ΕΛΛΑΔΑ

Νέα τουρκική πρόκληση: Απαγορεύτηκε ημερίδα στην Άγκυρα για τη γενοκτονία των Ποντίων

Νέα τουρκική πρόκληση: Απαγορεύτηκε ημερίδα στην Άγκυρα για τη γενοκτονία των Ποντίων

Η νομαρχία της Άγκυρας έκρινε ότι λόγω βάσιμων φόβων για ύπαρξη αντιδράσεων που θα απειλούσαν την ασφάλεια της εκδήλωσης.

Απαγορεύτηκε με απόφαση της νομαρχίας της Άγκυρας η εκδήλωση του Σαββάτου 18 Μαΐου που οργάνωναν Τούρκοι διανοούμενοι με τίτλο «Η 100ή επέτειος της Γενοκτονίας των Ποντίων».

Την εκδήλωση είχε οργανώσει ο ιστορικός ερευνητής Σαϊτ Τσετίνογλου με αφορμή την 100ή επέτειο από τη γενοκτονία κατά των Ποντίων.

Κατά την εκδήλωση θα προβαλλόταν το ντοκιμαντέρ «Η μπάντα» του Νίκου Ασλανίδη και η οργάνωση «Πρωτοβουλία Ελεύθερης Διανόησης της Άγκυρας» είχε κυκλοφορήσει σχετικές αφίσες με την ταινία καθώς και τους ομιλητές που θα λάμβαναν μέρος. Έπειτα από καταγγελίες πολιτών, ωστόσο, η νομαρχία της Άγκυρας έκρινε ότι λόγω βάσιμων φόβων για ύπαρξη αντιδράσεων που θα απειλούσαν την ασφάλεια της εκδήλωσης πρέπει να απαγορευτεί η προβολή της ταινίας αλλά και η διεξαγωγή της ημερίδας.

Η ταινία «Μπάντα», χορηγός της οποίας είναι το ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη, εξιστορεί την ιστορία της μπάντας του Δήμου Κερασούντας, η οποία έπαιζε εμβατήρια κατά τη διάρκεια των επιθέσεων του Τοπάλ Οσμάν Αγά εναντίον των Ελλήνων του Πόντου. Την αποτελούσαν 13 Έλληνες και τρεις Τούρκοι, οι οποίοι στο τέλος σφαγιάστηκαν. Ο μόνος που επέζησε ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος, με βάση την αφήγηση του οποίου δημιουργήθηκε το ντοκιμαντέρ.

Πηγή: Έθνος

Διαβάστε επίσης:

Νεκρός πασίγνωστος Έλληνας μουσικός - Πέθανε πάνω στη σκηνή (Pics)

Αυτό είναι το νέο υπερόπλο του ελληνικού στρατού - «Τρέμουν» οι Τούρκοι (pics)

Σχετικές ειδήσεις