ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Βαγγέλης Γιακουμάκης: Ο Κρητικός που δολοφονήθηκε από «λεβέντες»

Βαγγέλης Γιακουμάκης: Ο Κρητικός που δολοφονήθηκε από «λεβέντες»
Η υπόθεσή του απασχόλησε έντονα τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα γιατί θεωρείται ότι έφερε στο φως ένα πρόβλημα που συχνά αποσιωπάται

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης ήταν φοιτητής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων που εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2015 και βρέθηκε νεκρός περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 15 Μαρτίου, με τραύματα από μαχαίρι. Πιστεύεται ότι είχε πέσει θύμα bullying, λεκτικού εκφοβισμού και ψυχολογικής βίας, τα οποία ήταν και τα βασικά αίτια της εξαφάνισης και του θανάτου του. Η υπόθεσή του απασχόλησε έντονα τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα γιατί θεωρείται ότι έφερε στο φως ένα σημαντικό πρόβλημα που συχνά αποσιωπάται.

Η εξαφάνιση του Γιακουμάκη διαπιστώθηκε από την μητέρα του, η οποία τον καλούσε στο κινητό του τηλέφωνο, αλλά δεν έπαιρνε απάντηση. Στη συνέχεια τηλεφώνησε σε συμφοιτητές του ρωτώντας αν ήξεραν που βρίσκεται. Την ίδια ημέρα ξεκίνησαν οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό του Γιακουμάκη. Αρχικά οι έρευνες επικεντρώθηκαν μόνο στην ευρύτερη περιοχή της σχολής, αλλά αργότερα επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα. Κατόπιν εισαγγελικής εντολής ξεκίνησε στα τηλεοπτικά δίκτυα η προβολή κάρτας στοιχείων του Γιακουμάκη για την διευκόλυνση των ερευνών εντοπισμού, ενώ διάφορες μαρτυρίες τον ήθελαν να βρίσκεται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών αποκαλύφθηκαν τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού εναντίον του Γιακουμάκη, τα οποία θεωρούνται ως τα αίτια που τον ώθησαν να εξαφανιστεί. Οι έρευνες είχαν διάρκεια 40 μέρες.

Τελικά, στις 15 Μαρτίου του 2015, εντοπίστηκε το πτώμα του Γιακουμάκη, 800 μέτρα μακριά από την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Το πτώμα αναγνωρίστηκε από τον θείο του θύματος. Η είδηση συγκλόνισε ολόκληρο το πανελλήνιο και χιλιάδες άτομα αποχαιρέτησαν τον Γιακουμάκη μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κηδεύτηκε δύο ημέρες μετά, στις 17 Μαρτίου.

Οι έρευνες για τα αίτια του θανάτου του Γιακουμάκη συνεχίστηκαν, καθώς οι αποκαλύψεις για την άσκηση bullying εναντίον του διαδέχονταν η μία την άλλη. Αποκαλύφθηκε επίσης και η εμπλοκή εξωσχολικού προσώπου στη παρέα που παρενοχλούσε τον Γιακουμάκη. Μετά την εύρεση του πτώματός του, διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις εναντίον της βίας και του εκφοβισμού σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας στη μνήμη του καθώς συνέχεια αποκαλύπτονταν νέα περιστατικά βίας εναντίον του Γιακουμάκη, με αποκορύφωμα την δημοσίευση ενός βίντεο, στις 4 Ιουλίου του 2016, στο οποίο μια παρέα παιδιών του ασκούσε σωματική βία.

Η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης εξελίσσεται μέχρι και σήμερα.

Σχετικές ειδήσεις