ΕΛΛΑΔΑ

Eλληνίδα ιατροδικαστής εξιχνίασε έγκλημα 33.000 ετών!

Eλληνίδα ιατροδικαστής εξιχνίασε έγκλημα 33.000 ετών!
flashnews.gr

Πώς ένα κρανίο μπορεί να οδηγήσει στην ιατροδικαστική ανάλυση μιας ανθρωποκτονίας που έγινε 33.000 χρόνια πριν; Όσοι έχουν παρακολουθήσει την τηλεοπτική σειρά Bones με πρωταγωνίστρια μια δικαστική ανθρωπολόγο μπορούν να καταλάβουν τι εννοούμε…

Η Ελληνίδα «Bones» είναι η Έλενα Κρανιώτη, η οποία εξελέγη πριν λίγους μήνες επίκουρη καθηγήτρια Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μίλησε στην εφημερίδα «Πατρίς» για τη δουλειά της, που είναι μια καθημερινή πρόκληση, συνδυάζει πολλά επιστημονικά πεδία και δεν έχει καμία σχέση με τη ρουτίνα.

Αφορμή για τη συνέντευξη ήταν η δημοσίευσή της στο Plos one σχετικά με έναν φόνο που έγινε 33.000 χρόνια πριν, μια έρευνα για την οποία έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον ο διεθνής Τύπος.

Όπως η ίδια εξήγησε, «πρόκειται για τη μελέτη ενός κρανίου που ανακαλύφθηκε στην Τρανσυλβανία το 1941 με χρονολογική ηλικία 33.000 ετών, η οποία το τοποθετεί στην Παλαιολιθική Εποχή και ανήκει σε ενήλικα άνδρα. Το κρανίο φέρει 2 κατάγματα, ένα γραμμικό και ένα εμπιεσματικό στη δεξιά πλευρά με προέκταση προς τη βάση, τα οποία κίνησαν την προσοχή της ερευνητικής μας ομάδας και αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε μια ενδελεχή μελέτη».

Η Ελένη Κρανιώτη σημειώνει πως «με βάση καθαρά ιατροδικαστικά κριτήρια τα κατάγματα χαρακτηρίζονται περιθανάτια (που σημαίνει πως συνέβησαν περί τη στιγμή του θανάτου) και δεν φέρει σημάδια επούλωσης άρα σχετίζονται με την αιτία θανάτου. Το γραμμικό κάταγμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα πτώσης ή πλήξης με αμβλύ αντικείμενο ενώ το εμπιεσματικό έχει χαρακτηριστική μορφολογία κατάγματος από πλήξη με αμβλύ αντικείμενο που παρουσιάζει αποστρογγυλωμένο άκρο (πχ ρόπαλο)».

«Για να προσδιοριστεί η φύση των καταγμάτων σχεδιάσαμε μια σειρά πειραμάτων, τα οποία είχαν σκοπό να μας βοηθήσουν να εξετάσουμε διάφορα σενάρια για το πώς προκλήθηκαν. Χρησιμοποιήσαμε σφαίρες συνθετικού οστού από πολυουρεθάνιο (SYNBONE) τις οποίες γεμίσαμε με βαλλιστική ζελατίνη για να προσομοιάσουμε την κεφαλή. Στη συνέχεια εξετάσαμε τα εξής σενάρια: πτώση από ύψος, πλήξη με ρόπαλο, πλήξη με πέτρα και διπλή πλήξη με ρόπαλο.

Στη συνέχεια εξετάσαμε τη μορφολογία των καταγμάτων που προκλήθηκαν σε κάθε σφαίρα και απορρίψαμε την πτώση από ύψος (>3μέτρα) και την πλήξη από πέτρα ως πιθανές αιτίες. Συγκεκριμένα το γραμμικό κάταγμα μπορεί να προήλθε είτε από πτώση (καθώς το άτομο έτρεχε ίσως καταδιωκώμενο) είτε από πλήξη με ρόπαλο στο πίσω κάτω μέρος του κρανίου κοντά στον λαιμό» συνεχίζει η Ελληνίδα επιστήμονας συμπληρώνοντας πως «αντίθετα το εμπιεσματικό κάταγμα προήλθε από χτύπημα με κάτι σαν ρόπαλο με διεύθυνση από μπρος προς τα πίσω.

Τα δύο κατάγματα προξένησαν πιθανότατα σοβαρή εγκεφαλική αιμορραγία και τον θάνατο του άνδρα. Η πλήξη με ρόπαλο μπορεί να συμβεί μόνο από άλλο ανθρώπινο ον και καταδεικνύει τον θάνατο ως ανθρωποκτονία. Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας λοιπόν αποδεικνύουν πως ο θάνατος του άνδρα ήταν βίαιος και χαρακτηρίζεται ως ανθρωποκτονία.

Δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί αν ο θάνατος οφείλεται και σε άλλα τραύματα στο σώμα, διότι αυτό δεν σώζεται για εξέταση, ούτε αν ο δράστης ήταν ένας ή περισσότεροι. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πολύ σημαντικά και από εξελικτικής άποψης κατά την συν-συγγραφέα μου, αθηγήτρια κα Χαρβάτη, καθώς αποδεικνύεται πως «η βίαιη συμπεριφορά δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των Νεάντερνταλς αλλά και των σύγχρονων ανθρώπων της Παλαιολιθικής Εποχής».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τις Εκλογές 2019

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τα Exit Polls 2019

Κάντε Bookmark τις σελίδες του Newsbomb.gr για τα Exit Poll 2019και τα Αποτελέσματα Εκλογών 2019 της 7ηςΙουλίου, ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι και με εγκυρότητα!

Διαβάστε επίσης όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές 2019.