ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Γκάλης: «Ο αθλητισμός ενώνει τους ανθρώπους και τα έθνη»

Νίκος Γκάλης: «Ο αθλητισμός ενώνει τους ανθρώπους και τα έθνη»
PANOULIS

Τι είπε στο CNN Greece, ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ και ένας από τους κορυφαίους καλαθοσφαιριστές του κόσμου

Αποστολή Αμέλια Αναστασάκη (Ρόδος- Peace and Sport Regional Forum)

Κορυφαίος σούτινγκ-γκαρντ στην Ευρώπη. Δεινός σκόρερ. Εξαιρετικός πλέι-μέικερ και πασέρ. Ένας «πονοκέφαλος» -με την καλή έννοια- για κάθε προπονητή, καθώς έπρεπε να προσαρμόσει μία ομάδα πάνω του. Σκέτος «μπελάς» για τους αντιπάλους του. Κατάφερε να αλλάξει όλο το ελληνικό μπάσκετ. Αυτός είναι ο Νικ, ή αλλιώς ο Νίκος Γκάλης. «Βρήκα τρόπο για να σταματήσω τον Γκάλη. Θα τον κλειδώσω στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του κι έτσι δεν θα έλθει στο γήπεδο», είχε πει κάποτε ο Ολλανδός προπονητής, Ρούουντ Χαρεβάιν, και δεν είχε άδικο....

Πριν λίγες ημέρες, είχα την τύχη να τον συναντήσω για πρώτη φορά από κοντά, στη Ρόδο, με αφορμή το Peace and Sport Regional Forum, που διοργανώθηκε από τον διεθνή οργανισμό «Peace and Sport» σε συνεργασία με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στόχο είχε να αναδείξει τη θετική επίδραση του αθλητισμού στην πρόοδο των κοινωνιών. Ο Νίκος Γκάλης ήταν επίσημος προσκεκλημένος και ομιλητής στο διεθνές Forum και εστίασε στο ρόλο του αθλητισμού ως πηγή έμπνευσης για τη νέα γενιά.

Νομίζω ότι σκεπτόμενη στιγμές δέους, η εν λόγω συνάντηση έρχεται στις πρώτες θέσεις του μυαλού μου. Η συνομιλία που είχα με τον Νίκο Γκάλη αποτελεί για μένα μία εμπερία γεμάτη θαυμασμό και έκπληξη για την προσωπικότητά του. Δεν ήταν μόνο ευχάριστη. Ήταν μεταμορφωτική... Δεν είναι απλά ο κορυφαίος Έλληνας καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών. Είναι ο άνθρωπος που άλλαξε τη μοίρα του αθλήματος στη χώρα μας, αλλά και ο άνθρωπος που έκανε τις ψυχές μας να «ανθίσουν»...

Οδήγησε την Εθνική στον ανεπανάληπτο θρίαμβο του 1987 με την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ της Αθήνας. Δύο χρόνια αργότερα, η Εθνική με ηγέτη και πάλι τον Νίκο Γκάλη κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου. Στις 8 Σεπτεμβρίου 2017, εντάχθηκε στο Hall of Fame, στο Μουσείο της καλαθοσφαίρισης.

«Πάντοτε είχα εμπλοκή με τον αθλητισμό, πάντα αγαπούσα την ειρήνη. Ήταν τιμή μου να αποδεχτώ την πρόσκληση και να έρθω εδώ στο Peace and Sport Regional Forum». Πιστεύω ότι ο αθλητισμός είναι το μόνο πράγμα που έχουμε και που ενώνει τους ανθρώπους και τα έθνη. Από τα αρχαία χρόνια όταν ξεκινούσαν οι αγώνες, ο πόλεμος σταματούσε. Έτσι, για εμένα και ως αθλητή όλα αυτά τα χρόνια που έχω ζήσει συμμετέχοντας στον αθλητισμό, δεν κάναμε ποτέ διακρίσεις, κανένα πολιτισμικό ή κοινωνικό φραγμό γι’ αυτό το λόγο πιστεύω ότι μόνο ο αθλητισμός αυτή τη στιγμή μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους», αναφέρει ο Νίκος Γκάλης στο CNN Greece.

«Δεν έπαιζα μόνο μπάσκετ. Ξεκίνησα από το μποξ»

«Ο αθλητισμός ήταν ο μοναδικός δρόμος που ήθελα πάντα να ακολουθήσω. Φυσικά σπούδασα και πήγα πανεπιστήμιο, αλλά ο αθλητισμός είναι στο αίμα μου. Από τότε που ήμουν μικρό παιδί, δεν έπαιζα μόνο μπάσκετ, έπαιζα και ποδόσφαιρο, μεγάλωσα στο γήπεδο και έπαιζα αμερικανικό ποδόσφαιρο. Ο πατέρας μου ήταν επαγγελματίας μποξέρ. Άρχισα το μποξ, αλλά η μητέρα μου έκλαιγε και επέστρεφα σπίτι μου με αίμα, και της είπα, εντάξει, θα σταματήσω. Έτσι επέλεξα το μπάσκετ για να πάω στο Κολέγιο και νομίζω έκανα μία καλή επιλογή, και από τότε ήρθα στην Ελλάδα να παίξω μπάσκετ και νομίζω ότι το κάναμε ένα πολύ δημοφιλές σπορ σε αυτήν τη χώρα».

«Ευρωμπάσκετ 1987: Η Ελλάδα διψούσε για κάτι και εμείς τής το δώσαμε»

«Υπάρχουν πολλές ξεχωριστές στιγμές στην καριέρα μου. Φυσικά, ξεχωρίζει η νίκη του Ευρωμπάσκετ το 1987 γιατί αυτό που συνέβη τότε ήταν απίστευτο, έπρεπε να το ζήσεις για να το πιστέψεις. Οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, στα σιντριβάνια, τρελάθηκαν, ήταν μία απίστευτη εμπειρία, ένα τόσο χαρούμενο συναίσθημα τότε. Ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα διψούσε για κάτι και της το δώσαμε και ήταν απίστευτα χαρούμενοι. Από εκεί και πέρα, ήρθαν και άλλες όμορφες στιγμές, όπως πρωταθλήματα και τιμές. Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν, εντάχθηκα στο Hall of Fame της FIBA και του ΝΒΑ».

«Το Ευρωμπάσκετ μάς έκανε να πιστέψουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε!»

«Το ευρωμπάσκετ, νομίζω ότι τότε μας έκανε να πιστέψουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, μας έκανε να πιστέψουμε στον εαυτό μας, όχι μόνο στον αθλητισμό. Τα παιδιά πίστεψαν ότι μπορούν να περάσουν τις εξετάσεις τους, άλλοι ότι θα τα κατάφερναν στη δουλειά τους. Για την κοινωνία μας νομίζω ότι ήταν κάτι πολύ μεγάλο εκείνη την περίοδο. Και ξέρετε, ο κόσμος άλλαξε πολύ μετά από αυτό. Έχω ανατριχίλες όταν έρχονταν σε εμένα και μου έλεγαν «έσωσες το παιδί μου από τα ναρκωτικά, έσωσες το παιδί μου, που διάβασε και πέρασε τις εξετάσεις, ο γιος μου δουλεύει σκληρά εξαιτίας σου». Αυτό είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση για έναν αθλητή».

«Η καριέρα είναι σαν τον γάμο, υπάρχουν οι καλές και οι δύσκολες στιγμές»

«Πιστεύω ότι ο αθλητισμός ήδη άλλαξε πολλά, και σε διάφορα αθλητικά καμπς, συνήθιζα να μιλάω στους νέους ανθρώπους και να τους λέω 'τίποτα, δε σας χαρίζεται'. Πρέπει να δουλεύετε σκληρά. Γιατί το ταλέντο που είχα, έπρεπε να δουλέψω σκληρά για να το διατηρήσω. Εάν δεν δουλέψεις, θα σε αφήσει. Έτσι, αν διδάξεις αυτό, πως για να πετύχεις κάτι πρέπει να δουλέψεις για αυτό, κανείς δε θα σου το χαρίσει, έτσι μπορείς να αλλάξεις την κοινωνία σου και τη ζωή σου. Η καριέρα είναι σαν τον γάμο, υπάρχουν οι καλές και οι δύσκολες στιγμές. Με την ομάδα είσαι οικογένεια. Φυσικά υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω σε όλες τις πτυχές της ζωής. Γιατί όχι και στην καριέρα του αθλητισμού; Αλλά ευτυχώς είχα περισσότερες καλές στιγμές παρά κακές».

«Τους αθλητικούς αγώνες πρέπει να μπορούμε όλοι να τούς απολαμβάνουμε σαν το θέατρο!»

«Θα πρέπει να μπορεί κάποιος να έρχεται με την οικογένειά του στο παιχνίδι, σε οποιοδήποτε άθλημα και να το βλέπει σαν να είναι θέατρο, να το απολαμβάνει. Η νίκη είναι σημαντική αλλά δε μπορούμε να κάνουμε πόλεμο επειδή χάσαμε έναν αγώνα. Αυτό πρέπει να περάσει στον κόσμο. Χαλάρωσε και κοίταξε το σαν να πηγαίνεις στο σινεμά. Είμαστε λίγο πίσω στο «ειρήνη και αθλητισμός» γιατί οι οπαδοί δεν καταλαβαίνουν ότι δε μπορεί η ομάδα να κερδίζει πάντα. Και εάν η ομάδα χάνει δε μπορείς να πετάς αντικείμενα και να θέτεις σε κίνδυνο τις ζωές των αθλητών και των διαιτητών. Αυτό μας πηγαίνει πίσω, όχι μπροστά. Γι’ αυτό πρέπει πολιτιστικά και κοινωνικά θα πρέπει να το αποβάλλουμε αυτό».

«Αισθάνομαι την αγάπη και τον σεβασμό των ανθρώπων. Δεν ξεχνούν ποιος είσαι, τι μπορείς να κάνεις. Προσπαθώ να είμαι ταπεινός με όλους τους ανθρώπους. Μιλάω στον πρόεδρο όπως σε όποιον άλλο, με τον ίδιο τόνο στη φωνή μου και νομίζω ότι ο κόσμος το σέβεται αυτό. Προσπαθώ να είμαι ταπεινός, ένας οικογενειάρχης. Της κόρης μου της αρέσει ο χορός, όχι το μπάσκετ. Νομίζω ότι είναι υπέροχο για τη Ρόδο αλλά και για τη χώρα, για τους Έλληνες να δουν ότι η ειρήνη και ο αθλητισμός πηγαίνουν μαζί, επομένως είναι ένα πολύ καλό μήνυμα για τους ανθρώπους μας».

Google News Publisher Ακολούθησε το Newsbomb.gr
στο Google News

Παπαθανάσης: Χορός στα πανηγύρια, αλλά… με αποστάσεις (βίντεο)

07 Ιουν 2020 10:22

Τα πιο περίεργα αυτοκίνητα που έχεις δει ποτέ

07 Ιουν 2020 10:20

Το ανέκδοτο της ημέρας: Οι νύφες, ο γιος και η Ελληνίδα πεθερά

07 Ιουν 2020 10:14

Εξάρχεια: Επίθεση με μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ

07 Ιουν 2020 10:13

Η ταινία του γιου της Νικολούλη για γυναίκες-θύματα επίθεσης με βιτριόλι!

07 Ιουν 2020 10:10

Χαμός σε γάμο: Έπιασε τον σύντροφό της να την απατά - Δείτε πως τον εκδικήθηκε

07 Ιουν 2020 10:05

Εβδομαδιαίες Ερωτικές Προβλέψεις 08/06-14/06: Το ψέμα πάει σύννεφο

07 Ιουν 2020 10:00

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Τι αλλάζει στα voucher- Ποιες μητέρες τα δικαιούνται

07 Ιουν 2020 09:58

Μαρία Σολωμού: Η αποκάλυψη για την απιστία και η εκδίκηση που πήρε

07 Ιουν 2020 09:50

Επίθεση με βιτριόλι: Η καμπαρτίνα που προδίδει τη δράστιδα - Μαρτυρία-σοκ

07 Ιουν 2020 09:45

Λαμία: Έδειραν τον οδηγό όταν τους ζήτησε να πληρώσουν και να βάλουν μάσκα

07 Ιουν 2020 09:35

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Σε πορεία για τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ (video)

07 Ιουν 2020 09:28

Πώς θα ήταν εμφανισιακά πασίγνωστα ιστορικά πρόσωπα εάν ζούσαν στο σήμερα;

07 Ιουν 2020 09:27

Προσοχή - Έχετε αυτή την εφαρμογή στο κινητό; Διαγράψτε τη αμέσως (pics)

07 Ιουν 2020 09:26

Κορονοϊός-ΗΠΑ: Φόβοι για έξαρση κρουσμάτων λόγω των διαδηλώσεων

07 Ιουν 2020 09:20

Αγίου Πνεύματος: Πώς πληρώνονται οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα

07 Ιουν 2020 09:12

Άνθρωποι που τους χτύπησε κεραυνός - Απίστευτες εικόνες

07 Ιουν 2020 09:11

Γιάννης Στάνκογλου: Δε φαντάζεστε πώς ήταν μικρός - Δείτε φώτο

07 Ιουν 2020 09:10

Banksy: Φόρος τιμής στον Τζορτζ Φλόιντ - Το νέο απίστευτο έργο του

07 Ιουν 2020 09:06

Κορονοϊός: Η Κίνα θα κάνει το εμβόλιο για τον ιό «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό»

07 Ιουν 2020 08:58

Άρση μέτρων: Τουρισμός: Πότε και πώς ανοίγουν τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα

07 Ιουν 2020 08:50

Τραγωδία: Καρχαρίας κατασπάραξε σέρφερ

07 Ιουν 2020 08:43

Πώς αλλάζει ο άνθρωπος μέσα σε 25 χρόνια

07 Ιουν 2020 08:40

Ηλεκτροκίνηση: Αυτά είναι τα κίνητρα και η διαδικασία για την απόκτηση οχήματος

07 Ιουν 2020 08:36

Ρίχνει βαμβάκι με ξύδι στον κάδο πριν την σακούλα - Δείτε γιατί και θα το κάνετε (pics)

07 Ιουν 2020 08:32

Άλαν Τούρινγκ: Ο άνθρωπος που έσωσε εκατομμύρια ψυχές

07 Ιουν 2020 08:30

Προβλέψεις για τα αισθηματικά του ζωδίου σου, σήμερα 07/06

07 Ιουν 2020 08:20

Γκίκας Μαγιορκίνης: Το άνοιγμα στον τουρισμό κίνηση με ρίσκο

07 Ιουν 2020 08:18

Tα παράδοξα των τελευταίων δημοσκοπήσεων: Ποιον θεωρούν οι Έλληνες, ηγέτη;

07 Ιουν 2020 08:12

Ελληνίδες μαμάδες φόρεσαν μαγιό & τρέλαναν κόσμο με τις αναλογίες τους

07 Ιουν 2020 08:11

Πιστεύετε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό;

07 Ιουν 2020 08:10

Πανελλήνιες 2020:Τα «SOS» για την προετοιμασία και την ώρα της εξέτασης

07 Ιουν 2020 08:02

Για πόσο μπορεί να λειτουργήσει ένας κινητήρας χωρίς καθόλου λάδι;

07 Ιουν 2020 08:00

Αγίου Πνεύματος 2020: Πώς θα λειτουργήσουν σούπερ μάρκετ, τράπεζες και εμπορικά

07 Ιουν 2020 07:50

Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία των αισθήσεων και η Ελλάδα των ψευδαισθήσεων

07 Ιουν 2020 07:48

Αρίωνας & Αέλια: Τα παιδιά της Κατερίνας Καραβάτου σε τρελές βουτιές

07 Ιουν 2020 07:42

Αναδρομικά: Η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ και το παρασκήνιο

07 Ιουν 2020 07:40

Επίθεση με βιτριόλι: Τα 2 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα που πρόδωσαν την μαυροντυμένη

07 Ιουν 2020 07:30

Just The Two Of Us: Το Twitter απελπίστηκε με το ντουέτο - έκπληξη

07 Ιουν 2020 07:20

Έτσι θα φτιάξετε τις πιο τραγανές πατάτες τηγανιτές! Τρομερό κόλπο (vid)

07 Ιουν 2020 07:16

DPG NETWORK

Η ημερήσια ενημέρωσή σου

NEWSBOMB NEWSLETTER

Gossip-tv.gr Onsports.gr Queen.gr Astrology.gr Mothersblog.gr Onmed.gr Leoforos.gr Ratpack.gr i-Ellada.gr
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2012-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved