ΕΛΛΑΔΑ

Κάλυμνος: Άγαλμα του σφουγγαρά στην Πλατεία Tarpon Spings (vid)

Κάλυμνος: Άγαλμα του σφουγγαρά στην Πλατεία Tarpon Spings (vid)
Η Κάλυμνος είναι διάσημη για τα σφουγγάρια της
photo: pixabay/αρχείο

Στην προκυμαία του νησιού (Πλατεία Tarpon Spings), τοποθετήθηκε σήμερα Τρίτη 5 Μαρτίου 2019, το άγαλμα του σφουγγαρά-«σύμβολο» της Καλύμνου. 

Το άγαλμα δημιούργησε ο γλύπτης Σακελλάρης Κουτούζης. Εχει ύψος 2,50 μέτρα, είναι από μπρούτζο και βάρος περίπου 250 κιλά.

Όπως και σε άλλα έργα του ο Σακελλάρης Κουτούζης χρησιμοποίησε για το κεφάλι, τη μορφή Καλύμνιου σφουγγαρά, η οποία κατά τον καλλιτέχνη, αποδίδει τη θαλασσινή αρμύρα με τις χαρακτηριστικές βαθιές ρυτίδες, αλλά και το θάρρος και την αποφασιστικότητα των ανθρώπων της θάλασσας.

Η τσιμεντένια κολώνα της βάσης τοποθέτησης του έργου, επενδύθηκε με ακανόνιστου μεγέθους “βράχους” και είναι λιθόκτιστη με τελικό ύψος 1.30 μέτρων πάνω από το έδαφος

Με κατάλληλο σύστημα θα αντλείται θαλασσινό νερό από ένα κοντινό μέρος, το οποίο θα περιρρέει τη βάση, κάτω από τα πόδια του “σφουγγαρά” και στη συνέχεια θα συλλέγεται σε ένα περιμετρικό αυλάκι, γύρω από τη βάση και θα επιστρέφει στη θάλασσα.

Έτσι ο επισκέπτης του έργου από κοντά, θα ακούει και θα βλέπει το ζωντανό νερό να κυλάει πάνω από τις πέτρες της βάσης καταλήγοντας ανακυκλούμενο πάλι στη διπλανή θάλασσα.

Οι Καλύμνιοι είναι γνωστοί σφουγγαράδες σε όλο τον κόσμο

Θα ληφθεί επίσης μέριμνα και για τον φωτισμό του όλου έργου κατά τις νυχτερινές ώρες.

Η όλη κατασκευή της στήριξης και ανάδειξης του αγάλματος μελετήθηκε και υλοποιήθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, με τη συμβουλευτική ευθύνη του γλύπτη, Σακελλάρη Κουτούζη.

Το όλο έργο βάση και άγαλμα θα έχει τελικό ύψος 3,80 μέτρα.

ΠΗΓΗ kalymnos-news.gr

Διαβάστε επίσης

Κρήτη: Για ανθρωποκτονία από πρόθεση διώκεται ο συζυγοκτόνος - Αυτό είναι το σπίτι του φονικού

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκίδα - Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους (pics)

Δήμαρχος Ραφήνας στο Newsbomb.gr: Δεν κρύφτηκα, δεν είπα ψέματα – Απόντες από τη φωτιά οι υπεύθυνοι

Σχετικές ειδήσεις