Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει τη Νομική

Newsbomb

Σε ετοιμότητα βρίσκονται δυνάμεις των ΜΑΤ έξω από τη Νομική, την οποία έχουν περικυκλώσει, ενώ στο εσωτερικό της Σχολής βρίσκονται καταληψίες.

Υπενθυμίζεται πως εδώ και έξι ημέρες το κτήριο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών τελεί υπό κατάληψη από ομάδα αντιεξουσιαστών.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των φοιτητών, οι υλικές ζημιές που έχει υποστεί το κτήριο είναι πολύ μεγάλες.

«Έχει καταστραφεί το σπουδαστήριο ποινικού δικαίου, τα γραφεία των κοσμητόρων, τα αμφιθέατρα ενώ οι καταληψίες έχουν μεταφέρει μέσα στο χώρο κάδους σκουπιδιών στους οποίους έβαλαν φωτιά», ανέφερε στην τηλεόραση του Σκάι, η Ειρήνη Παπαγεωργίου της ΔΑΠ ΝΔΦΚ.

nomiki13

Στο σημείο αυτή την ώρα βρίσκεται ο Πρύτανης της Νομικής Σχολής, Θάνος ο Δημόπουλος, ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με την Αστυνομία.

nomiki10

Η Πρυτανεία του Ιδρύματος τις προηγούμενες ημέρες ανάφερε πως όλες οι προσπάθεις που είχαν καταβληθεί σε συνεργασία με τους κοσμήτορες της Νομικής και της Σχολής Πολιτικών για να αποχωρήσουν οι καταληψίες είχαν αποβεί άκαρπες.

Μάλιστα, ο Πρύτανης της Νομικής Σχολής, κατέθεσε στην Εισαγγελία μήνυση για διακεκριμένες φθορές που συνδέονται με την κατάληψη.

Η κίνηση αυτή ήρθε μια ημέρα μετά την άσκηση ποινικών διώξεων κατ' αγνώστων από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο με αφορμή, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά, «τους πρωτοφανείς βανδαλισμούς που σημειώθηκαν στον Ιστορικό Ναό των Αγ. Αναργύρων, που κείται επί της οδoύ Σόλωνος, πλησίον της Νομικής Σχολής Αθηνών, η οποία τελεί υπό κατάληψη καθώς και την πυρπόληση οχημάτων από ομάδες αντιεξουσιαστών και με δεδομένο ότι όλα τα ανωτέρω συμβάντα σχετίζονται απόλυτα μεταξύ τους».

Η διασύνδεση αυτών των γεγονότων επισήμως από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, οδήγησε σε διαβίβαση των σχετικών δικογραφιών και την άσκηση ποινικής δίωξης κατ΄ αγνώστων, για:

  • Διακεκριμένη περίπτωση κλοπής πραγμάτων αφιερωμένων στη θρησκευτική λατρεία από τόπο προορισμένο γι’ αυτή (κακούργημα)
  • Διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς κατά συρροή
  • Εμπρησμός κατ’εξακολούθηση από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα
  • Διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής υπηρεσίας
  • Παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία (πλημμελήματα)

Μάλιστα ο εισαγγελέας ζήτησε και την παρέμβαση των αστυνομικών αρχών ώστε να αποτραπεί η τέλεση νέων αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων.

Ωστόσο, λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι η Εισαγγελία προχώρησε σε νέα ανακοίνωση.

Προ των ευθυνών της θέτει επί της ουσίας την Αστυνομία ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, σχετικά με την «αδράνεια» που προφανώς διαπιστώνει σχετικά με τη συνεχιζόμενη κατάληψη της Νομικής από αντιεξουσιαστές και με αφορμή τα νέα χθεσινοβραδυνά (17/03/2015) επεισόδια.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της Εισαγγελίας αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Με αφορμή τα νεότερα επεισόδια που εκτυλίσσονται με επίκεντρο την κατάληψη της Νομικής, επαναλαμβάνουμε ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών ενήργησε ήδη από την Κυριακή 15/3, ζητώντας το σχηματισμό δικογραφίας και ασκώντας τη δέουσα ποινική δίωξη.

Ζητήθηκε δε από τις αστυνομικές αρχές, αφενός η αποκάλυψη και η σύλληψη των δραστών στα πλαίσια του αυτοφώρου, αφετέρου η λήψη μέριμνας από τις αστυνομικές αρχές για την αποτροπή νέων επεισοδίων.

Σημειώνεται ότι στην ως άνω σχηματισθείσα από την Εισαγγελία δικογραφία, συσχετίστηκε και η μήνυση των κοσμητόρων της Νομικής Σχολής κατά των καταληψιών».