ΕΛΛΑΔΑ

Μάνδρα Αττικής: Ένας χρόνος μετά τις φονικές πλημμύρες - Το χρονικό μιας απίστευτης τραγωδίας

Μάνδρα Αττικής: Ένας χρόνος μετά τις φονικές πλημμύρες - Το χρονικό μιας απίστευτης τραγωδίας

Πλημμύρες Μάνδρα | Ειδήσεις: 15 Νοεμβρίου 2017 – 15 Νοεμβρίου 2018: Ένας χρόνος μετά τις φονικές πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή σε 24 ανθρώπους και προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, δρόμους και αυτοκίνητα, οι κάτοικοι στη Μάνδρα Αττικής προσπαθούν ακόμα να επανέλθουν σε ρυθμούς κανονικότητας.

«ΜΑΥΡΗ» ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΚΑΙ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

Σαν σήμερα, ένα πριν από ένα χρόνο, η πόλη των 13.000 κατοίκων στη δυτική Αττική γνώρισε έναν πρωτόγνωρο «εφιάλτη»: ορμητικά νερά, λάσπες, καταστροφή και ανείπωτος θρήνος για τους ανθρώπους που χάθηκαν, όχι μόνον εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και λόγω της χρόνιας παθογένειας και αυθαιρεσίας που, δυστυχώς, εξακολουθούν να «βασιλεύουν» σε αυτό τον τόπο.

mandra 12

Ακόμη και σήμερα, οι κάτοικοι της περιοχής εξακολουθούν να τρέμουν στην ιδέα ακόμη και μιας απλής νεροποντής, μιας και τα στην περιοχή ξεκίνησαν αλλά έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση.

Δείτε επίσης αναλυτικά:

Το χρονικό μιας πρωτοφανούς τραγωδίας

Ήταν ξημέρωμα της 15ης Νοεμβρίου 2017. Έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν την ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων και της Νέας Περάμου. Το κακό δεν αργεί να γίνει: Μέσα σε μόλις 90 λεπτά καταρρακτώδους βροχές, δύο μεγάλα ρέματα κοντά στη Μάνδρα, «Σούρες» και «Αγία Αικατερίνη», υπερχειλίζουν, με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι νερού, φερτών υλικών και λάσπης να «πνίξουν» το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

Στις 06:39 το πρωί, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχεται την πρώτη τηλεφωνική κλήση για βοήθεια. Περίπου μισή ώρα αργότερα, η Αστυνομία εκδίδει ανακοίνωση, διά της οποίας αναφέρει πως εξαιτίας της ισχυρής νεροποντής έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου στο 39ο χιλιόμετρο στην περιοχή της Νέας Περάμου και ότι υπάρχουν προβλήματα και στη Νέα Εθνική Οδό, στο ρεύμα προς Κόρινθο.

Λεωφορείο του ΚΤΕΛ Αχαΐας που εκτελούσε τη γραμμή Αθήνα - Πάτρα εγκλωβίζεται στην Εθνική Οδό, στον ανισόπεδο κόμβο του Θριασίου. Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής, με τους 12 επιβάτες του να βγαίνουν σώοι.

mandra leoforeio

Με το πρώτο φως της ημέρας, αναδεικνύεται το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής: Σπίτια και καταστήματα, πλημμυρισμένα, αυτοκίνητα «κουβάρι» και σμπαραλιασμένα πάνω σε τοίχους και μια τεράστια έκταση, το μεγαλύτερο μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Μάνδρας να έχει «θαφτεί» κάτω από τα νερά και τη λάσπη.

Δείτε το βίντεο:

Παράλληλα, αρχίζουν να καταγράφονται και οι πρώτοι νεκροί, ενώ υπάρχουν αναφορές και για αγνοούμενους. Θα περάσουν αρκετές ημέρες, μέχρις ότου τα κλιμάκια της ΕΜΑΚ εντοπίσουν νεκρούς και τους τελευταίους από αυτούς.

Τελικός τραγικός απολογισμός: 24 νεκροί.

Δείτε φωτογραφίες από τις πλημμύρες στη Μάνδρα πιο κάτω στη photo gallery του Newsbomb.gr

Ένα χρόνο μετά, οι κάτοικοι φοβούνται

mandra antiplymmyrika

Στη Μάνδρα όλοι γνωρίζουν ότι τα μεγάλα έργα που ξεκίνησαν πριν από δύο μήνες θα ολοκληρωθούν σε οκτώ μήνες. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια η πόλη της δυτικής Αττικής θα είναι θωρακισμένη, αλλά ο φετινός χειμώνας κρύβει κινδύνους. Μια πρώτη γεύση πήραν οι κάτοικοι στο τέλος του Σεπτεμβρίου, όταν η κακοκαιρία «Ζορμπάς» προκάλεσε μικρής έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα.

Η εκτροπή του ρέματος Αγίας Αικατερίνη και η σύνδεσή του με το ρέμα Σούρες προχωρά και σύντομα θα αρχίσει το πιο απαιτητικό κομμάτι, η υπογειοποίησή του, για να περάσει από τον οικιστικό ιστό.

Επίσης προχωρά η διπαλάτυνση του ρέματος Σούρες και η διαπλάτυνση και μετατόπιση της Παλαιάς Εθνικής Οδού Ελευσίνας - Θήβας, η οποία κινείται παράλληλα με το συγκεκριμένο ρέμα.

Δείτε φωτογραφίες στην gallery: