Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Nobacco: Να λύσουμε την παρεξήγηση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Newsbomb

Τις βάσεις για έναν διάλογο με την Πολιτεία και επιστημονικούς φορείς, σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, έθεσε η εταιρεία NOBACCO, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης, 4 Νοεμβρίου 2014, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Με στόχο την πληροφόρηση, διακεκριμένοι επιστήμονες και καθηγητές καρδιολογίας, βιοχημείας και φαρμακευτικής χημείας, μίλησαν για τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα, σχετικά με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ως ασφαλούς υποκατάστατου του κοινού τσιγάρου.

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μειώνει δραστικά τη βλάβη που προκαλείται από το συμβατικό τσιγάρο και απευθύνεται σε ενήλικους καπνιστές και όχι σε νέο κοινό. Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αποτελεί ένα σημαντικό διακύβευμα για τη δημόσια υγεία», τόνισε ο Μάρκος Μαρκόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της NOBACCO, αναλύοντας το όραμα και την αποστολή της εταιρείας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ως μέρος μίας ολοκληρωμένης, πιο υγιεινής διαχείρισης της εξάρτησης από τη νικοτίνη.

Ζητούμενο, σύμφωνα με τη NOBACCO, είναι η εγκαθίδρυση ενός σύγχρονου ρυθμιστικού πλαισίου από την Πολιτεία, κάτι που αποτελεί, άλλωστε, και οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί μέχρι το 2016.

«Κάθε χρόνο έχουμε 5 εκατομμύρια θανάτους λόγω του τσιγάρου. Είναι έγκλημα να στερείται το δικαίωμα στους καπνιστές να προτιμούν τον ατμό», σχολίασε ο κ. Μαρκόπουλος.

Άλλωστε, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, οι προοπτικές της συγκεκριμένης αγοράς χαρακτηρίζονται κάτι παραπάνω από ευοίωνες.
Ενδεικτικά, για το 2013, ο τζίρος του ηλεκτρονικού τσιγάρου παγκοσμίως έφτασε τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, το 2017 αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια και μέχρι το 2047 εκτιμάται ότι οι πωλήσεις του θα αποφέρουν περισσότερα κέρδη από αυτά των καπνοβιομηχανιών.

Την επιστημονική του άποψη σχετικά με το εάν και κατά πόσο το ηλεκτρονικό τσιγάρο επιβαρύνει την πνευμονική λειτουργία, κατέθεσε ο καθηγητής του Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Ανδρέας Παπαπετρόπουλος.

Όπως εξήγησε επιγραμματικά, προκύπτει ότι σε βάθος χρόνου τεσσάρων ημερών, οι επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην αναπνευστική λειτουργία σχεδόν εξαφανίζονται, ενώ του συμβατικού επιδεινώνονται.

Σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο κατέθεσε την επιστημονική του άποψη και ο κ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, καρδιολόγος, ερευνητής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και το MedicalImagingResearchCenter του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Gathuisberg, στο Leuven του Βελγίου.
Όπως εξήγησε, οι παραδοσιακές θεραπείες διακοπής του καπνίσματος έχει αποδειχθεί ότι έχουν μη ικανοποιητικά αποτελέσματα, αφού το 80% των καπνιστών που καταφεύγουν σε αυτές αποτυγχάνουν.

«Οι καπνιστές έχουν δικαίωμα να επιλέξουν ένα λιγότερο βλαπτικό προϊόν. Είναι υποχρέωση όλων να διασφαλιστεί η σωστή ενημέρωση του κοινού για αυτό», επεσήμανε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς στις ανακρίβειες που, κατά καιρούς, διαδίδονται σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, διευκρινίζοντας ότι οι ποσότητες των τοξικών συστατικών που εμπεριέχει, είναι από 10 έως 1.000 φορές μικρότερες σε σχέση με το συμβατικό.

Μάλιστα, κάνοντας ειδική αναφορά στα βαρέα μέταλλα, τόνισε ότι, σε κάθε περίπτωση, εντοπίζονται σε ποσότητες μικρότερες από τις επιτρεπόμενες.

«Όλες οι μελέτες καταδεικνύουν ότι ο κίνδυνος για τους ατμιστές του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι μόλις στο 5%, σε σχέση με τους καπνιστές», τόνισε.
Σύμφωνα με διεπιστημονική έρευνα, μάλιστα, υπολογίζεται ότι, αν το 3% των καπνιστών στραφούν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, τότε αναμένεται να σωθούν 1 εκατομμύριο ζωές σε βάθος χρόνου 20ετίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας, που προέβλεψε ότι στην αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα μπουν κάποια στιγμή ηγετικά και οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες, καθώς και ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πάτρας, κ. Κωνσταντίνος Πουλάς, ο οποίος μίλησε από την πλευρά του για τη συνεργασία με τη NOBACCO, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η αναζήτηση πρώτων υλών υψηλής ποιότητας, ελέγχου και ανάπτυξης καινοτόμων υγρών με στόχο την παραγωγή ποιοτικών υγρών αναπλήρωσης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και το πρώτο ελληνικό σχήμα παραγωγής υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου «Aquarius Project» σε συνεργασία με το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Η νέα αυτή σειρά υγρών αναπλήρωσης με την εμπορική ονομασία «The Liquidom» αναμένεται να κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες.

Η συνεργασία της NOBACCO με το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα, πιστοποιεί δε τη συνεχή δέσμευση της εταιρείας να εξελίσσει συνεχώς τα προϊόντα της και να εγγυάται εμπράκτως την ποιότητα και την ασφάλειά τους.

Πηγή: onMed.gr