μοιραίο περιστατικό με τρεις άνδρες, πιθανότατα φίλους ή γνωστούς του, οι οποίοι θα μπορούσαν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες στις Αρχές, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανιστεί, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς την ταυτότητά τους.

Σύμφωνα με την κατάθεση της υπαλλήλου που δημοσιεύει η εφημερίδα Έθνος, «μεταξύ 14:20 και 14:40 είδα έναν άντρα (σ.σ. εννοεί τον Ζακ Κωστόπουλο) να φωνάζει έξω από το κατάστημα στο οποίο εργάζομαι. Τρία άτομα προσπαθούσαν να τον ηρεμήσουν. Ο ένας, μάλιστα, μπήκε στο μαγαζί και αγόρασε ένα νερό με σκοπό να του το προσφέρει και να τον βοηθήσει να ηρεμήσει. Αρχικά ο άνδρας που φώναζε είχε πάει να μπει στο μαγαζί που δουλεύω. Τελικά δεν το έκανε και μπήκε στο κοσμηματοπωλείο. Δεν ξέρω πώς μπήκε. Μετά τον είδα να κρατάει τον πυροσβεστήρα και να χτυπάει την πόρτα του κοσμηματοπωλείου».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει κι η κατάθεση του ειδικού φρουρού, ο οποίος μαζί με ακόμη έναν συνάδελφό του έφτασαν πρώτοι στο σημείο όπου χάθηκε με τραγικό τρόπο ο Ζακ.

Ο αστυνομικός αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο 33χρονος προσπάθησε στιγμιαία μετά την έξοδό του από το κοσμηματοπωλείο κι ενώ είχε ήδη τραυματιστεί, να βάλει τέλος στη ζωή του με ένα κομμάτι γυαλί. Την ώρα εκείνη ο 33χρονος είχε ήδη υποστεί διαπόμπευση.

«Είδα τον άνδρα να έχει τραύματα στο λαιμό και να βρίσκεται σε αμόκ. Ήθελε να αποφύγει τη σύλληψή του. Άρπαξε ένα γυαλί από τη σπασμένη τζαμαρία και απείλησε υπάλληλο του ΕΚΑΒ. Κινήθηκε επίσης κατά πολιτών. Μετά προσπάθησε να αυτοκτονήσει στρέφοντας το γυαλί προς το στήθος του».

Δείτε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις στην υπόθεση

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Ολα τα νέα δεδομένα για την πορεία και την ένταση του Μεσογειακού Κυκλώνα (video+photos)